Intrarea in perioada de post ne prilejuieste aducerea in atentia dumneavoastra a unui aliment de de baza ce aduce un mare aport pentru sanatate – OREZUL. Orezul este venerat inca din vechime în multe comunitati si a fost introdus pentru prima oara în Grecia antica, fiind in acele timpuri mai pretuit decât este astazi caviarul. Dupa grau, orezul (Oryza Sativa) reprezinta cereala cea mai raspandita in lume. Ca si alte cereale, orezul este sarac in grasimi, in plus deoarece nu contine gluten, este ideal pentru cei ce au intoleranta la gluten.    Orezul contine proteinele cu inalta valoare biologica cca 86% (o valoare definita inalta) bogate in aminoacizi esentiali (metionina si triptofanul) si toti cei 18 aminoacizi de care depinde metabolismul corect al omului, fiind superioare celor prezente in alte cereale.
Concentratia optima de magneziu, si prezenta potasiului in orezul integral, are efecte pozitive asupra mentinerii densitatii osoase prevenind riscul de osteoporoza datorita capacitatii de a reduce aciditatea din sange. Continand proteine hipoalergice reprezinta alimentul cel mai potrivit pentru cei ce sufera de boli ale intestinului. Prin consumul de orez integral, se pot preveni bolile de inima, diabetul si complicatiile acestora, bolile de rinichi si obezitatea. Proteinele orezului, fiind recunoscute ca hipoalergice, datorita biodisponibilitatii lor, reduc aparitia intolerantelor sau alergiilor alimentare, reprezentind alimentul cel mai potrivit pentru cei ce sufera de boli ale intestinului. Orezul nu este numai un suport caloric ci si un “aliment functional”.
   Din cauza biodisponibilitatii ridicate se evidentiaza o digerabilitate sporita a orezului la orice varsta si in orice conditii de stres psihologic. Orezul reprezinta deasemenea o importanta sursa de glucide data de prezenta amidonului si a celulozei ce fac asimilarea mai rapida.
   Tipurile de orez sunt clasificate dupa dimensiunea boabelor – lung, mediu si scurt – si dupa textura, de la pufos, la cremos si lipicios. Culoarea variaza de la brun la alb si rosu. Iata cateva detalii despre aceste varietati:
   Orezul brun este denumit adesea si orez integral, termen incorect, intrucat coaja necomestibila a fost deja inlaturata. Restul bobului ramane intact, fiind o buna sursa de vitamine B si de minerale, cum ar fi magneziu si cupru.
   Orez pentru risotto - tip de orez italian ce are bobul mediu, rotund sau oval si de culoare alba. Cand este gatit in lichid care se adauga treptat, boabele isi pastreaza forma initiala, avand totusi o textura cremoasa. Orezul Arborio este cel mai cunoscut dintre tipurile de orez pentru risotto.
   Orezul alb (lustruit) nu mai contine coji si germeni. Se pastreaza mai bine decat cel brun dar indeparteaza cea mai mare parte a fibrelor vitaminelor B, si o mare cantitate de minerale.
   Orezul basmati- este adesea numit „regele” orezurilor, deoarece are excelente calitati si gust deosebit. Este cultivat doar in nordul Indiei si in Pakistan, si nici un alt tip de orez nu poate fi etichetat ca basmati. Se comercializeaza si sub forma integrala, cand este mai usor si se gateste mai rapid decat alte tipuri de orez brun. Avantajul extra nutritiv al orezului basmati este ca are un indice glicemic mic – continutul sau de carbohidrati este absorbit in sange mai lent decat cel al altor tipuri de orez, si de aceea ajuta la pastrarea unui nivel de zahar stabil in sange.
   Orez prefiert (parboiled) numit uneori si orez „procesat”, este un orez integral care a fost inmuiat, fiert in aburi si uscat inainte de procesare si lustruire. Procesul impinge vitaminele si mineralele in centrul grauntei, astfel ca acestea sunt retinute in cantitate mai mare decat in orezul alb simplu.
   Orez rosu - orez integral cu o coaja exterioara rosie ce are un gust de nuca si o textura usor elastica la mestecat. Cea mai buna calitate de orez rosu provine din regiunea franceza Camargue din sudul Frantei.
   Orezul thailandez cunoscut si sub numele de orez Jasmine creste in estul Asiei. Este usor parfumat, iar cand este gatit, devine putin mai lipicios decat alte tipuri de orez cu bob lung. Orezul thai isi datoreaza mireasma care il face special, pamantului din Thailanda, unde este cultivat. Are o aroma subtila de nuca si pandanus iar parfumul sau il face sa fie cunocut si sub numele de orez jasmine. Orezul thai oferit de Primeal este cultivat in regiunea Issan din nord estul Thailandei. Secretul prepararii acestui orez este acela de a fierbe orezul in apa mai putina decit in mod normal, astfel incat in a doua parte a procesului de gatire, orezul este mai mult aburit decat fiert.
   Puteti gasi orezul si in diverse alte forme. Toate felurile de orez sunt sanatoase atat timp cat alegeti varianta integrala si pot fi mancate oricat de des doriti, in cadrul unei diete variate.