CategoriiArticole

Alge Marine – Beneficii, Proprietati, Tipuri

Alge coperta

Cuprins:

1. Ce sunt algele marine si de ce sunt considerate benefice pentru consum?
2. Ce tipuri de alge sunt comestibile?
3. Ce proprietati au algele marine?
4. Ce valori nutritionale au algele marine si cum pot fi folosite in alimentatie?
5. Care sunt beneficiile consumului acestor alge?
6. Cum pot fi integrate algele marine in dieta zilnica?
7. Exista riscuri sau contraindicatii in consumul acestor alge?
8. Cum se aleg si se pastreaza algele marine pentru consum?
9. Se pot folosi algele marine si pentru uz extern?
10. Recomandarile noastre

Ce sunt algele marine si de ce sunt considerate benefice pentru consum?

 

  • Algele marine sunt organisme foarte diverse, foarte diferite ca forma, dimensiune si ciclu de viata.
  • Unele sunt adaptate zonelor protejate ale litoralului, in timp ce altele cresc in zone expuse cu actiunea puternica a mareelor si valurilor.
  • In plus, ele sunt asezate la diferite adâncimi in apa dulce sau sarata, jucând roluri ecologice cruciale in comunitatile marine si fiind considerate ecosistemice.
  • Ele sunt impartite in trei grupe: rosu (Rhodophyta), verde (Chlorophyta) si maro (Ochrophyta, Phaeophyceae).
  • Dintre acestea cele mai cunoscute si consumate sunt alge dulse, alge wakame, alge nori.
  • Cele trei grupuri principale se gasesc intr-o mare varietate de forme fizice diferite, inclusiv cruste, si au complexitati diferite de filament, de la simplu la ramificat.
  • Populatiile naturale de alge sunt o resursa utila si exploatata, iar datorita procesului de globalizare de-a lungul timpului, consumul si utilizarea macroalgelor in multiple sectoare cresc exponential.
  • Printre metodele multiple ale acestor tehnici de cultivare a terenurilor, productia de alge s-a mutat de la productia la scara mica („in interior”) la productie la scara mare („in aer liber”).
  • Cultivarea in interior se refera in general la primele etape de cultura care se desfasoara de obicei in spatii mici inchise, precum rezervoare sau bazine, chiar si in laboratoare, unde etapele de reproducere sunt crescute pentru a stimula dezvoltarea si eficienta productiei.
  • Cu toate acestea, cultivarea in aer liber se refera la culturile de teren in spatii in aer liber. Acest tip de cultivare poate fi dezvoltat chiar si in zone controlate ale marii deschise in maricultura.

Ce tipuri de alge sunt comestibile?

 

  • Algele marine au o istorie lunga de consum in zonele de coasta din intreaga lume si fac parte din dieta zilnica a multor tari.
  • Interesul pentru nutritie si viata sanatoasa a crescut, iar consumatorii cauta alternative sanatoase ca sursa de hrana.
  • Aproximativ 600 de specii de alge- marine sunt folosite in intreaga lume pentru hrana, iar cele mai consumate sunt maro, urmate de algele rosii si verzi.
  • Mai exact, in Europa, sunt peste 200 de specii de macroalge cu valoare nutritionala si comerciala, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.

Exista deci diferite clase de alge:

  • Alge brune, cum ar fi alge, wakame, kombu
  • Alge rosii, precum dulse si nori
  • Alge verzi, ca salata de mare
  • In ceea ce priveste speciile de alge, wakame, nori, dulse si kombu (U. pinnatifida, Porphyra spp., respectiv S. japonica) sunt speciile cel mai frecvent consumate.
  • In ceea ce priveste algele rosii, una dintre cele mai populare macroalge pentru consumul uman este Dulse (Palmaria palmata).
  • Dulse (Palmaria Palmata) sunt alge rosii utilizate in varianta deshidratata sau hidrate in prealabil in alimentatia de zi cu zi.
  • Wakame (Undaria pinnatifida) alga negru-verzuie, traieste la mare adancime, si este populara in Japonoia fiind utilizata ca ingredient principal in multe feluri de mancare si in special la supa Miso, fiind o sursa excelenta de nutrienti.
  • Nori (Porphyra Spp) renumita in toata lumea pentru utilizarea la sushi.
  • Este o alga de apa rece care traieste la mica adancime, fiind o sursa importanta de vitamina B12
  • Kombu este denumirea japoneza pentru algele marine uscate derivate din genul Saccharina, in mod normal S. japonica (fosta Laminaria japonica), si este folosita si ca supliment alimentar .
  • Exista si alte specii importante consumate, precum algele brune, hiziki-numitele japoneze (Sargassum fusiforme, anterior Hizikia fusiformis) si genurile Ascophyllum sau Fucus sunt foarte consumate si, de asemenea, folosite in suplimentele alimentare propriu-zise.
  • Dintre cele verzi, genurile Ulva si Caulerpa sunt câtiva reprezentanti comestibili utilizate in principal in salate si sushi datorita aspectului de struguri.
  • Mai multe produse pe baza de alge-marine, foarte importante din punct de vedere economic si gastronomic sunt incluse indirect in dietele noastre zilnice, cum ar fi agar, alginati, caragenani sau pigmenti.
  • Agar este un nume comun pentru galactani.
  • Aproximativ 80% din agarul produs la nivel mondial este aplicat in industria alimentara.
  • Multe dintre aplicatiile sale alimentare profita de capacitatea de a afisa geluri cu proprietati unice.
  • Poate fi gasit sub diferite forme: pulbere, betisoare, fulgi sau benzi, ceea ce ii confera o mare versatilitate ca aditiv.
  • Se dizolva in apa fierbinte astfel incat cand se raceste, formeaza un gel.
  • In plus, agar-ul este folosit si ca stabilizator si agent de ingrosare, deoarece proprietatile sale de gelifiere rezista la temperaturi ridicate
  • Calitatea agarului depinde in principal de proprietatile chimice legate de factorii de mediu si de ciclul de viata.
  • Cele mai frecvent utilizate specii pentru extractia agar apartin lui Rhodophyta si genurilor Gracilaria si Gelidium, in principal din Gelidium corneum, datorita calitatii ridicate si utilizarilor specifice.
  • Caragenanii sunt polizaharide sulfat obtinute in principal din alge rosii.
  • Caragenanii sunt unul dintre principalii agenti de texturare din industria alimentara dupa gelatina (animala) si amidon (vegetal).
  • Exista mai multe tipuri de caragenan, fiecare dintre ele având proprietati diferite, in functie de specie si de procesul de extractie: kappa, iota si lambda.

Ce proprietati au algele marine?

 

  • Algele marine sunt organisme bogate in multi compusi bioactivi precum proteine, minerale, vitamine, fibre, aminoacizi esentiali, pigmenti si acizi grasi, care le confera proprietati extraordinare antihipertensive, antidiabetice, antioxidante, antiinflamatorii, antitumorale, antivirale si antimicrobiene.
  • Vitaminele A, C si E, toate prezente in algele marine, sunt surse excelente de antioxidanti.
  • Antioxidantii ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor prin scaderea efectelor radicalilor liberi.
  • Radicalii liberi sunt substante care contribuie la boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul si anumite tipuri de cancer.
  • De asemenea, antioxidantii va pot intari sistemul imunitar.

Ce valori nutritionale au algele marine si cum pot fi folosite in alimentatie?

 

  • Compusii bioactivi prezenti in aceste organisme, inclusiv pigmenti, acizi grasi, steroli, proteine, lipide, fibre si polizaharide, sunt foarte importanti din punct de vedere nutritional, având efecte pozitive asupra sanatatii umane.
  • In plus, algele marine contin mai multe elemente minerale (de exemplu, Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn si Cu), vitamine si continut scazut de grasimi si zahar.
  • Algele marine, cunoscute contin antioxidanti – inclusiv vitaminele A, C si E – si sunt o sursa excelenta de iod.

O cana, sau 15 grame, de alge-marine uscate contine:

  • Calorii: 44,7 calorii
  • Proteine: 4,77 grame
  • Grasimi: 0,601 grame
  • Carbohidrati: 7,86 grame
  • Fibre: 0,84 grame
  • Zaharuri: 0,456 grame
  • Vitamina A: 2,1 micrograme
  • Vitamina C: 0,75 miligrame
  • Vitamina E: 0,75 miligrame
  • Cantitatile de vitamine si minerale din alge variaza usor in functie de tipul de alge.

meniuri alge

Care sunt beneficiile consumului acestor alge?

 

  • Unele beneficii ale algelor marine includ promovarea intestinului sanatos, reglarea zaharului din sânge si continutul de vitamine.
  • Algele brune, care includ alge, wakame, kombu si arame, contin fucoxantina.
  • Fucoxantina este o substanta chimica care are proprietati antioxidante si, de asemenea, ajuta la reducerea riscului de obezitate.

Sustin functia tiroidiana

  • Adaugarea de alge-marine in dieta ta este o modalitate excelenta de a creste aportul de iod daca ai tiroida subactiva.
  • Intr-un studiu, cercetatorii au descoperit ca unele tipuri de alge-marine pot furniza cantitati bogate de iod
  • Glanda tiroida din gât produce si elibereaza hormonul tiroidian, care va controleaza metabolismul.
  • Una dintre cauzele hipotiroidismului, sau a unei tiroide subactive, este lipsa de iod.
  • Hipotiroidismul provoaca simptome precum: dezvoltarea unei guse, care este o crestere mare pe gât si lânga glanda tiroida
  • Senzatie de oboseala
  • Ingrasare

Promoveaza un intestin sanatos

  • Fibrele ajuta la promovarea unui intestin sanatos prin cresterea regularitatii intestinului. Algele marine sunt o sursa excelenta de fibre.
  • Cercetatorii au raportat ca 23% pâna la 64% din algele marine uscate sunt fibre.

Pot sustine gestionarea greutatii

  • Adaugarea de alge-marine in dieta dumneavoastra va poate ajuta sa va gestionati cu atentie greutatea.
  • Algele marine au putine calorii, ceea ce va poate ajuta sa va mentineti aportul caloric mai mic.

Ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare

  • Algele marine pot, de asemenea, ajuta la scaderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare—o cauza frecventa de deces in lume.
  • Unul dintre factorii care contribuie la riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este colesterolul ridicat.
  • Cercetatorii au explicat intr-un studiu ca vitaminele si mineralele gasite in algele marine, in special fibrele, pot ajuta la reducerea colesterolului.

Mentine nivelurile de zahar din sânge stabile

  • Este posibil ca algele marine sa scada riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
  • Printre proprietatile sale antioxidante, fucoxantina ajuta si la reglarea zaharului din sânge prin reducerea cantitatii de zahar pe care o absoarbe in sânge.

Cum pot fi integrate algele marine in dieta zilnica?

 

  • Puteti gasi alge-marine, cunoscute si sub numele de alge, cel mai frecvent in sushi, salate, supe si singure ca gustari.
  • Unele dintre cele mai populare tipuri de alge-marine comestibile includ nori, kelp, wakame si dulse.

Iata cateva recomandari de utilizare:

  • Gânditi-va la Nori ca la o poarta de intrare in lumea algelor.
  • Le puteti gasi in rulouri si foi de sushi ca „gustari cu alge-marine”. Kelp este ingredientul principal din dashi, un stoc japonez care formeaza baza supei miso.
  • De asemenea, taiteii de alge sunt un fel de mâncare de baza in bucataria coreeana.
  • Puteti adauga chiar si pudra de varec la smoothie-uri.
  • Wakame este componenta principala a majoritatii salatelor de alge-marine si algele marine late si alunecoase pe care le gasiti adesea in supa miso.

Puteti de asemenea sa:

  • Adaugati alge-marine in supa de oase de pui
  • Gustati nori si dulse ca si gustare direct fara alta pregatire
  • Pregatiti o salata de alge cu ulei de susan si usturoi

Exista riscuri sau contraindicatii in consumul acestor alge?

 

  • Exista riscuri in a consuma alge-marine, cum ar fi potentialul continutului de iod de a provoca probleme cu tiroida.
  • Este esential sa procedati cu prudenta in timp ce examinati continutul de iod al algelor dumneavoastra.
  • Cantitatile prea mici sau prea mari de iod va pot afecta negativ functia tiroidiana.
  • De asemenea, unele tipuri de alge-marine au o multime de metale grele, cum ar fi arsenicul si plumbul.
  • Daca luati suplimente cu alge-marine, verificati din nou ingredientele.
  • Cu atat mai importanta devine alegerea pentru consum a unor alge ecologice sau cultivate in medii necontaminate.

Cum se aleg si se pastreaza algele marine pentru consum?

 

  • Majoritatea algelor marine sunt vândute, uscate, consumate sau reconstituite in apa calda.
  • Unele alge-marine, cum ar fi varecul, sunt disponibile si congelate, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa fie reconstituite.
  • De obicei vândut uscat, dulse este disponibil intreg, sub forma de fulgi sau sub forma de pudra.

Se pot folosi algele marine si pentru uz extern?

 

  • Compusi bioactivi cu aplicabilitate industriala inalta au fost raportati in macroalge avand aplicatii multiple in sectorul industrial ca alimente, combustibil, materiale plastice si cosmetice si in industria farmaceutica datorita proprietatilor lor antiinflamatorii, antimutagene, antitumorale, antidiabetice si antihipertensive.
  • Industria cosmetica s-a concentrat si pe ingredientele care sunt derivate din resurse naturale, cum ar fi plante, alge, microbi si metabolitii acestora.
  • Lumea marine este extrem de solicitanta pentru o mare varietate de specii cu compusi bioactivi multipli.
  • Macroalgele sunt resurse majore pentru compusul activ cu o mare varietate de aplicatii in multe domenii.
  • In timp ce agarul si alginatul sunt utilizate pe scara larga in industria alimentara ca agenti de ingrosare si gelifiere, Fucoidanul, ulvanul si caragenanul sunt polizaharide sulfatate care au o larga aplicatie in multe domenii.
  • Fucoidanul din algele brune a fost studiat enorm pentru bioactivitatea lor incluzând antioxidant, anticancer, antimicrobian, hiperlipedemic, antiinflamator etc.
  • Multe studii recomanda utilizarea polizaharidei ca ingredient activ in formularile cosmetice.
  • Polizaharidele au un numar mare de aplicatii cosmetice, cum ar fi balsamuri de par, hidratante, emulgatori, agenti de vindecare a ranilor si ca agent de ingrosare.

Recomandarile noastre

 

  • La vianaturalia va recomandam alge-marine din surse sigure, naturale, certificate ecologic.
  • Pentru algele ce pot fi consumate ca atare in alimentatia de zi cu zi va recomandam:
  • Dulse (Palmaria Palmata) sunt alge fara gluten, bogate in iod, proteine, Vitamina C si fosfor, care sunt varianta ideala pentru consumatorii de alimente raw in salate sau pentru adaugare in supe, omlete, cuscus sau orez, atunci cand sunt hidratate in prealabil.
  • Se pot folosi incusiv ca snacks-uri
  • Wakame este una dintre cele mai frecvent consumate specii de macroalge si este adaugata in mai multe alimente ca ingredient principal.
  • In plus, este si o sursa excelenta de nutrienti .
  • Nori contine componente dietetice de buna calitate care constituie aproximativ 40% din masa sa.
  • Este renumita la nivel global, dar mai ales in Asia pentru sushi. Se poate consuma si maruntit in salate.
  • Deasemenea salatele de alge din combinatii de Salata verde de mare , Alge Nori si Alge Wakame , sunt excelent primite in consum.
  • Folosit ca adaos alimentar pentru gelifiere Agar agar fulgi certificat bionu contine gluten si este folosit in special la prepararea aspicului si a jeleurilor.

In ce priveste suplimentele alimentare oferta propusa de noi este foarte variata si cuprinde in forme de tablete sau pulbere cele mai cunoscute alge:

Amestec de Spirulina si chlorella sub forma de tablete sau combinatii benefice sistemului imunitar de tipul:

2 Comments

  1. Aceasta este prima dată când am dat peste site-ul dvs. Păcat!!! Am citit deja câteva articole și vreau mai multe 🙂 Sunt distractive de citit și cu siguranță mi-ați atins gustul. Vă mulțumesc și salutări 🙂

    1. Vă salutăm și noi! Și vă mulțumim pentru aprecieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *