CategoriiRețete fără gluten

Panettone fără gluten

26

In preajma sarbatorilor de Paste toata lumea vrea miros de cozonac in casa. Chiar și persoanele care nu pot manca copturi cu gluten, asa ca am scotocit pana am gasit aceasta reteta de panettone, celebra prajitura italiana care se aseamana cel mai mult cu cozonacul nostru traditional.

Ingrediente pentru 1 panettone (cam 6 portii):
– 250g Amestec pentru paine cu mei Ma Vie sans Gluten
– 1 ou intreg plus 1 galbenus
– 85g Ulei de cocos
– 45g Zahar
– 60g Stafide uscate
– 90 ml lapte vegetal caldut. Eu optez intotdeauna pentru Lapte de migdale La Mandorle pentru ca nu are zahar si are cea mai – mare cantitate de nutrienti (adica nu e “apa chioara”)
– 10g Drojdie maia de Quinoa sau alta drojdie fara gluten
– 40g portocale confiate sau o lingura mare de coaja de portocale proaspat rasa
– 1 lingura mare de rom
– un varf de sare
– vanilie pudra un varf de lingurita

Preparare: 25 minute
Timp de asteptare: 1 ora si 30 min
Coacere: 30- 35minute
1. Se preincalzeste cuptorul la 50°C-60°C
2. Intr-o craticioara se incalzeste romul cu putina apa. Dupa ce se ia de pe foc se pun stafidele la muiat pentru cateva minute
3. Puneti apoi toate ingredientele in vasul robotului si amestecati bine. Se pot amesteca si manual intr-un castron. Se pun intai ingredientele solide si apoi se adauga treptat ingredientele lichide.
4. Se ia o forma antiaderenta. Exista forme chiar pentru panettone dar puteti folosi orice forma aveti in casa, nu foarte mare. Se pune aluatul in forma și se netezeste cu o spatula umeda.
5. Acoperiti forma cu un prosop si apoi puneti-o in cuptorul preincalzit. Se opreste apoi cuptorul
6. Se lasa la crescut in cuptor cam 1 ora si 30 minute. Trebuie sa-si dubleze volumul. Daca nu a crescut destul puteti sa mai lasati inca 30 minute.
7. Dupa ce considerati ca aluatul a crescut destul, scoateti prosopul, si dati cuptorul la 200°C pentru 10 min. Un sfat interesant: puneți in cuptor langa forma de aluat un vas cu apa fiarta. Astfel nu se va usca prajitura. Nu deschideti cuptorul ca sa nu cada prajitura
8. Dupa 10 minute reduceti focul la 175°C si mai coaceti 20-25 min. Incercati cu varful unui cutit. Trebuie sa iasa curat, sa nu se lipeasca aluat de el.
9. Scoateti forma din cuptor si lasati sa se racoreasca, dupa care scoateti panettone din forma.
10. Se pastreaza (daca mai ramane!) intr-o punga de hartie ermetica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *