CategoriiArticole

Orzul, o cereală antică de actualitate

93

Cereale, ce spuneti de orz ?

Se vorbește mult despre grâu, orez, dar cine e interesat de orz ? Orzul este a treia cea mai cultivata cereală în Franța, la fel de puternica și versatilă ca și alte cereale.

Orzul cereala istorica
Cele mai vechi urme ale cultivarii orzului sunt datate acum 15.000 de ani, si au fost găsite în pamantul fertil format intre Egipt, Fenicia și Mesopotamia. În antichitate, cereala a fost considerată cea mai bună hrana nutritiva pentru sportivi și gladiatori care au făcut din aceasta baza alimentatiei lor.
Prezența lui este atestată chiar și în China, în urmă cu aproximativ 5.000 de ani! Printre cele mai vechi cereale cultivate de om, orzul este o cereala rezistenta, capabil să se adapteze la toate tipurile de climă, de la căldura tropicelor pina la clima rece din munții Tibetului.

Ce este orzul?
Orzul este cunoscut de marea majoritate, în primul rând pentru rolul său cheie în producerea berii. Din orzul germinat se produce malț, ingredientul de bază al berii, dar, in acelasi timp si cel pentru whisky sau alte bauturi spirtoase. Cine a auzit vreodată de zahăr de orz, făcut în mod tradițional dintr-un amestec de zahăr și ceai de orz? Cereala este însă acum produsă în principal pentru hrana animalelor.
Cu toate acestea, ea este o parte a dietei umane de milenii. Necomestibil în stare naturală, este suficient pur și simplu sa-i eliminați invelisul pentru a obtine orz decorticat.
Orzul perlat este orzul lustruit pentru a elimina stratul de tărâțe și poate fi măcinat pentru a se produce făină. Rezultatul? Echivalent al orezului brun și al celui alb, orzul decorticat este mai hrănitor, iar orzul perlat este mai rapid de gătit și ușor de mancat.

Care sunt beneficiile consumului de orz?
Deosebit de bogat in fibre solubile, orzul este considerat a fi mai digerabil decât grâul. Aceasta contribuie la calitatea tranzitului intestinal si la aportul de vitamine B și multe alte substanțe nutritive: zinc, seleniu, fier, fosfor, magneziu sau cupru. Acesta conține, de asemenea, opt aminoacizi esențiali necesari organismului uman și ajută la reducerea colesterolului si reglarea nivelului de zahăr din sânge. Păstrând tărâțele și germenii, orzul decorticat este mult mai bogat decât orz perlat, la care se pierd o parte din nutrienți in timpul procesului de lustruire.

Cum se poate găti orzul?
Recomandat în supe și tocănițe, orzul decorticat, poate fi consumat amestecat cu o varietate de legume, leguminoase, verdețuri, ciuperci, etc. Orzul decorticat fierbe în aproximativ 45 minute.
Orzul perlat se gătește la fel ca orezul prin fierberea unui volum de orz în două volume de apă timp de treizeci de minute. Este ideal de consumat în salate mixte, pilaf prajit, risotto, frittata în cuptor sau chiar budinci și salate dulci!

Noi credem că merită să dați o șansă orzului și să încercați măcar odată această cereală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *