CategoriiRețete vegane/de post

Socca – turte de năut cu piper

24

Socca e un preparat specific mediteranean care se regaseste pe coastele Italiei dar si in sudul Frantei, in regiunea Nisa. Interesant este insa ca a fost adoptat si in unele tari din America Latina precum Argentina sau Uruguay.
Suna exotic si sofisticat insa de fapt este vorba despre niste delicioase turte/clatite din faina de naut si ulei de masline care se mananca cat sunt inca fierbinti cu mana si deseori se pot gasi la tarabe pe strada si in piete.

Reteta pentru 8 portii
– 250 g Faina de naut
– ½ litru de apa
– 6 linguri de Ulei de masline
– 1 ½ lingurita de sare
– piper proaspat macinat

Preparare : 15 minute
Gatire : 7-9 minute
1. Intr-un castron adanc puneti apa rece adaugati in ploaie faina de naut. Amestecati apoi bine cu telul ca sa nu fie cocoloase.
2. Adaugati 2 linguri de ulei de masline si sarea. Amestecati bine. Daca s-au format cocoloase treceti preparatul printr-o sita. Preparatul trebuie sa aiba consistenta unui lapte degresat la fel ca aluatul de clatite. Daca e prea gros mai adaugati putina apa.
3. Se preincalzeste cuptorul la temperatura maxima.
4. Se folosesc tavi de fier sau de fonta circulare. Compozitia ajunge cam pentru 3-4 tavi de 20-25 cm.
5. Se pune din uleiul de masline ramas in fiecare tava. Se introduce tava in cuptor pentru 5 min ca sa se incinga bine uleiul.
6. Se scoate tava din cuptor si apoi se toarna cantitatea corespunzatoare de aluat. Se reintroduce tava la cuptor
7. Se tine tava la cuptor 5-7 min pana se formeaza o crusta aurie, chiar putin arsa.
8. Se scot din tava cu o racleta si se pudreaza din abundenta cu piper proaspat macinat.

Recomandarea “specialistilor”: se mananca fierbinti cu mana (nu cu furculita si cutitul). Desemenea foarte important este sa aveti alaturi un pahar de vin rose fructat si aromat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *