Teiul era considerat arbore sacru sau copac al adevarului fiind un simbol important in foarte multe culturi. Indragostitii il asteapta pentru a-si rosti iubirea, iar scriitorii pentru a-si glorifica parte din creatie. Fitoterapeutii il considera un prieten de nadejde in multe afectiuni si ii consacra pagini numeroase, ca si multe retete. Florile de tei sunt bogate in farnaseol, un ulei essential care le confera plantelor proprietati neurosedative si antispastice. Un tratament complet si corect directionat reduce inflamatiile de la nivelul aparatului respirator si este de mare ajutor in viroze. Este un sedativ usor si se recomanda consumul unei cesti de ceai cu o jumatate de ora inainte de culcare tuturor, nu numai persoanelor care se confrunta cu tulburari de somn sau stari de nervozitate. Infuzia ajuta la ameliorarea migrenelor si este de ajutor in digestie, in amestec cu ceai de musetel ori de menta. Amestecat cu bicarbonat de sodiu este foarte bun in gargara, in tratamentul inflamatiilor amigdalelor sau in caz de tuse convulsiva.

Ceaiul din flori de tei este de mare ajutor chiar si in curele de slabire, fiind un diuretic perfect. Ajuta la eliminarea retentiei de apa din organism prin sporirea transpiratiei.

Pentru a obtine un potential maxim din punct de vedere al substantelor active, florile de tei trebuie culese imediat dupa inflorire, pe vreme insorita, si apoi trebuie uscate la umbra.

Putini stiu ca nu doar florile sunt de mare ajutor, ci si lemnul. Ceaiul din scoarta de tei este foarete bun in tratarea afectiunilor ficatului si vezicii biliare. Substantele active permit ficatului sa filtreze mai bine toxinele din sange si ajuta vezica biliara sa secrete o cantitate mai mare de bila. Doza zilnica recomandata este de doua sau trei cani de ceai pe zi. Consumul excesiv poate favoriza unele disfunctionalitati ale inimii, mai ales la persoanele cardiace, motiv pentru care acestora li interzice consumul acestui tip de ceai.

Am vorbit doar de ceai, dar teiul se foloseste si gastronomie in preparate dulci dar si sarate.
Sa nu uitam si de intrebuintarile cosmetice dintre care cea mai cunoscuta este apa florala de tei.