„A fost odată ca niciodată că dacă n-ar fi nu s-ar povesti”. Aşa începe orice istorioară, iar cea a Moşului Aducător de Daruri la fel. Se spune că Mos Craciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae, care și-a făcut apariția în secolul al III-lea. El este cunoscut ca un om bătrân prietenos care împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun. Locuieşte în Ţinutul Zăpezilor şi are cea mai frumoasă meserie din lume – împarte bucurii. Are drept ajutoare spiridușii care îl ajută la pregătirea cadourilor şi la aranjarea saniei trasă de reni. Are nume diferite, iar cel mai cunoscut este Santa Klaus, mit lansat de către pastorul american Clement Clarke Moore. Este este autorul unui poem care îl prezenta pe Sfântul Nicolae drept un personaj dolofan și zâmbitor, îmbrăcat cu un costum roşu. Publicat pentru prima dată în ziarul Sentinel din New York pe 23 septembrie 1823, poemul a devenit în anii următori foarte căutat. Prima imagine a lui Moş Crăciun a fost publicată în 1860, în cotidianul Harper's Illustrated Weekly.

În România, este un personaj arhaic, un cioban demonic care refuză s-o primească pe Fecioara Maria să nască în staulul lui. Soția lui Crăciun (Crăciuna sau Crăciuneasa, în studiul lui Pericle Papahagi) o primește într-ascuns și moșește pe Isus, faptă pentru care Crăciun îi taie mâinile, dar Fecioara Maria i le lipește la loc. Minunea îl convertește pe Crăciun la creștinism. Aşa spune legenda şi este una dintre cele mai frumoase din lume. În 1985, în Finlanda a fost înfiinţat şi satul Moș Crăciun, au fost primite sute de milioane de scrisori, din toată lumea.

Obiceiuri din toată lumea

Legenda lui are şi obiceiuri diferite -- în Statele Unite, copiii lasă în seara de Ajun prăjituri și lapte pentru Moș Crăciun. În Olanda, vine pe un cal alb și pune cadourile în saboții din lemn, iar în Rusia el este însoțit de Albă-ca-Zăpada. În Suedia, darurile sunt puse într-un sac îngropat adânc în zăpadă, iar Moș Crăciun este un pitic îmbrăcat în roșu, cu barbă albă, căruia ii place să mănânce orez cu lapte (o mâncare tradițională). În Italia există obiceiul ca, înainte de Moș Crăciun, să vină Befana. Ea se deplasează pe mătură și verifică dacă au fost cuminți copiii, lăsându-le cadouri lângă brad. În Anglia, cei mici aruncă scrisorile pentru Moș Crăciun în sobă astfel încât dorințele lor să iasă pe coș. Indiferent de poveste şi obiceiuri, Moşul Cel Bun este aşteptat cu nerăbdare şi de cei mari, şi de cei mici. Iar după ce v-aţi primit darurile, nu uitaţi să zâmbiţi şi să trimiteţi un gând bun tuturor, indiferent dacă îi cunoaşteţi sau nu. Magia sărbătorilor de iarnă constă în comuniunea dintre noi!