Cu siguranta ca ati auzit despre calitatile curative extraordinare ale ghimbirului. Eficienta sa ca tratament natural este uimitoare si mai ales varietatea si severitatea problemelor de sanatate in care acesta are efect. Folosit in special ca si condiment, ghimbirul face parte din aceeasi familie cu cardamomul si turmericul, folosindu-se proaspat sau macinat sub forma de pudra.
Este utilizat inca de acum 2000 de ani, chinezii folosindu-l pentru stimularea digestiei si tratarea diferitelor probleme ale stomacului, fiind deasemenea o planta de baza in medicina ayurvedica, binecunoscuta medicina traditionala a indienilor. Datorita calitatilor sale acesta ajunge repede din India in imperiul Roman si apoi prin intermediul comerciantilor arabi timp de sute de ani in Europa, fiind alaturi de piper in secolul 14, cel mai comun condiment.
Beneficiile consumului de ghimbir:
1. Ghimbirul este un excelent antibiotic fiind chiar superior antibioticelor in cazul infectiilor cu Staphylococcus aureus si S. pyreus. Ghimbirul are un efect antibacterian in infectiile respiratorii si paradontale.
2. Previne si combate diferite tipuri de cancer, chiar si pe unele agresive si greu de tratat : pulmonar, de colon, la san, de prostata, ovarian, de pancreas. Studiile efectuate arata ca solutia de ghimbir previne aparitia unei rezistente a celulelor canceroase la tratament.
3. Utilizat cu succes pentru prevenirea efectelor toxice ale unor substante, in special pesticide dar si a medicamentelor folosite in tratarea cancerului.
4. Previne diabetul si ulcerul, deoarece reduce glucidele, colesterolul si grasimile din sange. In acelasi timp combate bacteria ce cauzeaza de cele mai multe ori ulcerul: Helico pylori bacterium
5. Ghimbirul are proprietati antifungice, inclusiv impotriva formelor de fungi rezistenti la medicamente.
6. Reduce concentratiile de proteine din urina, si este un inhibitor al aldoz-reductazei, micsorand astfel complicatiile produse de diabet.
7. Are o actiune antiinflamatoare benefica in tratamentul artritei, si este foarte eficient in tratamentul inflamatiilor cronice deoarece inhiba partial doua dintre cele mai importante enzime cu rol in procesul inflamator, neprovocand iritarea stomacului. In plus, ajuta la vindecarea tractului intestinal afectat de ulcer.
8. Alte utilizari benefice se refera la reducerea durerilor menstruale, combaterea starilor de voma provocate de intoxicatiile prin iradiere inclusiv chimioterapie. Este administrat sub forma de suplimente alimentare inainte de acest tratament si avand si efecte antiinflamatorii.
9. Exista deasemenea studii care il recomanda pentru reducerea durerilor musculare in cazul sportivilor, starile de rau si greata in timpul sarcinii, astm, reducerea hipertensiunii arteriale, pneumonie, scaderea ureei in sange, ameliorarea pierderii memoriei, prevenirea atacurilor de cord.
Reactiile adverse provocate de consumul de ghimbir sunt foarte rare, si pot fi sub forma de: diaree, arsuri stomacale sau iritatii la nivelul gurii.
Contraindicatii: nu trebuie sa consumati ghimbir daca suferiti de deficiente de coagulare a sangelui sau daca luati medicamente pentru impiedicarea coagularii. Este bine sa nu consumati mai mult de cateva zile pe timpul sarcinii.
Utilizare: atat in bucatarie cat si in tratament se foloseste rizomul de ghimbir. Extractul de ghimbir se gaseste sub forma apoasa si forma alcoolica, mult mai eficienta in tratamentul multor afectiuni. Compusii din compozitia ghimbirului se oxideaza usor, asa ca ghimbirul trebuie preparat cu grija.
Ca si condiment ghimbirul macinat poate fi folosit in supe, orice prajitura sau aluat, de la clasica turta dulce pana la prajiturelele simple sau ingenioase, combinat cu morcov, dovleac sau alte fructe. Poate fi o gustare inedita sub forma uscata si usor zaharisit in zahar de trestie, amestecat printre alte fructe confiate, migdale, alune de padure sau caju. De asemenea, parfumeaza si schimba gustul unei salate de fructe de sezon. Este special si extrem de benefic cand este utilizat alaturi de alte legume si fructe in sucuri proaspat stoarse.

Nu in ultimul rand se consuma ca ceai. E foarte usor sa-l preparați singuri: taiati 2 cm de ghimbir in felii subtiri, adaugati o cana de apa fierbinte si lasati timp de 10 minute la infuzat, acoperit. Beti ceaiul înainte de masa. Puteti consuma bucatelele de ghimbir ramase de la preparare. Va recomandam sa beti cate o cana de ceai, inainte de fiecare masa.

Pastrati ghimbirul proaspat intr-un loc racoros, intunecat si uscat, in camara, nu la frigider pentru ca se va deshidrata.