CategoriesArticole

Arta de a utiliza faina fara gluten

Cum utilez faina fara gluten

Te-ai simțit vreodata pierdut într-un magazin la raionul cu faina fara  gluten,  fără să știi ce să alegi sau cum să le folosesti corect? Aceași întrebare este valabilă chiar și pentru un magazin online.

Dacă urmati o dieta fără gluten, trebuie sa cunoașteți un minim de informații din aceasta lume a făinurilor fără gluten, textura și aroma lor particulara, pentru a le alege și a le combina mai bine.

De aceea ne-am gândit la un articol cuprinzator care să facă lumină în această problemă.

CELE 3 REGULI DE BAZA PENTRU UTILIZAREA TIPURILOR DE FAINA FARA GLUTEN

 
REGULA 1: UITATI IDEA DE A GATI FĂRĂ GLUTEN ACASĂ CU O SINGURA FĂINĂ …

Nici o faina gluten nu poate înlocui ea singură complet făina de grâu. Toate făinurile fără gluten au avantaje si dezavantaje:

  • unele au un gust neutru și o textură ușoară, dar devin sfărâmicioase în aluat
  • alte făinuri au dificultați în ce privește creșterea aluatului
  • altele au o aromă puternică, interesantă în doze mici, dar pot domina ușăr și nu trebuie exagerat cu ele

Prin urmare, este adesea necesar să combinați 2 pana la 3 tipuri de faina fara gluten pentru a înlocui cantitatea totala de făina de grâu într-o rețetă. Astfel veți obține un produs echilibrat și gustos.

REGULA 2: LA GREUTATE EGALĂ …

Puteți presupune ca x grame de făină de grâu vor fi înlocuite cu x grame de faina fara gluten, indiferent de tipul (tipurile) de faina fara gluten alese. De exemplu, 150g de făina de grâu din rețeta ta preferată de prajitură ar putea fi înlocuite cu 90g de faină de orez, 30g de faină de hrișcă si 30g de faină de castane.

REGULA 3: NU UTILIZAȚI DOAR FĂINURI …

Pentru a face preparate ușoare, este de asemenea bine să folositi amidon fara gluten. Pulberile de amidon pure, albe si foarte ușoare, conferă o textura supla, ușoara și moale, făcând posibilă contracararea dezavantajelor anumitor făinuri fără gluten dense sau sfărâmicioase.

Sfat: Luați în considerare și pudra de migdale ca înlocuitor pentru o parte din faina fara gluten în anumite preparate.

Iată câteva tipuri de faina și amidon fara gluten:

1.       Făina de orez
Tipul produsului: poate fi albă, integrală sau semi-integrală

Caracteristici:

  • făină de baza prin excelenta
  • aromă neutră
  • textură cu tendința de a se sfărâma dacă este utilizată în cantitați mari, aspect valabil în special pentru făina albă de orez.
  • accesibilă ca preț

Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci

Combinații: cu orice faina fara gluten, în special cu cele cu gust puternic

Dozare: pâna la 70% din cantitatea de făină din rețetă

2.       Făina de hrișcă
Caracteristici:

  • culoare și gust rustic
  • crește greu
  • tendința de a deveni compactă în aluat
  • accesibilă ca preț

Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci

Combinații: făină de orez și/sau amidon pentru o textură lejeră

Dozare: pâna la 40% din cantitatea de făină din rețetă

3.       Făina de mei
Caracteristici:

  • faină echilibrată, bună ca făină de bază
  • aromă ușor pronunțată, cu bază amară

Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci

Combinații: făină de orez și/sau amidon pentru o textură lejeră

Dozare: pâna la 50 – 70% din cantitatea de făină din rețetă

4.       Făina de castane
Caracteristici:

  • aromă originală și placută, dar pronunțată
  • conferă o textură densă
  • destul de scumpă

Utilizări: de preferință pentru preparate dulci

Combinații: făină de orez și/sau amidon pentru o textură lejeră

Dozare: maxim 30% din cantitatea de făină din rețetă

5.       Făina de porumb
Caracteristici:

  • culoare gourmet, galben auriu
  • făină echilibrată, bună ca făină de bază
  • ieftina
  • e posibil să nu fie favorabilă pentru oricine, depinde ce alte intoleranțe mai are

Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci

Combinații: cu toate tipurile de faina fara gluten

Dozare: pâna la 60% din cantitatea de făină din rețetă

6.       Făina de năut
Caracteristici:

  • aroma originală, aproape dulce
  • culoare apetisantă, ușor galbenă
  • crește greu
  • textura densă

Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci

Combinații: făină de orez și/sau amidon pentru o textură lejeră

Dozare: maxim 30% din cantitatea de făină din rețetă

7.        Făină de teff
Caracteristici:

  • aroma destul de neutră
  • ofera elasticitate
  • bună pentru pâine
  • nu întotdeauna ușor de găsit

Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci

Combinații: cu toate tipurile de faina fara gluten

Dozare: pâna la 60% din cantitatea de făină din rețetă

8.        Făină de lupin
Caracteristici:

  • aroma neutră
  • interesantă în amestecuri pentru a îmbunătăți textura preparatelor
  • culoare aurie
  • nu întotdeauna ușor de găsit

Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci

Combinații: cu toate tipurile de faina fara gluten

Dozare: pâna la 40% din cantitatea de făină din rețetă

9.       Făină de sorg
Caracteristici:

  • aromă interesantă, ușor dulce
  • culoare relativ maronie

Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci

Combinații: cu toate tipurile de faina fara gluten

Dozare: pâna la 40% din cantitatea de făină din rețetă

10.    Făină de alune tigrate
Caracteristici:

  • aromă ușoară ușor dulce, gust delicat de nucă
  • culoare maro deschis
  • textura ușor granulată
  • conferă moliciune și onctuozitate

Utilizări: de preferință pentru preparate dulci

Combinații: cu toate tipurile de faina fara gluten

Dozare: pâna la 30% din cantitatea de făină din rețetă

11.    Amidon de porumb
Caracteristici:

  • gust neutru
  • lejeritate
  • pentru aerarea preparatelor

Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci

Combinații: făină fără gluten densă și/sau cu gust puternic

Dozare: de la 20 la 30% din cantitatea de făină din rețetă

12.    Amidon de cartofi
Caracteristici:

  • gust neutru
  • lejeritate

Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci

Combinații: făină fără gluten densă și/sau cu gust puternic

Dozare: de la 20 la 30% din cantitatea de făină din rețetă

13.    Amidon de tapioca
Caracteristici:

  • gust neutru
  • lejeritate
  • elasticitate

Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci

Combinații: făină fără gluten densă și/sau cu gust puternic

Dozare: de la 20 la 30% din cantitatea de făină din rețetă

Acestea sunt cele mai comune tipuri de faina fara gluten. Încă nu v-am povestit despre orez glutinos, nucă de cocos, semințe de struguri sau făina de amarant dar concluzia este că aveți întotdeauna 5 – 6 produse la dispoziție care se pot combina pentru un preparat reușit.

E relativ greu sa va aprovizionati cu toate cele de mai sus însă, vă recomand totuși să aveți 5 până la 6 produse diferite pentru a putea testa diferite combinații, de exemplu 2 tipuri de amidon și 4 tipuri diferite de făină cu diverse proprietăți (textură, gust, culoare)

Pentru o selecție ampla de faina fara gluten puteti intra AICI

sursa: https://www.maviesansgluten.bio/lart-dutiliser-les-farines-et-les-fecules-sans-gluten/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *