Cardamomul este una dintre cele mai pretioase mirodenii si deasemenea una dintre cele mai scumpe impreuna cu sofranul si vanilia.
Din punct de vedere terapeutic cardamonul reduce inflamatiile, in special cele ale tractului respirator. Semintele foarte aromate ale acestei plante sunt deopotriva un stimulent nervos si un agent antitoxic.
În Asia de Sud, cardamomul verde este larg utilizat pentru a trata infectiile aparute la dinti si gingii, pentru a preveni si trata probleme de gat, congestia pulmonara si tuberculoza, inflamarea pleoapelor si de asemenea tulburarile digestive. Este utilizat si pentru a sparge pietrele la rinichi, pietrele la fiere, sau ca antidot pentru veninul de sarpe si scorpion.
Parfumatul cardamon a fost numit si "samanta dragostei" de catre europenii care au incercat cafeaua araba - aromatizata in mod traditional cu cardamom - si care au observat in paralel o crestere a potentei si a dorintei, pe care nu si-o puteau explica.
Se cunosc doua tipuri: cardamom verde si cardamomul negru. Ambele forme de cardamom sunt folosite ca arome, atât în mâncare si bautura, ca mirodenii gatit si ca medicament.
Cardamomul negru este uneori utilizat în garam masala, un amestec de condimente care se foloseste la renumitul curry indian. Semintele sunt uneori mestecate si utilizate în acelasi fel si la producerea gumei de mestecat pentru a neutraliza pana si cele mai puternice mirosuri din cavitatea bucala.
Cardamomul verde este utilizat in prepararea traditionalelor dulciuri indiene si în masala chai (ceai condimentat). Dar cea mai frecventa utilizare este in combinatie cu cafeaua. Uleiurile volatile din cardamon potenteaza calitatile stimulatoare ale cafelei, ii imbogatesc aroma si ii reduc din toxicitate. Stimularea produsa de cardamon este insa net diferita de cea produsa de cafeaua obisnuita. In timp ce la cafea efectul stimulativ este dat de o singura substanta - cofeina, la cardamon substanta activa - uleiul volatil are o multitudine de componente, fiind mult mai nuantat ca actiune.
Preparare: se prepara din 1-2 lingurite cu varf de pudra de cafea si seminte de cardamon. Doza de cardamon care trebuie adaugata este de 2-5 bobite pentru o cescuta de cafea (cu timpul este indicat sa se cresca numarul de bobite pana la 7-10).
Incercati experienta unei cafele cu cardamom, iar acum in sezonul condimentelor ar fi pacat sa ratati minunatele prajituri sau punch-uri care contin cardamom.

Puteti alege cardamom pulbere gata macinat sau pastaile intregi de cardamom care sunt mai potrivite pentru gatit.