Chiar daca suna foarte englezeste sau americaneste imi aduc aminte cu placere de prajiturile cu morcov facute de mama in sezonul rece. Nici nu asteptam sa se raceasca in tava. Acum am ales o varianta vegana, fara lactate si fara ou. Insa dupa parerea mea este mai delicioasa si creeaza acea asteptare pentru sarbatorile de iarna.

Ingrediente pentru o forma potrivita de chec:

5 morcovi medii
1 banana
50 g zahar integral sau zahar din cocos
40 g sirop de artar (2 linguri)
30 ml ulei de rapita (2 linguri)
150 – 170 ml lapte de migdale (cam ¾ cana)
1 lingurita extract de vanilie ( sau jumatate pastaie de vanilie)
1 ½ linguri faina T65 
1 lingurita scortisoara
¼ lingurita ghimbir pudra (se poate renunta sau se pune dupa gust)
¾ lingurita bicarbonat de sodiu
¾ lingurita sare
100g de nuci
50 – 75 g stafide (sau merisoare uscate)

Preparare 10-20 minute
Gatire 65 minute

1. Mai intai se pregateste piureul de morcovi: se curata si se spala bine morcovii care apoi se pun la fiert daca este posibil la aburi (ca sa pastreze tot gustul si nutrientii) timp de 10-12 minute. Se mixeaza morcovii cu robotul si se lasa piureul la racit.
2. Se preincazeste cuptorul la 175°C.
3. Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate (faina, condimente, vanilia daca e pudra, sare, bicarbonat) si nucile sfaramate.
4. Intr-un bol mai mare se amesteca ingredientele lichide: piureul de morcovi racorit la temperatura camerei, piureul de banane, zaharul, uleiul de rapita, laptele de migdale si vanilia daca este esenta lichida.
5. Se incorporeaza ingredientele uscate si stafidele in ingredientele lichide cu grija ca amestecul sa nu se lase.
6. Se toarna amestecul intr-o forma antiaderenta de chec sau de paine.
7. Se coace timp de 40-55 minute functie de tava si de cuptor. Trebuie sa verificati cu o scobitoare daca prajitura este bine facuta.

Recomandari
Se poate servi la ceai si cu siguranta veti beneficia de varianta foarte englezeasca.
Se poate servi cu inghetata sau pur si simplu se poate servi simpla si va asigur ca este o prajitura delicioasa.