Dacă vă simţiţi obosiţi, apatici, nu aveţi chef de nimic oricât v-aţi odihni, dacă finalizaţi proiectele cu greutate este momentul să vă analizaţi starea de sănătate. Unul dintre organele responsabile de starea de bine este ficatul, motiv pentru care sunt recomandate nu numai dietele sărace în grăsimi, dar și curele de detoxifiere periodice.

O recomandare frecventă este sucul de mere, ale cărui beneficii pentru organism sunt cunoscute. O cură durează o săptămână, răstimp în care nu se consumă decât suc de mere. Cine nu poate, din cauza eventualei acidităţi a fructelor, îl poate combina cu morcovi.

Persoanele care se decid să urmeze un astfel de tratament ar fi bine să se pregătească puţin. Mai exact, să renunţe treptat la alimentele de origine animală (carne, lapte, ouă), la dulciuri şi produse de patiserie, la pâine, la alcool şi cafea. Nu vă temeţi că nu veţi avea din ce prepara mesele zilnice – natura ne oferă legume din belşug, alge, fructe, la care putem adăuga suplimente care sunt de un real ajutor. Pentru perioada de pregătire este suficient o săptămână.

Dacă doriţi, puteţi începe mult mai devreme, dar atenţie la frustrări -- dacă sunteţi supăraţi că viitoarea detoxifiere vă privează de grătarul preferat ori de porţia zilnică de brânzeturi amânaţi cura cu suc de mere. Starea psihică este la fel de importantă ca şi produsele alimentare.

În momentul în care suntem decişi, avem nevoie de mere bine coapte (într-o primă fază nu contează dacă sunt albe sau roşii), de un storcător şi de câţiva morcovi.

Reţeta este simplă – zilnic se bea un litru de suc mere porţionat în doze de 150 de militri (un pahar). Dacă vi se pare că sucul este prea acid este bine să-l diluaţi cu apă ori să-l combinaţi cu suc de morcov. Pe perioada unei zile nu se consumă nimic altceva. Pare destul de greu, de agresiv, dar nu este. Dacă totuşi nu rezistaţi, puteţi prepara o masă din seminţe de hrişcă pe care fie le înmuiaţi și apoi le amestecaţi cu puţin ulei de măsline şi le mâncaţi, fie le fierbeţi. Recomandarea este să le mâncaţi înmuiate.

Dacă începeți cura luni, sâmbătă puteţi apela şi la beneficiile sării amare sau sarea Epson, cum este cunoscută. Se dizolvă în 750 ml de apă două pliculeţe a câte 30 de grame fiecare de sare amară, iar soluţia rezultată se împarte în trei pahare a câte 250 ml. Puneţi într-un pahar 200 ml ulei de măsline presat la rece şi câteva lămâi sau un grapefruit. Alegeţi o zi liberă fiindcă tratamentul necesită maximă atenţie din partea voastră. Dimineaţă beţi paharul cu suc de mere (eventual combinat cu puţin suc de morcov), la ora 14 beţi prima cană de sare Epson, la ora 16 a doua, iar la ora 18 uleiul de măsline amestecat cu sucul de lămâie, după gust. La ora 20 beţi ultima cană de soluţie de sare amară. De fiecare dată după ce beți sucul trebuie sa vă aşezaţi intinși pe partea dreaptă. Veţi simţi nevoia să folosiţi toaleta şi asta este bine.

Organismul va începe să elimine tot ceea ce considerat că este reziduu. În următoarea săptămână sunt recomandate sucurile de legume combinate, adică morcov, sfeclă roşie, rădăcină de pătrunjel şi varză. Se poate adăuga şi ridiche neagră, dar atenţie fiindcă poate da dureri de stomac. La fel, cine tolerează, poate adăuga ghimbir. În următoarea perioadă sunt recomandate mesele uşoare, din salate și apoi continuați cu alimente de origine vegetală.