Cine ar fi crezut că fructul unei specii magnolii cultivate în Asia, mai ales în China, avea să ajungă unul dintre cele mai apreciate şi mai scumpe condimente? Magnolia care ne-a oferit această minune are frunzele mereu verzi şi flori mari, de culoare galben sau roz. Fructul are între 5 şi 8 brate alungite unite în forma de stea, care sunt niste păstăi cu seminte. Fructele se culeg înainte de a ajunge la maturitate şi se usucă la soare, căpătând astfel o culoare maro-roşcat. Anasonul este de mare ajutor în combaterea afecţiunilor digestive. În bucătăria chinezească este vedetă alături de scorţişoară, cuişoare, piper şi chimen. Împreună alcătuiesc acel amestec numit “cinci condimente” cu care se marinează carnea albă. În Germania se adaugă în reţetele de marmeladă, iar în Franţa în anumite sortimente de biscuiţi. 
Despre anason se spune că, în vremurile biblice, era foarte valoros şi exista chiar un bir în seminţe. Egiptenii au fost primii care au început să-l cultive, apoi l-au preluat chinezii şi lumea întreagă. Anasonul se consumă atât crud, ca aperitiv, primăvara, cât şi fiert în salate, lângă alte legume. Frunzele sunt delicioase în salate, iar seminţele sunt un aromatizant perfect pentru băuturile alcoolice. Turcii îl folosesc la prepararea raki, grecii la uzo, la francezii la pernod. Este foarte folosit în reţetele de vin fiert, alături de alte condimente precum nucşoara şi scorţişoara. Germanii sunt celebri pentru binecunoscutul lor gluhwein, preparat din citrice şi alte condimente.
Este delicios în mâncărurile de peşte sau carne albă.

De asemenea, cu anason se pot aromatiza checuri, fursecuri, placinte, budinci, clatite, ciocolata si caramelele de casa, grisul, orezul cu lapte etc. Utilizat singur sau in combinatie cu alte plante aromatice, cum ar fi semintele de fenicul, frunzele de melisa, poate inlocui cu succes arome exotice ca vanilia sau scortisoara. 

Anasonul are şi proprietăţi calmante şi este de mare ajutor în crizele de epilepsie. În plus, ţine insectele la distanţă. Uleiul esenţial de anason este foarte utilizat în aromoterapie pentru combaterea insectelor.

Pitagora îl considera o plantă de amor. Era convins că ceaiul de anason dă putere, ne vindecă de insomnii şi sporeşte fertilitatea masculină.