Vacanta de sarbatori a fost o perioada excelenta pentru a ne petrece timpul cu prietenii si familia, prilej de distractie, mese imbelsugate si nu de putine ori mici abuzuri alimentare. Dar excesele caracteristice acestor mese, de obicei prelungite si cu continut ridicat in grasimi, zahar si calorii, nu au trecut fara urmari. De la kilogramele in plus la oboseala pe care o simtim totul ne indica faptul ca trebuie sa dam ragaz trupului sa se odihneasca si sa se reintegreze armonios, ca e momentul pentru detoxifierea organismului.
Principiul este acela de a purifica corpul oferindu-i o pauza. Cura de detoxifiere este destinata pentru a purifica si pentru a insufla o noua energie.
Postul total nu este o solutie sanatoasa si nici eficienta. Nu numai ca slabeste organismul lipsindu-l de substante nutritive necesare pentru functionarea sa, dar genereaza o reactie opusa efectului dorit, prin promovarea productiei de toxine.

Ce trebuie sa stim despre o cura de detoxifiere ?

Pentru inceput vom specifica ca un tratament de detoxifiere se face pe o perioada scurta nu mai mult de 10 zile, aceasta "dieta" pe termen lung putand duce la deficiente, scopul sau fiind de a relaxa corpul dupa excesele noastre si nu pierderea in greutate.
Principiul este simplu, nu exista neaparat liste de alimente permise sau interzise, dar trebuie sa avem incredere in ceea ce simtim prin evitarea alimentelor care induc o productie semnificativa de toxine in timpul digestiei si favorizarea unui regim alimentar sanatos. In principal vom alege alimente bogate in fibre, sarace in grasimi si digerabile, pentru a permite organismului sa elimina toxinele si sistemului digestiv sa recupereze.
In concluzie trebuie sa evitam in timpul curei de detoxifiere tot ce este prea dulce si bogat in proteine animale sau grasimi.

In timpul acestei cure trebuie sa eliminati:

- carnea care este bogata in grasimi si toxine.
- toate produsele preparate din carne
- produsele lactate, inclusiv branzeturile
- dulciurile: ciocolata si produsele de patiserie.
- asa-numitele alimente rafinate: zahar alb, faina alba, orezul alb, pastele albe si cu adaos de ou
- produsele care contin grasimi hidrogenate care cresc tensiunea arteriala
- alcoolul
- sucurile din comert de orice fel

Deasemenea trebuie limitate:

- cafeaua si alte energizante
- sarea
- uleiuri procesate
- legumele cu mult amidon: cartofi, fasole

Alimente recomandate in timpul perioadei de detoxifiere sunt:

- cat mai multe legume crude sub forma de salate: toate salatele cunoscute, spanac, morcovi, telina, dovlecel, dovleac, rosii, castraveti, ardei, avocado
- toate verdeturile: patrunjel, marar, frunze de telina, macris, busuioc, menta, rozmarin
- fructe care nu au continut mare de zahar: grapfruit, lamaie, mere, fructe de padure (congelate). Sa tineti cont ca fructele fermenteaza foarte usor si trebuie consumate in afara meselor.
- sucuri de legume si unele fructe: morcov, telina, sfecla rosie, ridichi, ghimbir, grapfruit, lamaie, mere.
- sucuri de verdeturi: aici va trebuie un storcator special.
- legume gatite daca se poate fara ulei: supele crema sunt foarte indicate, deasemenea garnituri din legume natur (limitati cartofii)
- cereale integrale: grau, hrisca, orez,. Se pot consuma fierte ca garnitura sau in salate
- quinoa. Exista multiple posibilitati de a integra quinoa in meniurile zilnice ca garnitura, in salate si chiar in deserturi. Este deasemenea alimentul care va ofera cea mai mare cantitate de proteine suplinind cu succes carnea
- leguminoase: linte, mazare, naut. Nu trebuie insa sa exagerati deoarece au multe calorii. O salata cu linte insa este foarte hranitoare si usor de digerat
- seminte crude: in, dovleac, floarea soarelui. Se pot adauga la fulgi, in salate, budinci
- fulgi de cereale: trebuie sa alegeti fulgi simpli nu cei procesati cu zahar sau alti indulcitori
- paste fainoase: doar cele integrale
- cuscus si bulgur: numai integral
- fructe uscate: goji, merisor, caise, smochine, curmale. Si aici trebuie sa aveti moderatie deoarece sunt foarte dulci
- alge marine sub orice forma: salata, supa,
- bauturi vegetale din: orez, ovaz, migdale, soia, quinoa
- ceaiuri de plante. Puteti opta si pentru ceaiuri laxative si depurative insa doar ocazional
ceai verde
- condimente si ierburi aromatice

Superalimente

Una dintre cele mai eficiente si rapide solutii pentru o detxifiere sanatoare o reprezinta pulberile organice din diferite plante cu calitati nutritionale si medicale de exceptie. Pentru detoxifiere cele mai utilizate superalimente sunt: spirulina si chlorella, fibrele alimentare, iarba de grau si orzul verde, semintele de chia, taratele de psilium, kale, moringa.
Cei care nu au timpul si rabdarea pentru a folosi regulat toate aceste superalimente au la dispozitie amestecuri de pulberi special create pentru perioadele de detoxifiere cum ar fi Super DETOX Mix.

O regula de baza este sa consumati alimente cat mai putin procesate si meniuri cat mai simple. Cu cat un preparat e mai complicat cu atat e mai greu de digerat.

Nu uitati regula de aur ai celor 2 litri de apa pe zi si aici as vrea sa fac o precizare: e vorba de apa bauta, nu de lichide. Nu contorizati aici si ceaiurile, supele sau alte bauturi, e vorba de 2 litri doar de apa curata.
Deasemenea nu uitati de celelalte aspecte absolut necesare intr-o cura de detoxifiere: miscarea, relaxarea si meditatia.
Si un ultim indemn: sa luati alimentele dintr-o sursa controlata daca se poate si sa va asigurati ca sunt cat mai „curate”. Cei care deja consuma produse bio stiu deja acest lucru. Insa nu uitati ca si in piata mai exista spanac, verdeturi si chiar mere din livezile autohtone care sunt crescute fara pesticide.