Blagovestenia sau Buna Vestire, sarbatorita in fiecare an pe 25 martie, este un moment plin de semnificatii. Se spune ca in aceasta zi Arhanghelul Gabriel i-ar fi vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere lui Isus, lucru care s-a intamplat pe 25 decembrie.

In multe zone are si o alta semnificatie pe langa cea religioasa.  In calendarul popular, sarbatoarea se mai numeste si Ziua Cucului, pasare care anunta sosirea primaverii. Traditia cere ca primul sau cantec, care are loc de obicei la Buna Vestire, trebuie sa fie asteptat de toti oamenii in haine curate, veseli si cu bani in buzunare. Cucul vesteste si lucruri importante in viata omului. Cand o persoana il auzea pentru prima oara cantand, trebuia sa numere de cate ori canta pentru a sti cati ani mai are de trait.

De Buna Vestire este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor. Se spune ca in aceasta zi oamenii nu au voie sa se certe. Nu se pun oua la closca de Buna Vestire din credinta ca altfel vor iesi pui cu doua capete si patru picioare. Gospodarii ameninta pomii in aceasta zi cu toporul si ii stropesc cu rachiu, temandu-se ca altfel nu vor avea rod. Tot acum se aduna lucrurile de prisos de prin casa si se arunca in foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, este practicat in multe gospodarii.

De Buna Vestire este dezlegare la peste. Se spune ca acela care va gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii.

Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait. Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori. Daca pasarea canta, cate triluri scotea atatia ani trebuiau sa se astepte pana la nunta. Daca tacea, era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica. Craca pe care a cantat cucul de ziua sa era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

-In alte zone ale tarii, s-a impamantenit un obicei stravechi prin care fetele tinere obisnuiau sa puna grau la incoltit in strachinele de lut. Daca boabele de grau incoltesc in curand, pamanturile vor fi fertile si rodnice, iar primavara isi va intra in drepturi.