Nu este chiar prima mea experienta in a gati dovleacul, insa nu am nici o experienta prea mare. Inainte ma rezumam la a taia feliile de dovleac si a le pune la cuptor rezultatul fiind ceva simplu si delicios. In primul rand trebuie sa va spun ca este vorba de un anumit tip de dovleac si anume dovleac butternut sau la noi mai cunoscut ca dovleacul placintar. Este acel dovleac lunguiet cu coaja albicioasa. Aceasta prajitura mi-a atras in mod deosebit atentia deoarece combina gustul catifelat si moale al dovleacului cu taria ciocolatei. Si in plus arata superb: un mix de culori impecabil

Reteta pentru 8 portii:

150 g ciocolata neagra
150 g dovleac butternut
150 g sirop de artar
75 g ulei de cocos solid
100 g faina de orez
3 oua

Preparare : 20 minute
Gatire 25 minute

1. Preincalziti cuptorul la 180°C
2. Cantariti uleiul de cocos solid si lasati-l din timp la temperatura camerei pana devine lichid
3. Cojiti dovleacul, scoateti semintele si pregatiti 150 g de pulpa fara coaja si seminte
4. Taiati dovleacul in cuburi si fierbeti la aburi timp de 20 min
5. Intr-un castron amestecati faina cu ouale, cu uleiul de cocos lichid si cu siropul de artar. Impartiti compozitia in doua parti egale.
6. Rupeti ciocolata neagra in bucatele si topiti-o intr-un vas la bain marie, apoi amestecati-o cu o jumatate din compozitia pregatita mai sus
7. Intr-un robot cu lama in S mixati foarte fin dovleacul fiert la vapori si apoi adaugati cealalta jumatate din compozitia de la pct.4
8. Pregatiti o forma de copt (sau o cratita) : ungeti cu ulei si tapetati cu putina faina de orez.
9. Turnati in forma de copt prima data pasta cu dovleac si apoi pasta cu ciocolata. Chiar daca se intrepatrund nu va faceti griji. Va avea un aspect foarte frumos cand taiati prajitura
10. Coaceti prajitura timp de 25 min, dupa care o lasati la racit
11. Daca aveti rabdare puteti sa o puneti peste noapte la frigider si a doua zi sa o serviti

Sursa de inspiratie: https://cuisine-saine.fr/recette-bio/recette-bio-gateau-duo-de-chocolat-et-courge-butternut/