Afișez toate cele 15 rezultate

Cuprins:

1. Ce este laptele vegetal ?
2. Pentru cine este recomandat laptele vegetal?
3. De ce sa optam pentru laptele de origine vegetala?
4. Ce beneficii ofera acesta?
5. Care sunt unele dezavantajele ale laptelui vegetal?
6. De cate tipuri poate sa fie laptele vegetal?
7. Cum este recomandat sa consumam laptele vegetal?
8. Ce lapte pe baza de plante este recomandat sa alegem?
9. Ce fel de produse iti recomandam noi?

Ce este laptele vegetal ?

Laptele vegetal este o băutură făcută din produse vegetale, cum ar fi nuci, cereale, tuberculi, semințe oleaginoase sau chiar fructe uscate și este destinată înlocuirii laptelui animal.

Aspectul acestor băuturi este deci apropiat de laptele de vacă și pot fi folosite în același mod, în consumul de zi cu zi.

Compozițiile lor nutriționale diferă de laptele animal dar și între ele.

In urma multiplelor demersuri făcute de producătorii de lactate de origine animală denumirea comercială „lapte” pentru alte produse decât laptele animal este interzisă în Uniunea Europeană.

Astfel laptele vegetal poate fi găsit in prezent în magazine și în comerțul online sub denumirea de „băuturi” de orez, soia, migdale, ovăz, etc

În mod uzual materia vegetala este scufundată în apă o perioada îndelungată, uneori încălzită, uneori trecută prin blender și apoi filtrată, rezultând astfel laptele vegetal.

Pentru cine este recomandat laptele vegetal?

În primul rând laptele vegetal este recomandat pentru persoanele cu anumite probleme medicale.

Așa a fost la început, când a apărut prima dată acest concept.

Acum însă laptele vegetal se adresează acum unui public foarte larg.

Am putea spune că are vântul în pânze.

Legat de problemele medicale observăm că în fiecare an sunt raportate tot mai multe cazuri de intoleranță la laptele de vacă, alergie la lapte de vacă sau chiar intoleranță la proteinele din laptele de vacă.

Este vorba despre 3 afecțiuni diferite!.

De la o mica reactie cutanata la socul anafilactic, prin tulburari digestive, organismul respinge aceasta bautura mai mult sau mai putin violent.

Și mulți consumatori trebuie să găsească alternative pentru a evita această intoleranță alimentară.

Pentru cei care nu suferă de aceste intoleranțe este bine să știe că laptele poate susține procesele inflamatorii în organism.

Deci și pentru persoanele sănătoase este recomandat să reducă consumul de lactate animale și să înlocuiască parțial laptele animal cu laptele vegetal.

De ce sa optam pentru laptele de origine vegetala?

Atunci când o persoană suferă de anumite intoleranțe practic e singura opțiune.

Dar e o opțiune foarte variată. Se pot găsi gusturi și texturi variate și categoric vor fi categorii de nutrienți variate.

Pentru cei sănătoși e bine ca să introducă în alimentație laptele vegetal pentru a avea varietate de gusturi, pentru a avea varietate de nutrienți, pentru a reduce starea inflamatorie a organismului.

Un aspect mai puțin discutat și prezentat este impactul asupra mediului al produselor lactate

Produsele lactate, fie ele de vacă, capră sau oaie, trec printr-o etapă de producție și o etapă de prelucrare, înainte de a fi transportate spre vânzare.

Aceste procese diferite de fabricație sunt responsabile pentru 4% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Astfel în cele din urmă, un pahar cu lapte de vacă emite de 5 ori mai mult CO2 decât un pahar cu lapte de origine vegetala.

Ce beneficii ofera acesta?

Laptele vegetal vine nu doar ca o soluție pentru cei cu intoleranțe dar și ca o alternativă sănătoasă pentru orice persoană, o alternativă cu foarte multe beneficii

Iată câteva dintre aceste beneficii:

– Nu conține lactoză
– Lipide (grăsimi) în cantitate mai mică, dar de calitate mai bună;
– Fara colesterol (spre deosebire de laptele de vaca);
– O mare bogăție în vitamine și minerale;
Fara gluten (atentie la laptele de ovaz si laptele de spelta);
– Proteine ​​vegetale de calitate.

Care sunt unele dezavantajele ale laptelui vegetal?

Numeroase persoane reclama că principala deficienta a laptelui vegetal este concentratia scăzută de proteine.

De asemenea trebuie să aveți în vedere că laptele din cereale (ovăz, orez) poate avea un conținut crescut de carbohidrați, deci atenție la etichetă.

Dacă la mic dejun mâncați cereale cu lapte de ovăz practic mâncați carbohidrați cu carbohidrați, deci diabeticii trebuie să aibă o atenție sporită.

O altă “deficiență” a diferitelor tipuri de lapte de origine vegetala sunt adaosurile care se practică pentru ameliorarea gustului și a texturii.

Acestea pot fi zahăr și îndulcitoi, uleiuri, amidon sau alte ingrediente care să îngroașe laptele vegetal și să-l facă mai plăcut la gust (mai plăcut este de multe ori asimilat cu mai dulce)

Deci ca și în cazul multor altor produse de dietă citiți cu atenție eticheta

De cate tipuri poate sa fie laptele vegetal?

Putem spune cu bucurie că avem la dispoziție o mare varietate de lapte de origine vegetala.

Avem tip de lapte din fructe oleaginoase precum: lapte de migdale, lapte de alune, lapte de nuci caju si lapte de castane

Avem lapte de origine vegetala din semințe precum: lapte de susan, lapte din seminte de floarea soarelui

Avem lapte din cereale precum: lapte din ovaz, lapte din orez, lapte din spelt, lapte de mei

Deasemenea mai avem laptele de cocos si laptele de soia.

Laptele de soia are cea mai mare cantitate de proteine, laptele de cocos are cea mai mare cantitate de grăsimi (grăsimi sănătoase).

Însă laptele de soia nu este recomandat copiilor sub 3 ani și femeilor însărcinate. Conține, de fapt, izoflavone cu impact asupra sistemului hormonal, și deci asupra creșterii copilului sau a fătului.

Laptele de migdale este cel mai digerabil și este recomandat persoanelor cu sensibilitate intestinala, laptele de ovăz are multe fibre si e recomandat pentru un bun tranzit intestinal.

Bine de știut este și faptul că laptele de alune conține acid folic, o componentă foarte interesantă pentru gravide.

Cu gustul său dulce, laptele de orez este laptele vegetal preferat de copii.

Ai grija, insa, sa alegi un lapte de orez fara zahar adaugat.

Cum este recomandat sa consumam laptele vegetal?

Laptele vegetal se poate folosi în orice împrejurare ca și laptele animal.

Practic putem bea o cană de lapte de origine vegetala , putem pune lapte în cafea sau ceai sau putem combina laptele vegetal cu cerealele la mic dejun

Putem găti cu acest tip de lapte , putem adăuga în creme, supe, tocănițe. Putem adăuga în aluaturi sau în diverse alte prăjituri.

Deoarece laptele vegetal este însă atât de variat trebuie să consumăm și noi variat aceste produse pentru a avea acces la toate categoriile de nutrienți și pentru a nu avea anumite carențe.

În plus fiecare tip de lapte este mai potrivit pentru un anumit tip de preparat.

Toată lumea știe că un bun curry se face cu lapte de cocos.

În general fiecare rețetă specifică ce tip de lapte de origine vegetala se folosește sau daca e cazul cu ce se înlocuiește laptele animal din rețeta respectivă

Ce lapte pe baza de plante este recomandat sa alegem?

După cum am arătat mai sus deoarece există o mare varietate de lapte de origine vegetala , nu putem spune că există o alegere unică.

Dacă aveți și alte afecțiuni trebuie să le aveți în vedere și pe aceastea.

Diabeticii trebuie să aibă grijă la cantitate de zahăr și pot evita sortimentele cu adaos de zahar dar si pe cele care conțin zahăr în mod natural

Celiacii trebuie să evite ingredientele care conțin gluten, deci atentie la laptele de ovăz

E important deasemenea să stim calitatea ingredientelor, dacă exista pesticide, dacă sunt modificate genetic, etc

Deci trebuie să alegem citind cu grijă eticheta!

Ce fel de produse iti recomandam noi?

În mod categoric recomandăm lapte de origine vegetala certificat bio.

Produsele bio ne aduc garanția calității ingredientelor și a faptului că nu sunt modificate genetic.

Soia e foarte predispusă la modificări genetice, deci dacă optați pentru laptele de soia e foarte important sa alegeti lapte de origine vegetala bio

Un alt aspect sunt adaosurile.

Cele mai multe sortimente de pe piață conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori precum siropul de porumb, sau de orez.

Recomandarea noastră categorică este să alegeți produse fără zahăr!

Puteți adăuga voi acasă ăndulcitorul favorit în cantitate dorită.

Alte adaosuri sunt aromele.

Majoritatea acestor arome sunt artificial și în mod categoric nu le recomandăm.

Recomandăm un lapte  curat, certificat bio, fără adaosuri, fără arome!

Și căutând am găsit și cel mai bun lapte pe care vi-l recomandăm cu încredere

Este vorba despre laptele vegetal de migdale fără zahăr marca La Mandorle

Este o sursă bogată de minerale precum calciu, magneziu,fosfor, zinc si fier.

Produsele La Mandorle sunt certificate bio, vegane, fara colesterol, gluten, lactoza sau soia fiind produsele ideale pentru intoleranta la lactoza sau orice fel de dieta.

Patentul de producere brevetat de La Mandorle garanteaza o buna digestie si valori nutritionale foarte mari comparativ cu a altor marci de pe piață.

Laptele de migdale La Mandorle are și un conținut ridicat de proteine, ceea ce îl face comparabil cu laptele animal.

Deci este produsul de top pe care îl recomandăm ca primă opțiune.