Nu am intalnit inca pe nimeni caruia sa nu-i placa pastele gratinate la cuptor. Am cautat, am scormonit si am gasit reteta 100% fara gluten. Ceea ce va prezentam noi aici este o idee dar fiecare poate sa-si foloseasca imaginatia pentru a o imbunatati. Noi am ales varianta vegana, mai usor de digerat.

Ingrediente:
Pentru 2 persoane

200 g Mezzi Rigatone Ma Vie sans Gluten
12 ciuperci champignon de marime medie
1 ceapa medie
25 g faina de orez Ma vie sans Gluten
3 linguri de ulei de floarea soarelui
350ml lapte vegetal
3 nuci
Sare, piper, nucsoara

Preparare 20 minute
Gatire 30 minute

1. Fierbeti pastele rigatone intr-un volum mare de apa aproximativ 17 minute si apoi puneti-le intr-o sita la scurs
2. Curatati ceapa si taiati-o marunt, dupa care trebuie sa o caliti intr-o lingura de ulei 1-2 minute
3. Adaugati apoi ciupercile curatate si taiate felii. Puneti capacul si lasati sa fiarba la foc mic
4. Intre timp se prepara sosul bechamel fara gluten. Se incalzesc intr-o craticioara 2 linguri de ulei, se adauga apoi faina si se amesteca cu o lingura de lemn incontinuu pana se omogenizeaza si se coloreaza usor. Se adauga apoi putin cate putin laptele si se amesteca continuu pana sosul devine onctuos. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
5. Se amesteca jumatate din ciupercile calite cu sosul bechamel pentru un gust mai aparte.
6. Intr-un vas pentru gratinare se pun pastele, ciupercile calite cu ceapa si deasupra se toarna sosul bechamel
7. Deasupra se presara nucile tocate, sau alte fructe oleaginoase tocate (migdale, caju, etc).
8. Se coace la cuptor timp de 10 minute. Cuptorul trebuie incazit in prealabil la 180 °C

Secrete pentru bucatar:
Pentru un preparat mai crocant, inainte de a pune vasul in cuptor puteti presara si putin pesmet fara gluten.
Sau puteti schimba reteta si puteti presara seminte de in, rozmarin sau ce va mai trece prin cap.

Sursa: https://www.maviesansgluten.bio/recette-sans-gluten/gratin-de-pates-sans-gluten-aux-champignons-special-lunch-box