E reteta care se face la noi in casa in fiecare an de Craciun. E un adevarat ritual in care barbatii mei ma ajuta: unul da prin masina migdalele si unul bate albusurile. Si in fiecare an aflu cu stupoare cat de greu e sa bati niste albusuri sau sa dai prin masina niste migdale. Eu bineinteles ca nu am habar de nimic. Si apoi mai este momentul de migaleala cand trebuie aplicata glazura si feciorasu’ incepe cu avant dar termina mama. Iar la final cuptorul emana arome exotice de scortisoara si noi asteptam in jurul lui sa treaca minutele. Cand micile stelute sunt deja pe un platou cu totii stim ca poate sa vina Craciunul.

Pentru stelute:

400 g migdale macinate (se poate si cu nuca dar sant mai usoare cu migdale)
50 g faina alba T55
100 g zahar pudra
2 albuse
2 lingurite de scortisoara macinata

Pentru glazura:

1 albus
250 g zahar pudra
o lingura de FAINA ALBA T55(optional)

Preparare: 25 minute
Gatire: 15 minute pentru o tava

1. Amestecati migdalele cu scortisoara si faina.
2. Adaugati albusurile si zaharul pudra si faceti un aluat din toate ingredientele. Puteti bate albusurile spuma cu zaharul pudra dar nu este obligatoriu.
3. Puneti aluatul la frigider timp de 2 ore.
4. Pregatiti glazura: bateti spuma albusul cu zaharul pudra si adaugati faina
5. Incalziti cuptorul la 170°C si pregatiti o tava pe care se pune hartie de copt.
6. Scoateti aluatul de la frigider si intindeti o foaie de cca 1 cm grosime. Puteti pune aluatul intre doua folii ca sa evitati sa nu se lipeasca de sucitor sau pudrati sucitorul cu zahar pudra. Cu o forma de steluta decupati aluatul si puneti stelutele in tava pe foaia de copt. Trebuie sa lucrati repede pentru ca aluatul sa nu se moaie si sa nu se lipeasca. Pentru ca sa nu se lipeasca folositi zahar pudra si nu faina, iar daca este prea moale mai puneti-l la frigider sa se intareasca
7. Ornati stelutele cu glazura pregatita. Folositi un penson. Este foarte bun si un penson de la rechizitele copiilor dar sa fie din par si nu din plastic. Nu puneti multa glazura deoarece se va umfla si va crapa.
8. Puneti tava la cuptor pentru 10 – 15 minute. Glazura trebuie sa ramana alba si sa nu se ingalbeneasca.
9. Scoateti tava si apoi asteptati sa se raceasca stelutele dupa care le scoateti din tava. Daca sunt calde se pot rupe usor.