Cuscus-ul este printre cele mai sanatoase produse pe baza de cereale având un indice glicemic cu 25% mai mic decât pastele si un nivel scazut de grasime de numai 1%, în comparatie cu 3% la orezul alb sau 5% pentru paste.Cuscus este un aliment de tip gris sub forma unor granule sferice mici de aroximativ un milimetru. Se formeaza prin umezirea cu apa a fainii de grau si amestecarea ei pana se formeaza micile granule. Pentru a-si pastra forma aceste granule sunt pudrate cu faina la final
Numele original provine din limba berbera seksu sau kesksu, care inseamna “bine invartit”, “bine rotunjit” sau “bine format”.
Cuscus-ul este originar din Africa de Nord, fiind un fel de mancare traditional al tarilor din aceasta parte de lume: Algeria, Maroc, Tunisia si Libia. In timp ce in Africa si in Orientul Apropiat cuscusul “acompaniaza” preparate ca supe si tocane de legume, in America si Europa este folosit cu precadere ca si ingredient in salate. Astfel se poate gasi in cuscus un aliment de luat in considerare pentru o diversificare usoara si sanatoasa a oricarui tip de meniu. Se poate folosi fara probleme la salate (salata tabouleh poate fi o idee extraordinara), combinat cu legume inabusite, dar si cu legume crude, in supe si chiar si in deserturi (in special budinci).
Cuscus-ul este un aliment nutritional benefic pentru vegetarieni: contine proteine (o ceasca de cuscus gatit are 12% din necesarul zilnic), fibre, selenium, vitamine din complexul B-urilor (riboflavina, niacina si tiamina) benefice pentru dezvoltarea celulara, a sistemul imunitar, si pentru o doza crescuta de energie. Deasemenea cuscusul are un continut redus de grasimi saturate, cholesterol si sodiu.
Cuscus-ul este printre cele mai sanatoase produse pe baza de cereale având un indice glicemic cu 25% mai mic decât pastele si un nivel scazut de grasime de numai 1%, în comparatie cu 3% la orezul alb sau 5% pentru paste.
Functie de zona geografica exista diverse moduri de a prepara cuscusul.
In tarile de origine inca se prepara cuscus dupa metoda traditionala insa in tarile europene exista peste tot varianta de cuscus prefier care se poate prepara intr-un mod foarte simplu si rapid.
Se pune o cantitate de cuscus intr-un bol si adauga aceeasi cantitate de apa fiarta cu un praf de sare peste el. Se amesteca cuscusul cu o furculita, se acopera bolul cu un capac si se lasa sa se odihneasca cinci minute pentru ca micile granule au nevoie de acest timp ca sa se inmoaie bine sis a se umfle. Se descopera si amesteca cu o furculita (cuscusul va absorbi toata apa si va deveni pufos) pentru a se aera. Dupa ce s-a umflat suficient se poate adauga in diverse preparate conform retetelor respective.