Februarie este luna in care se culeg mugurii de pin, atat de buni in siroporui si tincturi. Se recolteaza doar cei de pe ramurile laterale, inainte de a se deschide. Se usucă intr-un loc ferit, cu o temperatura constanta de 22 de grade Celsius, apoi se pastreaza in pungi de hartie. Daca ati ratat luna februarie mai aveti martie la dispozitie.

Mugurii de pin sunt o optiune foarte buna in tratamentul bolilor pulmonare, in inflamaţiile cailor respiratorii si in afectiunile sistemului nervos. Sunt recomandati si pentru tratamentul infectiilor renale, tulburarilor circulatorii şi de metabolism, dar si in eczeme sau psoriazis.

Sunt o farmacie ambulanta, iar proprietatile vindecatoare sunt date de uleiurile volatile. Din muguri de pin se pot prepararea ceaiuri, dar si siropuri sau unguente.

Daca ne dorim un decocot, avem nevoie de o lingura de muguri maruntiti la o cana cu apa clocotita. Se face o infuzie, se strecoara, apoi se indulceste cu miere. Daca suferim de inflamatii ale cailor respiratorii se beau intre doua şi patru cani de ceai pe zi. Putem prepara si tincturi si avem nevoie de 100 de grame de muguri proaspeti macerati in alcool timp de 12 ore, rastimp in care agitati mereu. Se adauga 500 ml apa clocotita, iar dupa 6 ore se strecoara si se adauga miere. Se strecoara, se completeaza cu apa pana la un litru si se pastreaza intr-o sticla de culoare inchisa. Se iau trei linguri intre mese.

Mugurii de pin sunt foarte buni si in baile generale. Au actiune tonica şi antiseptica si sunt foarte indicate in reumatism. Reteta este simpla – in cada cu apa se toarna un litru de decoct. Se sta in apa cam 20 de minute, apoi se inveeste corpul cu un prosop cald, fara a se sterge. Exista si beneficiul bailor locale, in care se pot folosi fie decoct, fie cateva picaturi de ulei esential de muguri de pin.