CategoriiArticole

Kale – minunea verde bogată în antioxidanți

86

As vrea sa pot spune ca am mancat intotdeauna kale, dar nu pot . Cea mai mare din viata mea nici nu am auzit macar de kale. Apoi dintr-o data brusc varza kale a fost peste tot. Am spionat la piata, in reviste si on-line, era in salate si supe, sote si a aparut chiar in chipsuri. Kale se cereau a fi observate si incercate.

Kale (Brassica oleracea) este un tip de varza mai putin selectionata si modificata decat varza normala, o leguma foarte consumata si cunoscuta in SUA, cultivata in Asia, America si Europa. Se recomanda tinerilor si persoanelor in varsta, precum si celor preocupati de a avea o silueta subtire.
Un superaliment care din cauza nivelului ridicat de vitamine, fibre si proteine, cu doar 50 de calorii pe 100g, si zero grasimi este declarat a fi prietenul celor care vor sa slabeasca. De asemenea, contine mai mult fier decat greutatea echivalenta a unei fripturi , si mai mult calciu decat laptele. Fierul ajuta la formarea hemoglobinei si a enzimelor si este esential pentru functia hepatica si cresterea celulara. Este, de asemenea, bogata in calciu – important pentru dinti si oase puternice .
In starea sa bruta, aceasta are un gust intens si usor amar. Este recomandat ca varza Kale sa fie introdusa si in alimentatia copilului, atunci cand se incepe diversificarea, dupa varsta de 6 luni.

Facand parte din aceasi familie cu varza, kale este foarte hranitoare fiind o sursa bogata de: 
– fitonutrienti
– vitamina K (o ceasca de varza Kale gatita contine 1300% din necesarul zilnic recomandat)
– vitamina C (67g de varza Kale contine 134% din doza zilnica recomandata de vitamina C, mai mult decat portocalele),
– vitamina B, vitamina E
– vitamina A (133% din doza zilnica recomandata),
– fier (mai mult decat carnea de vita),
– calciu (100 g- varza Kale contine 150 mg de calciu, mai mult decat laptele)
– luteina, magnan, fosfor, betacaroten, antioxidanti, potasiu, magneziu, proteine
Consumata regulat, varza Kale, aduce foarte multe beneficii:
– intareste sistemul imunitar,
– sprijina detoxifierea organismului prin imbunatatirea metabolismului si sistemul digestiv
– protejeaza organismul impotriva cancerului,
– diminueaza nivelul de colesterol si de zahar din sange si intareste sistemul cardiovascular,
– reduce efectele nocive ale radicalilor liberi
– protejeaza organismul impotriva tumorilor si al screlozei
– contribuie la imbunatatirea nutritiei si aspectului pielii, parului si unghiilor.
– foarte bogata in fibre, kale are un continut mic de calorii si inhiba absorbtia de iod in organism ceea ce o face un aliment extraordinar de hranitor pentru corpul nostru.
– consumul de Kale incetineste procesul de imbatranire a creierului. Contine numeroase flavonoide si fier, ceea ce reduce riscul de accident vascular cerebral si ajuta transportarea oxigenului la toate celulele din corp. Specialistii de la Universitatea din Maryland Medical Center declara ca acizii grasi omega-3 care se gasesc in kale pot imbunatati deasemenea memoria creierului, functia si performanta sa generala.
– Kale contine, de asemenea, luteina si zeaxantina, care functioneaza ca antioxidanti si contribuie la imbunatatirea vederii.
Ca o regula, cu cat este mai inchisa culoarea verde a frunzei, cu atat cantitatea de luteina este mai mare. Practic kale are cel mai mare continut de luteina dintre legume.
– Kale este bogata in sulf, care ajuta la producerea de glutation (peptida care contine aminoacizii cisteina, glicina si acid glutamic, avand functie de coenzima in numeroase reactii de oxidoreducere), unul dintre cele mai importanti antioxidanti din organism.
Atentie: varza kale trebuie consumata cu moderatie, deoarece consumul de cantitati mari de frunze verzi poate provoca balonare, gaze, si constipatie. Cea mai lejera forma de consum este pulberea de kale astfel putand evita indigestia. Din cauza continutului mare de vitamina K nu este indicata pentru persoanele care iau anticoagulante. Deasemenea este neindicata pentru pacientii cardiaci sau pacientii cu afectiuni renale, deoarece acesti pacienti au deja un nivel ridicat de minerale, si, de regula trebuie sa evite toate legumele crucifere, cum ar fi varza, broccoli si varza.
In plus, trebuie sa stiti ca varza kale produsa in mod conventional este cunoscuta pentru ca are in continut numeroase pesticide, astfel incat este mai bine sa cumparati kale de provenienta organica.
Recomandarea este de a consuma de cateva ori pe saptamana acest aliment. Este minunat sa consumati Kale in stare cruda si proaspata dar nu se poate in fiecare sezon. Insa putem avea la indemana tot anul kale sub forma de pulbere organica.

Pulberea de Kale organica Diet Food oferita de magazinul bio Via Naturalia este un produs 100% natural si organic, fara aditivi sub forma de pigmenti, materiale de umplutura, conservanti si alte substante nesanatoase. Se recomanda utilizarea a 2-3 lingurite impreuna cu 250 ml de bautura sau un cocktail. Sub forma de pulbere organica varza Kale poate fi de asemenea, utilizata in salate, supe sau creme de legume.

Pulberea de kale are culoare verde smarald, cu o aroma subtilă de cimbru și se poate amesteca cu vinaigrete, salate, supe, creme, paste, orez, linte, si chiar floricele de porumb. Cea mai buna parte a pulberii de kale este ca se pot incorpora intr-un omleta la mic dejun, un shake ca gustare, o salata pentru masa de pranz, alaturi de peste sau de pui pentru cina, si puteti avea chipsuri din varza Kale pentru o ultima gustare inainte de culcare.
Se pastreaza in loc uscat, ambalajul de tip zip permitand inchiderea etansa dupa fiecare utilizare. Diet Food este o companie specializata in produse bio dietetice fara carbohidrati, fara gluten din konjac si din soia si produse bio de tip superfood si superalimente: pulberi organice si amestecuri de pulberi organice speciale pentru detoxifiere, slabire, sportivi, energie zilnica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *