Orezul negru este o specialitate originara din China, dar care in zilele noastre este cultivata cu succes si in Italia. Culoarea neagra-grena se datoreaza acelorasi antioxidanti care sant prezenti si in afine. Deci pe langa ca arata bine, datorita antioxidantilor este si un valoros tonic vascular si pentru rinichi.
In vremurile de demult era permis doar imparatului si clasei conducatoare din China sa consume orez negru. Pentru toti ceilalti era interzis si oamenii obisnuiti erau aspru pedepsiti daca in casele lor se gasea orez negru. De aceea se mai numeste si „orezul imparatului” sau „orezul interzis”
Orezul negru nu este foarte cunoscut la noi si de aceea m-am gandit sa inving din nou „obisnuitul” si sa gatesc ceva nou mai ales ca era interzis pe vremuri. Imi plac salatele exotice mai consistente, iar cand am vazut prima data orezul negru m-am gandit ca neaparat trebuie inveselit cu ceva, prea era negru.

Ingrediente:
Pentru 6-8 portii

2 cani de orez negru
2-3 cani de apa (acelasi tip de cana care l-ati folosit pentru a masura orezul)
2 portocale
¼ cana suc proaspat de lime
2 linguri de ulei vegetal (un ulei mai neutru). Puteti incerca ulei de orez
Sare de Himalaya
2 fructe de mango bine copate
1 cana de frunze de coriandru proaspat
1 cana de ceapa rosie tocata fin (1 ceapa potrivita)
½ cana de alune nesarate usor prajite. Mai bine luati alune sau nuci caju crude si le prajiti voi acasa foarte putin
6 bucati de praz taiate subtire
2 ardei iuti curatati de seminte si tocati marunt (daca nu va place iute puteti renunta la acest ingredient

Preparare: 20 minute
Gatire: 30 minute

1. Spalati bine orezul si puneti-l la fiert cu 2-3 cani de apa intr-o oala mai mare. Lasati la fiert 20-25 minute pana se absoarbe toata apa. Nu trebuie sa fie foarte moale. Dupa ce ati oprit focul mai lasati vasul acoperit inca 15 minute.
2. Curatati portocalele de coaja si desfaceti-le in felii. Cu un cutitas subtire indepartati si pielita fina alba. Lucrati deasupra unui castron pentru a putea pastra sucul care curge de la portocale
3. Intr-un castron amestecati sucul de lime, cel de portocale (daca aveti) si uleiul.
4. Scoateti orezul din oala si intindeti-l intro tava sau platou intins. Presarati peste el sare si sosul preparat mai sus si lasati la racit. Puteti sa mai lasati putin sos pentru a adauga la sfarsit
5. Curatati de coaja fructele de mango, scoateti samburii si taiati-le in felii subtiri de 1 cm
6. Intr-un castron mare puneti fructele de mango taiate, prazul taiat subtire, ceapa rosie tocata, ardeii iuti tocati marunti (puteti renunta la ei) alunele prajite si o cana de coriandru proaspat, tocat marunt.
7. Adaugati apoi orezul care a absorbit sosul si s-a racit.
8. Adaugati restul de sos si sare dupa gust. Daca mai trebuie mai puteti stoarce suc de lime.