Campurile de maci sunt simbolul verii si de fiecare data cand le vezi iti vine sa le imbratisezi si sa culegi multe multe flori. Elegante si puternice deopotriva, sensibile si aducatoare de vesti de dragoste cand sunt oferite, florile de mac lasa loc, dupa ce se scutura, unor capsule din care se revarsa bobite mici-mici, dar pline de sanatate.

Semintele de mac sunt folosite de mii de ani si in bucatarie, si ca leac impotriva multor afectiuni. Egiptenii le aveau tot timpul in cosuletul de ajutor medical. De la ei le-au luat negustorii arabi, care le-au impanzit in Persia si in India, de unde purtate de vapoare au ajuns in toata lumea. Romanii faceau descantece şi vraji cu floare de mac, pentru a vindeca ranile de dragoste. Grecii aveau ajutor in tratamentul infertilitaţii, iar chinezii in combaterea problemelor digestive.

Jumatate din masa unui grauncior de mac este data de acizii grasi esentiali si de uleiurile volatile, extrem de benefice in preventia bolilor coronariene şi arteriale.

Reduc iritabilitatea şi durerile de gat. Calmeaza tusea şi crizele de astm, afecţiunile psihice, durerile provocate de colici şi sciatica, vindeca insomnia şi constituie un remediu impotriva diareii.

Prin efectele sale calmante, semintele de mac imbunatatesc capacitatea de concentrare si contribuie totodata la imbunatatirea memoriei la copii si la tineri.

Macul este de mare ajutor si in frumusete - infuzia de petale de mac se foloseşte cu efecte vizibile impotriva ridurilor.

Semintele de mac tin la distanţa si tantarii asa ca aveti deja ajutor in serile de vara cand insectele ne dau de furca.

Eii, si unde mai pui ca sunt nelipsite din bucatarie. Nu exista patiserie fara mac, nici uscatele sarate sau covrigei ori paine. Ca sa nu mai vorbim despre celebrul cozonac cu mac, vedeta pe orice masa simandicoasa.