Cunoscut ca prieten şi protector al celor aflaţi în necaz, Sfântul Nicolae este şi patron al judecătorilor, criminalilor, cămătarilor, hoţilor, vânzătorilor, cerşetorilor, şcolarilor, marinarilor, brutarilor, drumeţilor şi al copiilor săraci. El este cel mai cunoscut şi celebrat sfânt din lume şi a rămas în amintirea creştinilor prin dragostea lui pentru copii, bunătatea nemărginită şi miracolele pe care le-a făcut.

Cea mai cunoscută poveste despre Sfântul Nicolae spune că el a ajutat trei surori, fără zestre, să se mărite. Aflând că erau în nevoie, tatăl lor fiind un nobil sărac, Sfântul Nicolae s-a hotărât să le dăruiască fetelor, în secret, trei saci cu aur, ca să se poată mărita. Văzând că fata cea mai mare era bună de măritiş, dar fără peţitori, Nicolae, pe atunci episcop, a decis s-o ajute. S-a urcat pe acoperişul casei ei şi i-a aruncat un săculeţ cu aur. Mai apoi, când fetei mijlocii i-a venit vremea, Sfântul Nicolae a luat iar un sac cu aur, a urcat pe casă şi i-a dat drumul. Când i-a venit vremea de măritiş mezinei, i-a dăruit la fel, un săculeţ plin cu aur pentru ca şi ea să poată primi peţitori. De această dată, tatăl fetelor, hotărât să afle cine este atât de generos, a pândit noaptea şi mare i-a fost mirarea să vadă că Episcopul Nicolae îi ajutase copilele. El se urca pe acoperişul casei, de unde arunca sacul cu aur, care aluneca pe coş într-o şosetă pusă la uscat. De aici vine şi obiceiul de a pune şosete sau săculeţi deasupra şemineului, de Crăciun.

Potrivit tradiţiei populare româneşti, în noaptea de 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc cu mare grijă ghetuţele pe care le aşază la uşă, în aşteptarea Sfântului Nicolae. De obicei, el vine cu dulciuri, jucării, dar şi cu nuieluşe pentru cei care nu au fost cuminţi.

A sosit deci timpul să ne gândim ce punem în ghetuțele copiilor noștri in această seară magică.

Adorate mai ales de cei mici, dulciurile sunt pentru toată lumea cel mai răvnit aliment de sărbători. Trebuie doar să avem grijă ca ceea ce reprezintă pentru ei o mare bucurie să fie gustos și sănătos. Excesul de glucide rafinate, grăsimi şi aditivi alimentari din produsele rafinate dau micuţului doar dependenţă şi nu îi oferă niciun fel de nutrienţi. Spre deosebire de produsele clasice, dulciurile bio au ingrediente naturale şi aduc un plus de nutrienţi organismului.

Aici puteți gasi cîteva dulciuri sănătoase.