Hrisca este adesea confundata cu cerealele, dar nu este o cereala chiar dacă semințele seamănă cu cele ale grâului. Din aceeasi familie cu hrișca mai fac parte macrisul, rubarba, stevia creata.
Hrisca a fost “domesticită” și cultivata pentru prima oara, in Asia de sud-est, acum cca 8000 de ani, in Balcani prezenta ei fiind datata cu cca 6000 de ani ani in urma. Creste pe terenuri putin fertile, chiar acide, dar care trebuiesc bine drenate si nu ii priesc zonele cu temperaturi ridicate.
Amidonul reprezintă 70-80% din masa fructelor de hrisca si proteinele 18%. Continutul in minerale este de asemenea ridicat: fier, zinc, seleniu. Un rol deosebit il au compusii cu valoare antioxidanta cum este rutinul si taninurile.
Hrănitoare, aromată, gustoasă chiar, este un aliment intalnit in bucataria multor popoare, in special cele asiatice. Se consuma plantele verzi, plantulele (de 5-7 zile), si fructele. Desi nu este o cereala, făina de hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrale fiind de fapt superioara graului din multe puncte de vedere: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la gluten. Pentru celiaci sau pentru cei cu intoleranță la gluten există chiar făină de hriscă care este certificată și garantată 20ppm (20 parti pe million) de gluten.
Semintele de hrisca sunt aromate si usor dulcegi, pot fi consumate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente. Nu mai putin gustoase sunt “galetele” frantuzesti facute din faina de hrisca. Tot din faina de hrisca se poate face pâine, prajituri si biscuiti.
Hrisca este un “medicament” oferit de mama natura consumata mai ales de cei cu intoleranta la gluten, sau cei cu boala celiaca. S-a constat in urma unor studii ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce face din ea nu numai o alternativa alimentara dar si un supliment “medical” pentru diabetici. Tot pentru diabetici, un amestec de hrisca cu iaurt (lasat peste noapte la fermentat) este extrem de eficace. Datorita compozitiei sale hrisca este inclusa in alcatuirea unor meniuri variate, in dietele multor boli, iar recent a fost inclusa chiar și in curele de slabire. Este cazul celor care sufera de afectiuni cardio-vasculare in general si atreoscleroza si hipertensiune arteriala in special, celor cu edeme de diferite naturi, persoanelor cu diabet zaharat si fragilitate vasculara, combate hemoragiile.