CategoriiArticole

Obiceiuri anti-risipă ce pot fi adoptate imediat

45

V-ați pus problema că ați putea adopta cîteva gesture simple anti-risipă? V-ați gândit că anual sute de milioane de tone de alimente ajung în coșul de gunoi? Iată câteva sfaturile pentru o viață cotidiana mai simplă, mai gustoasă și cu mai puține deșeuri … un caștig important pentru planetă, si deasemenea pentru portofelul vostru!

1. Faceți liste anti-risipă
Sunteți tipul de om organizat? Daca da, atunci totul va fi mai ușor. Dacă nu, încercați să stabiliți în prealabil meniurile săptămânii și apoi o listă clară de cumpărături. A face o listă de cumpărărturi e cel mai bun sfat pentru a evita achizițiile de impuls sau stocurile excesive și prin urmare, un mare pas  în lupta împotriva risipei de alimente!

Prea complicat? Trebuie doar să pregătiți o listă de cumpărături pentru a evita dublarea cumpărăturilor sau produsele inutile. Apoi, acasă, deschideți întotdeauna frigiderul înainte de a decide meniul: ingredientele cu termen scurt sau cele mai fragile trebuie să fie utilizate mai întâi. Dacă ați cumpărat spanac și cartofi dulci, începeți cu spanacul înainte de cartofii dulci!

2. Optimizarea conservării
Evitați risipa, e mai bine să păstrați alimentele. Secretul?  Un minim de preparare și un frigider curat și bine organizat ! Scoateți fructele și legumele din pachetele lor, dacă sunt ambalate, scoateți frunzele uscate ale legumelor înainte de a le depozita și nu le spălați până nu sunteți gata să le gătiți. Izolați sau ambalați separat fructele și legumele climaterice care accelerează îmbătrânirea fructelor din apropiere.  Este vorba despre fructele și legumele care se coc si dupa culegere și care  generează etilenă: avocado, banane, roșii, mere … se țin separat!

De asemenea, spălați ierburile proaspete și apoi păstrați-le în hârtie absorbantă umedă. În ceea ce privește mâncărurile gătite, de la cereale până la tocană, sigilați-le în recipiente etanșe.

În cele din urmă, păstrați totul în zona corectă a frigiderului (legumele în tavă, produsele fragile în zona rece etc.) fără a le stivui, lăsând astfel aerul să circule.

3. Anticipează gătitul
Există tendința ca alimentele să rămână la frigider din cauza lipsei de timp pentru gătit? Soluția ar fi să adoptați obiceiul gătitului pe loturi.

Metoda constă în a găti în mare și propune pregătirea din timp a tot ce se poate face în avans. Cu alte cuvinte, spălați și feliați legumele în weekend, apoi păstrați-le în cutii etanșe la frigider.

Puteți pregăti chiar și quinoa și alte cereale pentru a economisi timp! În timpul săptămânii, tot ce trebuie să faceți este să folosiți legumele împreună cu cerealele pentru preparate rapide, dar sănătoase.

4. Congelați pentru a reduce alterarea alimentelor
Pentru a evita risipa de alimente, congelatorul este cel mai bun prieten al dumneavoastră. Înghețați fructele și legumele în exces sau mâncărurile rămase, în pungi speciale de congelator, veți obține rezerve practice pentru mesele expres! Chiar și ouăle pot fi înghețate, crude și bătute, întregi sau albușuri și galbenușuri separat.

Fructele tăiate se transformă într-un sorbet, legumele tocate ajung direct în tigaie, iar resturile de mâncare gătită sunt deja o masă gata preparată. Singura regulă fixă este aceea de a nu reîngheța mâncarea congelată anterior, chiar dacă a fost gătită.

5. Monitorizați datele
Logic? Da, dar de multe ori uităm. În campania anti-risipă, datele de expirare sunt esențiale … cu condiția să diferențiem DLC (data limita de consum) și DDM (data de durabilitate minimală). Vă rugăm să rețineți că termenul de valabilitate sau datele de expirare sunt cele importante pentru produsele proaspete sau gătite, si prezintă un risc pentru sănătate dacă sunt depășite …

În cazul produselor uscate, de lungă durată sau neperisabile, DDM sau data durabilității minime (anterior BBD sau data de expirare pentru utilizare optimă) nu este indicativă. În cel mai rău caz, mâncarea isi poate pierde gustul, dar nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Nu se pune problema să arunci orezul sau pastele!

6. Gătirea resturilor rămase de la alte mese
Gătitul resturilor rămase este simplu, practic, economic și expres. O armă ideală anti-risipă, constă în reciclarea produselor la care valabilitatea este aproape de final. Legumele vechi se transformă în supă, găluște, crochete sau piure. Frunzele de spanac  arată gri? Transformă-le în waffle cu spanac sărat.

Fructele tind să devină smoothie-uri, piureuri sau compoturi. Resturile de cereale sunt perfecte în preparate gratinate, în timp ce pâinea veche este reciclată în pesmet, budincă sau pâine prăjită.  Veți găsi chiar rețete delicioase pentru supe sau pesto pe baza de legume sau chipsuri din legume prăjite!

7. Adoptați compostul anti-risipă
Ultima etapă anti-risipă? Compost, desigur. Alimentele care urmează a fi compostate depind de metoda aleasă, dar toate deșeurile organice sunt, în principiu, compostabile. Coji de fructe și legume, deasemenea resturi de cafea, resturi culinare, coajă de ouă, filtre de hârtie, pâine, produse lactate, cruste de brânză … De asemenea, deșeuri de grădină, servetele, ziare sau cenușă de lemn!

Vedeți ce simplu este. Chiar dacă nu reușim să adoptăm toate cele de mai sus, măcar unele dintre ele pot fi puse în practică începând chiar de azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *