CategoriiArticole

Ce mâncăm dacă avem intoleranţă la gluten

29

Glutenul este un compus de proteine (gliadine si prolamine) care se regaseste in principalele cereale: grau, secara, ovaz, orz, spelt sau kamut si in multe produse derivate din alimentatia noastra cotidiana. Exista persoane care aleg sa excluda glutenul din alimentatie pentru ca acest lucru le da o stare de bine, dar sunt si persoane diagnosticate cu boala numita celiachie care nu tolereaza produsele ce contin gluten.

Boala celiaca este una din bolile digestive cele mai frecvente si practic este caracterizata prin intoleranta la gluten. Celiachia poate prezenta una sau mai multe din urmatoarele simptome:
– balonari si dureri abdominale constante;
– diaree cronica; pierdere in greutate;
– scaun deschis la culoare, urat mirositor;
– anemie inexplicabila (numar scazut de globule rosii);
– gaze; durere a oaselor;
– schimbari de comportament;
– dureri musculare; oboseala;
– intirzieri de crestere;
– nereusita scolara la copii;
– rani deschise la culoare in cavitatea bucala, numite afte ulceroase;
– eruptii dureroase pe piele numite dermatite cu aspect de herpes;
– decolorarea dintilor sau pierderea smaltului;
– absenta ciclului menstrual (datorata pierderii in greutate).

Este o boala digestiva care afecteaza intestinul subtire si care impiedica absorbtia de substante hranitoare din alimente. La unele persoane, simptomele apar inca din copilarie, la altele apar la maturitate.
Dieta fara gluten trebuie tinuta toata viata, consumul de gluten, fie si intr-o cantitate mica sau mare, putand afecta intestinul. Acest lucru este valabil pentru toate persoanele care sufera de celiachie, inclusiv pentru cele care nu prezinta simptomatologia bolii. Eliminarea glutenului reprezinta eliminarea tuturor alimentelor pe baza de griu (inclusiv secara alba, griul si kamut), secara, orzul si, posibil ovazul, cu alte cuvinte majoritatea cerealelor, pastelor, cerealelor pentru lapte si o serie de alimente prelucrate chimic. Pana in prezent nu s-a descoperit nici un medicament pentru aceasta boala, singurul tratament constand in excluderea glutenului din alimentatie.

Nu va temeti fiindca exista foarte multe produse fara gluten pentru cei care au intoleranta la gluten. Chiar daca pare restrânsa, gama este variata. Sunt recomandate hrisca, malaiul, quinoa, orezul, cartofii, semintele de mei, chia si de in, legumele, lintea, nucile, soia, fructele. Ca faina, o putem folosi pe cea de hrisca, de orez, de quinoa, de mei, de alune de padure, sau de migdale. Vor rezulta niste preparate absolut delicioase. Foarte bun este si laptele de cocos, inclusiv la prepararea cremelor si a supelor.

Si daca tot am vorbit de sugestii, iata câteva feluri de mâncare indicate si usor de preparat:
– mic dejun: lapte cu taietei de orez sau cu cereale fara gluten, miere si scortisoara, brânza de capra cu avocado, iaurt cu hrisca
– gustari: rondele din orez expandat cu diverse adaosuri, biscuiti fara gluten, turtite, crackers si alte gustari fara gluten
– prânz: paste fainoase fara gluten cu salsa de rosii, risotto cu hribi si salata de sfecla, ciorba de legume, cartofi copti cu salata, brânza tofu la gratar, peste la gratar, carne slaba la gratar, rasol de vita cu legume, meniuri gata preparate
– cina: budinca de legume, mamaliga cu brânza si smântâna, supa-crema de legume, tabouleh de quinoa, paste fara gluten
– paine: am pus si acest capitol pentru ca sunt persoane care nu pot renunta la paine si pentru ei exista fainuri fara gluten si chiar drojdie fara gluten pe baza de hrisca sau quinoa si alte adaosuri culinare fara gluten. In plusexista o mare varietate de paine crocanta tartinabila fara gluten in nu mai putin de 20 de variante dulci sau sarate.

Cu o lista asa de bogata parca am si uitat de faina de grâu si de necazurile pe care ni le aduce glutenul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *