CategoriiArticole

Ceai Matcha – Miracolul Verde Japonez

57

Cuprins:

1. Ce trebuie sa stim despre ceaiul Matcha ?
2. Ce continut nutritional are acest ceai ?
3. Cum se deosebeste ceaiul Matcha de ceaiul Verde?
4. De ce ustensile avem nevoie pentru a prepara acest ceai ?
5. Cum se obtine si prepara acest ceai ?
6. Cum se consuma in mod corect acest ceai ?
7. Riscuri si contraindicatii in ceea ce priveste consumul ?
8. Recomandarile noastre

Ce trebuie sa stim despre ceaiul Matcha ?

Ceaiul Matcha este in ultimul timp unul din cele mai interesante si utilizate forme de ceai verde.
Consumat simplu sau in diferitte forme gen latte-uri sau chiar ca ingrediente in unele dulciuri, acesta este un favorit al doamnelor in mod special dar si al consumatorilor avizati de ceaiuri cu traditie.
Metoda de preparare a ceaiului sub forma de pulbere din frunze uscate de ceai preparate la abur, a devenit populara in secolul al XII-lea. Atunci matcha a fost descoperit de un calugar budist si adus in Japonia. Astfel, inca de acum mai bine de 1000 de ani calugarii din Japonia au inceput sa bea ceaiul Matcha pentru a ramane calmi si a-si mari concentratia in timpul orelor lungi de meditatie. Asta din cauza ca ceaiul Matcha contine un aminoacid rar care actioneaza la baza creierului, generand o stare de relaxare si marind puterea de concentrare.
Desi folosit de sute de ani de calugarii budisti ceaiul matcha a ramas mul timp un secret bine pastrat.
Pe masura ce beneficiile matcha au devenit mai larg recunoscute, aceasta a devenit baza pentru arta sofisticata a ceremoniei japoneze a ceaiului sau „chado”.
Frumusetea ceremoniei ceaiului vine din armonia care se naste intre mintile gazdei si oaspetii ei. Spiritul ceaiului este exprimat in patru concepte: pace, puritate, respect si armonia mentionata mai sus.

Ce continut nutritional are acest ceai ?

Faptul ca este un aliment bogat in antioxidanti si nutrienti dar si clorofila face ca acest ceai sa aduca organismului multe beneficii.
Beneficiile matcha provin in principal din continutul sau ridicat de antioxidanti care ar putea ajuta la stimularea functiei creierului si la prevenirea cancerului.
Matcha contine mai multa cafeina si antioxidanti decat ceaiul verde.
Daca luam in calcul aportul adus de 1 lingurita de ceai de tip matcha, rezulta urmatoarea compozitie nutritionala:

  • Carbohidrati: O singura portie de 1 lingurita de ceai matcha contine un gram de carbohidrati proveniti din fibre.
  • Grasimi: Matcha preparat cu apa contine zero grasimi. Puteti creste continutul de grasimi consumand un matcha latte cu lapte.
  • Proteine: Nu exista proteine intr-o portie de matcha (puteti insa avea putina proteina din lapte sau o alternativa de lapte daca o adaugati la matcha).
  • Vitamine si minerale : Matcha nu este o sursa semnificativa de micronutrienti.
  • Pentru un plus de vitamine, adaugati o lingurita de pudra de plante in latte-ul tau matcha.
  • Calorii: O lingurita de matcha contine aproximativ 10 calorii, toate provenite din compozitia carbohidratilor bauturii.
    Fibre: 1g
  • Nu contine sare sau zahar

Cum se deosebeste ceaiul Matcha de ceaiul Verde?

  • Ceaiul Matcha este produs din 100% frunze de ceai verde care au fost macinate intr-o pulbere fina.
  • Este mult mai concentrat decat ceaiul verde obisnuit, asa ca aveti nevoie doar de ½ pana la 1 lingurita pentru o cana de ceai.
  • In comparatie cu ceaiul verde obisnuit, atunci cand bei matcha, consumi practic toata frunza de ceai!
  • Ceaiul verde obisnuit trece printr-o procesare mult mai lunga, ceea ce implica si lasarea frunzelor la soare.
  • In comparatie, tufele de ceai pentru matcha sunt tinute special acoperite 20-30 de zile inainte de recoltare pentru a creste nivelul de clorofila si aminoacizi din frunze.
  • Ambele au subtonuri usor ierboase dar matcha are o aroma mult mai bogata, mai cremoasa.

De ce ustensile avem nevoie pentru a prepara acest ceai ?

  • Daca doriti sa va pregatiti uzual un ceai matcha acasa veti avea nevoie de un tel, o cupa, o sita (pentru eliminarea eventualelor cocoloase) si un bol.
  • Pentru cei care doresc sa il prepare in modul traditional japonez, setul de ustensile include un amestecator din bambus Chasen pentru a obtine o textura cremoasa si spumoasa.
  • Acesta este produs din bambus afumat, proaspat sau uscat desimea dar si grosimea perilor variind in functie de ceaiul consumat.
  • Un Chasen nou va avea varfurile indoite si perii din centru stransi la un loc.
  • In plus aveti nevoie de o masura pentru ceai din bambus sau fildes ideala pentru dozarea corecta a ceaiului matcha, o lingura de lemn pentru dozare Chashaku si un bol de ceramica (chawan).
  • Toate acestea intregesc necesarul pentru un ceai preparat traditional japonez.
  • Pentru Chasen se recomanda si un suport special de ceramica, astfel incat acesta sa isi pastreze forma in timp.

Cum se obtine si cum se prepara acest ceai ?

  • In mod traditional frunzele de ceai sunt acoperite 2-3 saptamani inainte de perioada de recoltare.
  • Prin lipsa luminii se asigura cresterea continutului de clorofila si de aminoacizi din planta.
  • Nu sunt lasate la fermentat asigurand astfel puritatea ceaiului matcha.
  • In final obtinerea pulberii de matcha se face frecand frunzele de ceai verde intre 2 pietre.
  • Rezulta un ceai unic ce isi pastreaza culoare verde, acest lucru facandu-l si un colorant natural excelent.
  • Pentru ca nu este tratat sau procesat ceaiul Matcha este 100% compus din frunzele de ceai utilizate in totalitate in binecunoscuta bautura pe care o savuram.
  • Pudra de Matcha se amesteca cu apa fierbinte si se obtine ceaiul.
  • Se pun intre 1-2 grame de matcha in bol.
  • Japonezii utilizeaza traditional pentru aceasta Chashaku, o lingura facuta din bambus, 2 linguri fiind suficiente.
  • Apoi se toarna 70-80ml de apa fierbinte (la 80 °C) peste praf si se amesteca cu “telul” sau “maturita” de bambus (numita Chasen) pana ce suprafata bauturii capata un aspect spumos.
  • Un ceai bine facut are o spuma ferma.
  • Pudra de Matcha este deja folosita si in multe moduri din ce in ce mai creative in restaurante: infuzata in cocktailuri, in latte-uri, presarata peste mancaruri si chiar ca ingredient in deserturi: de la macarons la torturi.
  • Odata deschis, pastrati pudra de matcha intr-un recipient ermetic la frigider.
  • Se poate pastra proaspat luni de zile. Termenul de valabilitate pentru produsul nedesfacut poate ajunge la 2 ani.

Cum se consuma in mod corect acest ceai ?

  • Ceaiul matcha este un ceai verde premium folosit pentru baut sub forma de ceai traditional, latte-uri sau ca ingredient în diferite reţete.
  • Consumat clasic ca orice ceai va poate oferi toate beneficiile descrise mai sus.
  • E bine sa tineti seama insa de unele sfaturi:
    – Nu beti Matcha foarte devreme dimineata.
    – Evitati sa beti Matcha pe stomacul gol. Poate duce la tulburari de stomac.
    – Nu beti ceaiul in timpul meselor principale, deoarece acest lucru poate reduce absorbtia vitaminei B1 in organism, ceea ce duce la o afectiune numita Beriberi.
    – Evitati sa il consumati dupa ora 17 seara, din cauza cofeinei.
    – Cofeina ramane in sange pana la 5 ore si va poate afecta somnul.
  • Desi este adevarat ca prepararea matcha-ului cu apa fierbinte poate elibera L-teanina – care ajuta la concentrare, caldura nu distruge nutrientii, asa ca puteti bea matcha atat rece, cat si fierbinte fara sa pierdeti din beneficii!

BENEFICII:

Cercetatorii il numesc superaliment si ii recunosc potentialul imens: un pahar de ceai de tip Matcha contine vitamine, minerale si antioxidanti cat 10 pahare de ceai verde obisnuit.
Beneficiile sale pentru sanatate sunt demne de luat in seama numai daca ne gandim ca acesta contine de 20 de ori mai multi antioxidanti decat rodiile sau afinele, conform studiilor publicare de cercetatorii de la Universitatea din Tufts.

Beneficiile consumului de ceai tip Matcha:

  • Energizeaza corpul datorita unei combinatii de stimulenti speciali nu doar datorita continutului natural de cafeina.
  • Imbunatateste starea de spirit si ajuta la concentrare – din cauza amino acizilor prezenti in ceai. Acest lucru se datoreaza interacțiunii dintre cofeina matcha si L-teanina).
    Calugarii budisti beau din cele mai vechi timpuri matcha pentru a sta in meditatie.
  • Combinata cu cafeina, ofera vigilenta si stare de calm sustinute in timp.
  • Arde caloriile, practic ajuta corpul sa arda de 4 ori mai multe grasimi decat in mod normal si nu are niciun efect negativ precum pulsul marit sau tensiune crescuta.
    Reprezinta un ajutor minunat pentru cei care vor sa slabeasca sau sa mentina in forma.
  • Un studiu publicat a observat in urma consumului de ceai verde o crestere a capacitatii organismului de a arde calorii cu pana la 35-43% si ca Matcha va poate creste rezistenta fizica cu pana la 24%.
  • Contribuie la eliminarea metalelor grele si a toxinelor din organism (datorita clorofilei continute)
  • Bogat in antioxidanti foarte puternici – catechina specifica (numita EGCG), in procent de 60% – este unul dintre cei mai buni antioxidanti in lupta impotriva cancerului, reduce efectele razelor UV si radicali liberi. Cantitatea de catechina este de 100 de ori mai mare in comparatie cu orice fel de ceai verde.
  • Protejeaza dintii si mentine respiratia proaspata, catechina avand si proprietati antibacteriene care ajuta la protejarea smaltului dintilor si contra-ataca efectele bacteriilor care inrautatesc respiratia.

Riscuri si contraindicatii in ceea ce priveste consumul ?

  • Nu exista foarte multe contraindicatii.
  • Totusi in cazul in care luati un medicament stimulant (cum ar fi pentru ADHD) trebuie sa manifestati grija cand beti ceaiul matcha.
  • Deoarece matcha contine cofeina si stimulente accelereaza sistemul nervos, combinarea celor doua poate duce la probleme cardiace.
  • In plus, consumul de ceai de tip matcha cu atorvastatina, un medicament care se ia pentru scadea colesterolul, poate reduce efectele atorvastatinului.

Recomandarile noastre

Cele mai bune pudre de matcha vin din Japonia, pentru uz ceremonial si/sau matcha culinar, diferind in functie de utilizarea prevazuta.
Ceaiul Matcha ceremonial este destinat consumului ca atare preparat in mod traditional folosind un tel si o sita si dizolvand pulberea in apa fierbinte la 175 de grade.
Matcha de calitate culinara este cel mai bun pentru a face latte, smoothie-uri, deserturi si multe altele.
Ceaiurile cu latte matcha se combina cu lapte sau lapte vegetal si un indulcitor.
Via Naturalia va propune ceaiul matcha original japonez, un ceai verde Matcha certificat bio, provenit din 100% culturi de ceai verde organic din Japonia, ambalat in cutii de metal ce asigura pastrarea pudrei in conditii excelente departe de umiditate.
Ceaiul Matcha Diet Food  provine din campurile organice certificate situat in prefectura Kyoto, asigurand cea mai bună calitate posibila!
Pudra de Matcha este deja folosita in mod traditional dar si in moduri creative: infuzata in cocktailuri, in latte-uri, presarata peste mancaruri si chiar ca ingredient in deserturi: de la macarons la torturi.
Din aceeasi categorie mai fac parte:
Matcha Latte bio vegan 200g  Bautura vegana bio fara lactoza din lapte de cocos si ceaiul matcha si KETO matcha latte 300g un produs special creat pentru dieta ketogenica, o bautura vegana, naturala, un amestec de ceai japonez matcha, pulbere de ulei de cocos MCT, eritritol si vitamina C.
Are un gust excelent utilizat ca bautura stimulanta dimineata si ca bautura in timpul zilei.
Nu este nevoie sa adaugati zahar alb nesanatos, eritritolul nostru este inclus in compozitia sa, ceea ce ii confera dulceata potrivita.
Cele mai bune momente pentru a bea ceai verde Matcha sunt:
Inainte de a va incepe rutina zilnica de exercitii fizice, fiind modalitatea perfecta de a va asigura ca profitati la maximum de antrenamente.
Inainte de munca, datorita proprietatilor nutritive remarcabile pe care le contine Matcha ajuta la concentrare fiind foarte util pentru a face fata complexitatii locului de munca.
Viata moderna este perturbata permanent de stres, rareori fiind pe deplin odihniti.
Matcha ajuta la ameliorarea stresului prin ingredientul sau activ „L-teanina”, care induce in mod natural o stare de vigilenta relaxata.
Deasemena va poate imbunatati capacitatea de a retine informatii noi.
Dupa-amiaza, matcha este o bautura energizanta perfecta pentru a elibera energie care dureaza toata ziua (elibereaza energie in fluxul sanguin foarte lent.).
Concluzii
Cercetarile au demonstrat ca ceaiul verde Matcha imbunatateste metabolismul, capacitatile organismului de a arde grasimile.
Te ajuta sa te mentii in forma si te face sa te concentrezi mai mult pe munca ta, pe studii, practic pe tot ceea ce faci.
Matcha ajuta la eliminarea substantelor toxice din corpul tau si te face mai sanatos din interior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *