CategoriiArticole

Vopsele naturale pentru ouăle de Paște

8

Una din cele mai importante griji inainte de venirea Pastelui este cand si cum sa vopsim ouale, de unde sa luam vopsea si ce modele sofisticate sa mai gasim. In magazine gasim o multime de vopsele cu nuante inimaginabile, vopsele la rece sau la cald, vopsele crema si chiar cofraje cu oua gata colorate.
Acum ceva timp gospodinele au descoperit si miraculoasele vopsele tipografice care pot crea o gama variata de culori si lasa ouale lucioase.
Cum poti depasi mandria care te copleseste cand toate gospodinele te invidiaza la biserica sau la cimitir pentru cosul tau cu oua frumos colorate. Ce te-ar putea impiedica sa te simti minunat cand musafirii iti aduc laude pentru maiestria cu care ai combinat culorile si modelele.
Va spun eu cum pot fi depasite toate acestea. Priviti imaginea de mai jos si ganditi-va cata otrava introduceti in corpul vostru si in corpurile celor dragi: copii, familie, prieteni.

oua cu toxine

Cele mai multe (peste 90%) dintre vopselele comercializate in magazine sant vopsele sintetice care contin substante nocive. Dupa numeroase analize expertii au ajuns la concluzia ca aceste vopsele contin E-uri si azoderivati care pot cauza diverse alergii, astm, hiperactivitate si deficit de concentrare la copii. Printre cele mai frecvente E-uri intalnite se numara: E102, E122, E211, E233 si E555. In alte tari multe dintre aceste substante sant interzise. Daca incepem cu cel din capul listei vom gasi urmatoarele: „ Tartrazina – colorant sintetic galben; riscuri: astm, urticarie, rinite, insomnii. Ar putea fi cancerigen cu efecte mutagene si teratogene. Interzis in Norvegia, Finlanda si Austria. Evitati-l!”. Si lista poate continua cu multe asemenea substante care dupa cum vedeti pot fi chiar cancerigene.
Cat despre vopsele textile sau tipografice nu trebuie sa va spun decat ca ele contin cantitati ingrijoratoare de plumb si oxizi ai unor metale precum: cupru, aluminiu, staniu. Toate acestea penetreaza coaja si pot contamina albusul si galbenusul cauzand grave toxinfectii alimentare dar si unele boli mult mai grave care pot apare si evolua in timp.
Nu stiu daca v-am convins. Daca nu, putem trece la partea distractiva si poate ca asta va va convinge.
Natura este darnica cu noi: gusturi, mirosuri, sunete dar si o multime de culori pe care le avem la indemana pentru a vopsi ouale de Paste. Asa ca hai sa folosim produse naturale si produse bio pentru vopsirea oualor.
Imi aduc aminte cu nespusa placere cum in Vinerea Mare stateam si vopseam oua chiar si pana noapte tarziu. Era un ritual de la care nu puteam lipsi si era o atmosfera minunata. Fiecare incerca sa fie cat mai inventiv si sa faca cele mai frumoase oua. La un moment dat era si un concurs cu prietenele din bloc si trebuia sa aducem fiecare cate un ou, se aduna un juriu si era votat cel mai frumos ou din acel an. Inventivitatea se regasea in culorile naturale pe care le foloseam si in modele.

Dar sa trecem la treaba:
Mai intai va voi prezenta un ghid al culorilor naturale pe care le puteti folosi si apoi vom descrie tehnica efectiva:

oua naturale 21

Rosu:

  • foi de ceapa rosie (se fierbe)
  • suc de rodii
  • zmeura

Galben:

  • turmeric praf (se fierbe)
  • cumin praf (se fierbe)
  • frunze de morcov (se fierbe)

Portocaliu:

  • foi de ceapa alba (se fierbe)
  • chili pudra (se fierbe)
  • paprika (se fierbe)

Maro:

  • cafea tare

Verde:

  • frunze de spanac (se fierbe)

Albastru:

  • suc de coacaze negre sau de afine
  • foi de varza rosie (se fierbe)
  • suc de struguri negri

Mov sau roz inchis:

  • sfecla rosie (se fierbe)
  • afine sau suc de afine

Dupa cum ati remarcat deja sucurile nu trebuie fierte insa celelalte ingrediente se fierb.
Ca o regula folositi cam 3-4 cani de ingrediente solide si 3-4 linguri praf de condimente pentru un litru de apa. Desemenea trebuie sa adaugati 2-4 linguri de otet alb la fiecare litru de apa. Otetul va face culoarea sa adere mai bine la coaja de ou.

Cum se procedeaza:
1. Se spala si se degreseaza bine ouale. Alegeti pe cat posibil oua mai deschise la culoare.
2. Se fierb ouale la foc potrivit timp de 15 min. pentru a fi siguri ca sant tari.
3. Puneti ingredientele care le doriti (in functie de culoare) intr-un litru de apa si aduceti la fierbere. Nu uitati sa adaugati otetul.

vopsele naturale pentru oua

4. Apoi dati focul la mic si fierbeti acoperit incet intre 20 min si o ora (functie de cat de concentrata doriti sa fie culoarea).
5. Dupa ce s-a racorit strecurati apa colorata intr-un castron sau borcan de sticla
6. Scufundati ouale in apa colorata si lasati-le functie de intensitatea culorii pe care o doriti. Timpul poate varia de la 10 min. la cateva ore. Se pot lasa chiar si peste noapte insa aveti grija sa fie intr-un loc racoros.

oua in vopsea

Ca varianta puteti fierbe ouale de la inceput impreuna cu ingredientele (foi de ceapa, sfecla, foi de varza, etc), insa culoarea nu va mai fi la fel de uniforma. Acolo unde ouale vor intra in contact cu vegetalele vor fi pete de culoare dar chiar si acest lucru poate fi interesant.
7. Dupa ce ati scos ouale din apa colorata lasati-le la uscat pe o suprafata plana la inceput si apoi in cofraje
8. Cand sant reci si uscate puteti unge ouale cu un servetel (sau carpa) muiata in putin ulei. Vor capata luciu si culorile vor fi mai vii.oua albastre din varza rosie

Am lasat la urma partea cea mai distractiva: cum sa facem modele.

De fapt asta era cea mai mare distractie in copilarie.
Pe fiecare ou se pot lipi frunze si flori, fire de iarba sau orice credeti ca poate crea modele interesante. Alegeti frunze crestate si cat mai rezistente. In top sant frunzele de patrunjel. Daca alegeti flori firave vopseaua va patrunde prin ele si diferentele de culoare nu vor mai fi atat de mari. Infasurati apoi oul intr-un ciorap fin de dama si legati-l bine cu o ata. Cu un ciorap puteti face macar 6-7 oua.

ou cu frunzulita

Pregatiti toate ouale care doriti sa le colorati si apoi urmati metoda de mai sus. Daca vreti sa le fierbeti direct cu ingredientele pentru vopsit (ceapa, sfecla, etc) folositi oua crude. Daca nu fierbeti intai ouale si apoi aplicati modelele.
Dupa ce ati pregatit toate ouale scufundati cate 3-5 oua in cate un vas cu apa colorata. Tineti ouale in vopsea functie de nuanta si intensitatea pe care doriti sa o obtineti.

Este o activitate minunata si motivanta la care poate participa intreaga familie. Copii mai ales vor fi incantati si vor trai o adevarata aventura.
Spor la treaba si distractie maxima.

oua de paste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *