CategoriiArticole

Fulgi de cereale integrale

44

Una din cele mai uzuale forme de consum a cerealelor este sub forma de fulgi de cereale, iar pentru cei care au grija de sanatatea lor putem vorbi de fulgi de cereale integrale. Aceștia asigura in marea majoritate din cazuri micul dejun al multora dintre noi. Consumatorul nu trebuie sa prepare produsul inainte de a-l folosi acesta putand fi utilizat sub forma uscata sau prin adaugarea unor lichide cum ar fi laptele, iaurtul, sucul de fructe. Printre avantajele fulgilor, din perspectiva consumatorului se numara usurinta in folosirea lor pentru satisfacerea nevoilor de hrana. Consumarea produsului are loc in principal la micul dejun, dar sunt de asemenea folositi si ca gustari.

Pe plan mondial industria fulgilor de cereale are o cifra de afaceri de 4 miliarde $ si este compusa din cateva companii mari care domina piata, dar care nu ofera in mod neaparat cele mai benefice produse pentru sanatatea noastra. Inainte de anul 1989, in Romania existau doar doua fabrici producatoare de fulgi de cereale: Titan S.A. Bucuresti si Dobrogea Constanta. In Cluj, la fabrica Feleacul, productia de ,,pufarin”, cereale obtinute prin expandarea arpacasului de  grau si porumb in tunuri de expandare si drajate cu sirop de zahar erau singurele produse de acest gen pe piata romaneasca.

Taratele si germenii din cerealele integrale contin o serie de elemente nutritive importante, care se pierd odata cu rafinarea cerealelor. Astfel fulgii de cereale integrale sunt conform studiilor cei mai benefici organismului. Un consum regulat de alimente care contin cereale integrale, ca parte a unui regim alimentar poate reduce riscul de boli de inima, anumite tipuri de cancer, incidenta diabetului zaharat de tip 2,  si poate ajuta de asemeneala controlul greutatii corporale. Termenul “cereale integrale” inseamna ca cele trei parti (tarata, endospermul si germenii) au fost pastrate in timpul procesarii pentru a fi consumate. Cel mai adesea aceste boabe macinate integral sunt incorporate in faina utilizata pentru a face paine, cereale alimentare, paste , biscuiti si alte alimente pe baza de cereale.

Consumul de cerale integrale este relativ scazut din cauze care tin in primul rand de necunoasterea beneficiilor pentru sanatate, lipsei acestora din marile lanturi de magazine si a lipsei de educatie in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa.

In Marea Britanie, aproximativ o treime din adulti si 27 % dintre copii nu consuma nici un fel de cereale integrale si doar 5-6 % din populatie atinge rata tinta de trei portii pe zi. Situatia este similara in Romania iar conform unui raport recent al Departamentului de Agricultura (USDA), doar 7% dintre americani consuma trei portii de cereale integrale pe zi.  Scandinavii in schimb au tendinta de a manca mai multe cereale integrale, mai ales din cauza preferintei lor fata de painea de secara integrala ca aliment de baza. Datele disponibile sugereaza in Norvegia consumul este de patru ori mai mare decat a Statelor Unite.

Cum recunoasteti cerealele integrale:
S-ar putea crede ca este usor sa gasesti produsele din cereale integrale, dar faptul ca un produs are o culoare maro sau ca eticheta precizeaza ca are continut mare de fibre nu inseamna neaparat ca acesta contine cereale integrale. Pentru a identifica fara risc alimentele care pot fi considerate preparate integrale, este esential sa se consulte cu atentie eticheta produselor dandu-se o  atentie speciala la:

Numele produsului:  cautati denumirea “integral”, de exemplu in expresii cum ar fi “cereale integrale”, sau “100% grau integral”

Lista de ingrediente: mentioneaza numele specifice de cereale continute in produs, cum ar fi “faina de grau integral” , “ovaz integral” sau “porumb integral” .

Culoare si textura: culoarea maro a unui produs alimentar nu este semnul distinctiv pentru cerealele integrale (unele produse pot fi de culoare inchisa prin adaugarea de melasa sau caramel). Multe produse bazate pe cereale integrale, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, sunt deschise la culoare. Aceste produse pot fi dense ca textura, cu un miros placut de “nuca” sau lejere cum sunt fulgii de cereale pentru micul dejun.

Continutul de fibre: simplul fapt ca un produs este bogat in fibre nu inseamna in mod automat ca acesta este alcatuit din cereale integrale. Mai mult decat atat, intregul continut de fibre in cereale variaza in functie de tipul de cereale, cantitatea de tarate, densitatea produsului si continutul sau de apa.

Cum puteti beneficia de avantajele consumului de cereale integrale
Pentru a beneficia de efectele pozitive pentru sanatate ale cerealelor integrale, va recomandam sa consumati trei portii pe zi. Este usor si comod sa includeti cerealele integrale in dieta, pur si simplu prin inlocuirea anumitor cantitati de produse de alimentare de baza amidon rafinat cu fulgi de cereale integrale. Doza zilnica recomandata, confirmata de studiile stiintifice, este de cel putin 48 g, fiind recomandat sa cresteti treptat consumul, permitand corpului sa se obisnuiasca cu continutul lor mai mare de fibre.

Iata cateva exemple de alimente pentru un mic dejun sanatos : terci preparat din fulgi de ovaz, amestec de orice tip de fulgi integrali: grau, secara, ovaz, hrisca, mei, quinoa, soufle de cereale integrale, musli integral din fulgi integrali, seminte si fructe uscate.

Chiar daca fulgii reprezinta prin traditie ingredientul principal pentru micul dejun ei pot fi folositi si in supe, in salate sau ca ingredient in diverse deserturi sau aperitive.

Exista multe feluri de fulgi, unii proveniti din cereale autohtone, altii mai exotici, insa toti sunt fulgi integrali si au toate calitatile cerealelor integrale. Iata care sunt cei mai cunoscuti fulgi integrali:

  • Fulgi de grau: se pot folosi simpli sau in amestec cu alti fulgi
  • Fulgi de secara: se pot folosi la micul dejun sau in produse de panificatie
  • Fulgi de ovaz: cei mai cunoscuti si folositi fulgi. Toata lumea cunoaste vestitul porridge englezesc.
  • Fulgi de hrisca: acesti fulgi nu contin in mod natural gluten si pot fi folositi in siguranta de cei care sufera de boala celiaca.
  • Fulgi de mei: nu sunt chiar atat de cunoscuti dar sunt familiari celor cu intoleranta la gluten, deoarece nu contin gluten.
  • Fulgi de spelt: au toate calitatile unui produs care nu a suferit nici o modificare genetica de-a lungul timpului
  • Fulgi de quinoa: mai exotici, acesti fulgi nu contin gluten dar au o cantitate mare de proteine
  • Fulgi de porumb: si acesti fulgi nu contin gluten insa cei mai multi fac greseala de a folosi cunoscutii corn-flakes ultra-rafinati si indulciti. Trebuie sa folositi fulgi de porumb integrali simpli.
  • Fulgi de orez: un alt tip de fulgi fara gluten care se pot folosi simpli sau in amestec cu alti fulgi.

Datorita unei mari varietati de fulgi integrali puteti fi creativi folosind combinatii inedite obtinand preparate cu adevarat delicioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *