Crumble vegan cu prune

Crumble e o rețetă foarte simplă de prajitură crocantă și usor sfărâmicioasă. Sună foarte englezesc și sofisticat însă de fapt e foarte simplă. E greu de gasit o traducere care să sune bine și dacă nici patiserii francezi nu și-au bătut capul și tot crumble o numesc, atunci vom proceda și noi la fel. E o rețetă cu destule calorii, dar e delicioasă, e de sezon și am reușit să o adaptăm cu succes la varianta vegană fară unt.

Rețeta pentru 16 prăjituri

ALUAT :

170 g făina de migdale

90 g fulgi de ovăz mici

30 g făina de cocos

¼ linguriță de scorțisoară

100 g sirop de arțar

60 g unt de migdale sau unt de alune

70g ulei de cocos rafinat. Trebuie sa aibă o textură moale, dar nu lichidă. Daca e prea tare țineți puțin la caldură, dacă e prea lichid puneți la frigider. Am ales ulei de cocos rafinat pentru a nu schimba gustul prăjiturii

UMPLUTURA :

6 prune medii fără samburi și taiate în bucațele (practic ar trebui să fie 450 – 500g)

2 linguri sirop de arțar

1 lingură rasă amidon de tapioca

¼ linguriță scorțisoară

¼ linguriță vanilie pudră

Preparare : 15 minute

Gătire : 70 - 75 minute

1. Preincălziți cuptorul la 180°C. Pregătiți o tavă: puneți hârtie de copt și ungeți hârtia cu puțin ulei vegetal sau ulei de cocos.

2. Amestecați într-un castron făina de migdale, cea de cocos, fulgii de ovăz si scorțisoara

3. Adaugati untul de migdale, uleiul de cocos si siropul de artar. Amestegati până ingredietele uscate s-au umezit dar aluatul este puțin sfărâmicios.

4. Luati cam 2/3 din aluat și puneți în tava pregătită cu hârtia de copt. Presați bine și apoi introduceți tava la cuptor pentru 10 minute. După ce scoateți tava lăsați deoparte să se răcească fără să scoateți aluatul.

5. Spălați prunele, scoateți sâmburii și taiați-le în bucățele mici

6. Puneți într-o cratiță prunele cu siropul de arțar, scorțișoara și amidonul de tapioca. Puneți pe aragaz la foc mediu până prunele se înmoaie și siropul scade ușor. Ar trebui să dureze cam 15-20 min.

7. Lasați să se răcorească puțin apoi puneți în blender și amestecați câteva seconde pentru a fărâmița pielița.  Dacă nu vă deranjează puteți folosi un zdrobitor de piure cu care zdrobiți prunele înmuiate direct in cratiță.

8. Din blender aduceți din nou pasta de prune în cratiță și mai fierbeți cam 15 minute până aveți o pastă groasă. Trebuie să rămână urma când treceți cu lingura prin ea

9. Adăugați pasta de prune peste crusta coaptă din tavă

10. Presărați în mod uniform aluatul rămas peste pasta de prune. Încercați să fie bugărași cât mai uniformi și împrăștiați peste tot.

11. Puneși din nou tava la cuptor pentru 25-30 minute până când crusta de deasupra este auriu-maronie.

12. Lasați să se răcească bine și apoi taiați în patrate. 

Se pot pastra la rece (chiar frigider) timp de 3-4 zile… Dacă rezistă atât!

Sursa de inspirație: https://www.bakerita.com/plum-crumble-bars-gluten-free-vegan/

Comments (0)

Product added to wishlist
Product added to compare.

Folosim cookie-uri, doar pentru a urmări vizitele pe site-ul nostru. Nu stocăm nici un detaliu personal.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Folosim cookie-uri, doar pentru a urmări vizitele pe site-ul nostru. Nu stocăm nici un detaliu personal.