CategoriiRețete pentru Crăciun

Flori Linzer de Crăciun

Fursecuri flori linzer de Crăciun

Fursecuri Flori Linzer de Crăciun

E o reteta specific austriaca numita dupa orasul Linz, care in Austria se face in orice perioada a anului dar la noi se face de obicei in preajma Craciunului. Este una din favoritele mele in primul rand datorita gemului de fructe care se adauga si care aduce o nota racoritoare, usor acrisoara printre atatea dulciuri grele cu mult unt, smantana, nuci si condimente.
Puteti sa faceti orice forme doriti, eu am ales florile pentru ca stelutele deja sunt rezervate pentru stelutele cu scortisoara si bradutii pentru turta dulce.

Ingrediente pentru 50 prajiturele

300 g faina alba T55
75 g migdale macinate (se poate si cu nuca dar sant mai usoare cu migdale)
170 g unt dulce
150 g zahar brut (imi place ca da o coloare maronie prajiturelelor)
1 ou mediu
7 g praf de copt
sare
coaja de la o portocala sau lamaie
½ lingurita vanilie
½ lingurita scortisoara
¼ lingurita condimente iuti amestecate: ghimbir, piper, cuisoare, nucsoara, cardamom
zahar pudra pentru ornat la final
gem de fructe la alegere. Traditional se foloseste un gem rosu: coacaze, zmeura, merisor

Preparare 25 minute
Asteptare la rece: 60-90 minute
Gatire 30 minute

  1. Amestecati migdalele cu faina, zaharul, praful de copt, sarea, coaja de portocale si condimentele.
  2. Faceti o gropita la mijloc si puneti oul si untul moale si taiat bucatele mici
  3. Framantati toate ingredientele bine pana obtineti un aluat sfaramicios. Puteti folosi cu succes robotul de bucatarie unde puneti toate ingredientele si doar apasati pe buton.
  4. Faceti un rulou de aluat si puneti-l intr-o folie alimentara la frigider pentru o ora sau chiar o ora si jumatate.
  5. Se incalzeste cuptorul la 160 – 180°C si se pregateste o tava pe care se pune hartie de copt.
  6. Se scoate aluatul de la rece si se formeaza cu o forma de floare fursecuri care se aseaza in tava pe hartia de copt. La jumatate din fursecuri taiati un mic cerc in interiorul florii.
  7. Se introduce tava la cuptor pentru cca 10 minute. Nu trebuie sa fie foarte rumenite.
  8. Se scot fursecurile pe un blat si se lasa sa se racoreasca.
  9. Fursecurile fara gaura la mijloc se ung cu gem la alegere, iar cele cu gaura se pudreaza cu zahar
  10. Se unesc cele doua fursecuri si se aranjeaza prajiturelele pe un platou

Sfaturi:

  • puteti prepara fursecurile si cu 1-2 saptamani inainte de Craciun dar se asambleaza cu gem cu 2-3 zile inainte de a le consuma.
  • puteti folosi diverse gemuri care dau gusturi diferite prajiturilor dar si culori diferite: gem de caise, lamaie, portocale amare, zmeura
  • o varianta foarte indragita la noi sunt fursecurile umplute cu magiun de casa.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *