Afișez toate cele 4 rezultate

Cuprins:

1. Ce este uleiul MCT și de unde provine acesta?
2. Prin ce se diferențiază uleiul MCT de alte tipuri de uleiuri?
3. Ce trebuie să știm atunci când dorim să achiziționăm acest tip de ulei?
4. Cum este procesat și extras uleiul MCT?
5. Care sunt beneficiile uleiului MCT pentru sănătate?
6. Există riscuri sau efecte secundare ale consumului acestui tip de ulei?
7. Cum poate fi integrat uleiul MCT în alimentația noastră?
8. Care este doza recomandată de ulei MCT?
9. Sfaturile și recomandările noastre

Ce este uleiul MCT și de unde provine acesta?

  • Trăim într-o lume dinamică în care suplimentele alimentare ne ajută la multe din problemele pe care le avem fie că dorim un somn îmbunătățit, un plus de imunitate sau o vedere mai bună.
  • Uleiul MCT este adesea promovat ca având multe dintre cele mai dorite beneficii pentru sănătate.

Ce este acest ulei si ce anume reprezinta MCT ?

  • MCT înseamnă trigliceride cu lanț mediu – grăsimi alimentare care se găsesc în mod natural în surse alimentare cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de palmier și unele produse lactate precum untul, brânza, iaurtul și laptele de vacă și de capră.
  • In cazul uleiului MCT, astfel de acizi grași sunt extrași din „surse de nucă de cocos și miez de palmier” și transformați într-un lichid limpede.
  • Unul dintre lucrurile care face uleiul MCT unic este faptul că moleculele sale sunt mai mici decât multe alte tipuri de grăsimi, ceea ce le face mai ușor de digerat.
  • Astfel în timp ce majoritatea grăsimilor au o călătorie mai complicată prin corp, MCT-urile au un lanț mai scurt de atomi de carbon, sunt digerate rapid și transportate direct la ficat pentru a fi utilizate ca energie.
  • Din acest motiv, uleiul MCT poate fi folosit și cu scop medical.
  • După digestie, MCT-urile sunt absorbite rapid în intestin, intrând rapid în fluxul sanguin și fiind transportate direct în ficat.
  • In ficat, MCT-urile sunt transformate în cetone, care pot fi utilizate prompt pentru energie sau stocate pentru utilizare ulterioară.
  • Odată transformate în cetone, acestea sunt distribuite în întregul corp, ajungând la organe vitale precum creierul, inima, rinichii și mușchii.
  • Corpul poate folosi cetone ca sursă de energie pentru creier în loc de zahăr sau glucoză.
  • Cetonele sunt create atunci când corpul tău transformă grăsimea în energie în timpul unui proces numit cetoza.
  • Acest proces crește capacitatea corpului de a arde grăsimile, motiv pentru care este popular pentru dietă și pierderea în greutate.
  • Există patru tipuri de MCT, fiecare cu un număr diferit de atomi de carbon: acid caproic, care are 6 atomi de carbon; acid caprilic, care are 8 atomi de carbon; acid capric, care are 10 atomi de carbon; acid lauric, care are 12 atomi de carbon.
  • Deși este un MCT, acidul lauric se comportă ca o trigliceridă cu lanț lung (LCT) în ceea ce privește digestia.
  • LCT-urile sunt grăsimi saturate care au mai mult de 12 atomi de carbon.
  • Aceasta înseamnă că organismul digeră acidul lauric în același mod ca și alte grăsimi saturate.
  • Uleiul MCT este de obicei consumat ca supliment sub forma de lichid sau pulbere și este adesea adăugat în cafea, smoothie-uri sau chiar sosuri de salată.
  • Este, folosit uneori și ca aplicație tonică pentru a ajuta la hidratarea sau hidratarea pielii uscate.

Prin ce se diferențiază uleiul MCT de alte tipuri de uleiuri?

  • Uleiul de cocos provine din pulpa uscată a nucii de cocos și conține aproximativ 90% grăsimi saturate.
  • MCT-urile reprezintă aproximativ 60% din grăsimile saturate din uleiul de cocos.
  • Uleiul de cocos și uleiul MCT nu sunt la fel.
  • Uleiul MCT este un produs rafinat și nu conține toate componentele uleiului de cocos.
  • In timp ce Uleiul de cocos conține în principal trigliceride cu lanțuri mici și medii, uleiul MCT conține doar trigliceride cu lanț mediu.
  • Diferența dintre uleiul de cocos și uleiul MCT constă în puritate.
  • Uleiul MCT este format în întregime din MCT.
  • Principalul MCT din uleiul de cocos este acidul lauric, care reprezintă aproximativ 50% din MCT-urile uleiului.
  • Oamenii pot folosi atât uleiul MCT, cât și uleiul de cocos pentru a urma o dietă ketogenă.
  • Dietele ketogenice sunt bogate în grăsimi și sărace în carbohidrați.
  • Uleiul MCT și uleiul de cocos sunt ambele bogate în grăsimi și nu conțin carbohidrați.
  • Uleiul MCT și uleiul de cocos pot ajuta o persoană să se simtă plină pentru mai mult timp.
  • Cu toate acestea, cercetătorii din 2017 au descoperit că uleiul MCT a avut un efect mult mai mare asupra sentimentelor de plenitudine la persoanele studiate în comparație cu uleiul de cocos.
  • Aceste rezultate indică faptul că MCT-ul din uleiul de cocos este cel care ajută o persoană să se simtă o senzație de sațietate mai rapid și constant.

Ce trebuie să știm atunci când dorim să achiziționăm acest tip de ulei?

  • Datorită creșterii în popularitate a uleiului MCT, poate fi tentant pentru producători să reducă etapele în producția de MCT.
  • Unii producători vor include acid lauric în uleiul lor MCT pentru a reduce costurile și a crește producția.
  • Acest lucru epuizează și beneficiile pentru sănătate ale uleiului MCT, deoarece acidul lauric este mai greu de metabolizat decât acidul caprilic și capric.
  • Este posibil ca alți furnizori să nu utilizeze metode de producție durabile și curate, ceea ce reduce apoi eficacitatea MCT ca supliment natural pentru sănătate sau supliment alimentar.
  • Utilizarea unui lanț de aprovizionare durabil devine, de asemenea, din ce în ce mai importantă atât pentru consumatori, cât și pentru integritatea produsului final.
  • Ca produs pe bază de bio, uleiul MCT ar trebui să fie obținut prin practici ecologice în toate etapele producției.
  • Producția durabilă de ulei MCT înseamnă și oferirea unui preț corect furnizorilor și transportarea mărfurilor într-un mod care reduce producția de gaze cu efect de seră.
  • Uleiul de nucă de cocos și de palmier utilizat în producția de MCT ar trebui, de asemenea, să provină din ferme durabile și producători asigurând furnizarea de ulei MCT și MCT pur.
  • In calitate de producător de top, Diet Food produce produse durabile și de înaltă calitate.
  • Uleiul MCT Diet Food provine din surse etice și conține numai acizi grași caprilici și capric cu lanț mediu.
  • Astfel puteți alege din gama MCT a Diet Food Uleiuri MCT certificate bio în variantă Ulei MCT și Ulei MCT C8 dar și produse care au ca ingredient Ulei MCT bio.

Cum este procesat și extras uleiul MCT?

  • Uleiul MCT se obține prin fracționare, care separă acidul caprilic și capric de alte grăsimi din uleiul de cocos sau de palmier.
  • Aceste MCT izolate sunt apoi utilizate pentru a crea trigliceride prin esterificarea lipazei, un proces chimic care implică enzima lipază.
  • Uleiul trece prin etapele ulterioare, inclusiv filtrarea, dezacidificarea, albirea și dezodorizarea.
  • După analiza calității, uleiul MCT rezultat este considerat adecvat pentru consum.
  • Deși este produs prin procese de laborator, uleiul MCT este format în întregime din grăsimi naturale.

Care sunt beneficiile uleiului MCT pentru sănătate?

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului MCT includ:

Niveluri îmbunătățite de colesterol:

  • Cercetătorii au descoperit că MCT-urile au redus nivelurile de colesterol LDL, îmbunătățind în același timp nivelurile de colesterol „bun” de lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL).

Promovează sănătatea pielii și a părului:

  • Un studiu din 2021 sugerează că uleiul de cocos MCT poate fi benefic pentru rezistența părului.
  • Cercetătorii au descoperit că, după aplicarea uleiului de cocos pe mostrele de păr peste noapte, rezistența la tracțiune a părului răsucit a crescut semnificativ.
  • Revizuirea a mai precizat că uleiul de cocos poate fi benefic ca tratament pentru dermatita atopică.
  • Un studiu din 2019 a constatat că uleiul virgin de nucă de cocos are proprietăți antiinflamatorii atunci când este aplicat pe piele.
  • Uleiul virgin de nucă de cocos a ajutat, de asemenea, la îmbunătățirea barierei de protecție a pielii.

Sănătate dentară:

  • Clătirea gurii cu ulei MCT este o tehnică folosită pentru a îmbunătăți sănătatea orală.
  • Aceasta presupune ca o persoană să-și clătească gura cu ulei MCT pentru a elimina bacteriile și a reduce placa.
  • Uleiul de cocos este unul dintre uleiurile pe care o persoană le poate folosi pentru aceasta.

Instrument de gestionare a greutății:

  • Deoarece uleiul a fost conectat cu senzația de sațietate și oamenii mănâncă mai puțin atunci când nu le este foame.
  • Un studiu din 2014 a descoperit că uleiul MCT a crescut nivelul de hormoni responsabili pentru senzația de sațietate la bărbații care au avut obezitate.
  • Acest sentiment de scădere a apetitului a determinat participanții la studiu să mănânce mai puține alimente.
  • MCT-urile și uleiul MCT au o varietate de proprietăți care ajută la pierderea în greutate și la control.
  • In comparație cu LCT, MCT-urile au mai puține calorii, dar pot crește mai bine senzația de sațietate și pot reduce apetitul.
  • MCT-urile sunt, de asemenea, arse mai rapid de către organism și sunt mai puțin probabil să fie stocate sub forma de grăsime.
  • Unele studii au arătat că MCT-urile pot chiar crește capacitatea organismului de a arde grăsimile, de a reduce acumularea de grăsime corporală și de a ajuta la prevenirea obezității.
  • MCT-urile pot fi deosebit de benefice pentru cei care urmează o dietă ketogenică, deoarece produc cetone care permit unei persoane să consume mai mulți carbohidrați, menținând în același timp o stare de cetoza.
  • Această idee este cheia de boltă a dietei keto extrem de populare, care încurajează persoanele care fac dietă să obțină majoritatea caloriilor – până la 90 la sută – din grăsimi și să evite carbohidrații, care furnizează energie sub forma de glucoză.
  • Evitarea glucozei și consumul de cantități mari de grăsimi, în special MCT, determină organismul să arda excesul de grăsime în timpul procesului de cetoza.
  • Studiile sugerează că atunci când MCT-urile sunt utilizate pentru a înlocui LCT-urile în dieta unei persoane, greutatea corporală și grăsimea sunt reduse, în special la persoanele supraponderale.

Amplificator de energie și performanță atletică crescută:

  • Deoarece pot crește nivelul de energie și pot arde grăsimile, MCT-urile pot crește performanța la exerciții pentru sportivi și culturiști.
  • Consumul de ulei MCT înainte de antrenament poate duce la antrenamente mai bune.
  • Un studiu a constatat că MCT-urile sunt eficiente în scăderea acumulării de acid lactic, scăderea efortului perceput de atleți și creșterea rezistenței în timpul exercițiilor de mare intensitate.
  • Sunt necesare mai multe studii pentru a susține aceste afirmații, dar rezultatele sunt încurajatoare.

Îmbunătățește sănătatea intestinală și digestia:

  • Incorporarea MCT-urilor în dieta dumneavoastră poate îmbunătăți digestia și chiar de a acționa ca un probiotic în intestin.
  • MCT-urile pot contribui la un sistem imunitar mai puternic și pot promova sănătatea intestinului prin țintirea selectivă a bacteriilor dăunătoare, păstrând în același timp bacteriile benefice în stomac.
  • Studiile indică faptul că MCT-urile pot inhiba creșterea bacteriilor rezistente la antibiotice, adesea responsabile de cauzarea diareei.
  • Mai mult decât atât, există dovezi promițătoare că MCT-urile pot îmbunătăți permeabilitatea intestinală și bunăstarea gastrointestinală generală.
  • Aceste proprietăți fac ca MCT-urile să fie deosebit de valoroase pentru persoanele cu afecțiuni gastro-intestinale.

Îmbunătățește sănătatea cognitivă:

  • Consumul de MCT poate duce la o concentrare mai bună și o gândire mai clară.
  • Deoarece creierul este compus din acizi grași, îmbunătățirea sănătății intestinale are un impact pozitiv asupra funcționării creierului.
  • Cetonele produse de MCT sunt, de asemenea, capabile să alimenteze sistemul nervos central mai bine decât LCT, deoarece pot trece prin bariera hemato-encefalică.
  • MCT-urile pot fi, de asemenea, capabile să încetinească efectele demenței la cei cu boala Alzheimer prin furnizarea de cetone creierului.
  • Un studiu care a implicat persoane cu boala Alzheimer (AD) ușoară până la moderată a arătat că suplimentarea dietei lor cu MCT, împreună cu tratamentul standard al AD, a condus la îmbunătățirea funcțiilor cognitive.
  • In plus, cercetările în curs au arătat efectele benefice ale dietei ketogenice asupra funcției creierului prin starea de cetoza.
  • Această stare metabolică are potențialul de a contracara scăderea utilizării glucozei asociată cu AD, atenuând astfel deteriorarea creierului.

Există riscuri sau efecte secundare ale consumului acestui tip de ulei?

  • Includerea uleiului MCT în dieta cuiva în doze mici este considerată sigură pentru persoanele sănătoase.
  • Pentru oricine are o afecțiune cardiacă sau pentru persoanele cu boala de ficat gras, este recomandarea este să evite suplimentarea cu ulei MCT deoarece trigliceridele cu lanț mediu sunt încă grăsimi și uleiul MCT este foarte bogat în calorii – aproximativ 120 de calorii într-o singură lingură.

Cum poate fi integrat uleiul MCT în alimentația noastră?

  • Adăugarea uleiului MCT în dieta ta este ușor. Trebuie doar să amesteci pur și simplu câteva linguri în felul de mâncare preferat pentru a primi beneficiile sale pentru sănătate.
  • Deoarece este incolor și fără gust, uleiul MCT poate fi consumat simplu sau adăugat la diverse produse fără a le modifica aroma.
  • Mulți consumatori incorporează uleiul MCT în rețetele de casă, de asemenea, pentru beneficii suplimentare pentru sănătate.

Mai jos sunt câteva modalități populare de a consuma ulei MCT:

Cafea MCT:

  • Amestecarea uleiului de cocos sau a uleiului MCT în cafea este una dintre cele mai populare utilizări pentru uleiul MCT.
  • Această cafea încărcată cu MCT stimulează energia și ajută la stimularea creierului la începutul zilei.

Smoothie:

  • Adăugarea de ulei MCT la shake-uri sau smoothie-uri post sau înainte de antrenament oferă mai multă energie pentru exerciții și ajută la recuperarea după antrenamente de mare intensitate.

Sosuri de salată sau marinate:

  • Obțineți beneficiile uleiului MCT în sosuri și marinate fără a ajusta gustul.

Sosuri:

  • Deoarece uleiul MCT are un punct de fum foarte scăzut, poate fi folosit doar pentru gătit la temperaturi scăzute.
  • Acest lucru îl face un plus perfect pentru sosurile care pot fierbe fără a reduce eficacitatea MCT-urilor.

Atenție însă:

  • Datorită punctului său de afumare relativ scăzut, uleiul MCT nu este grozav pentru gătit la căldură mare.
  • Cresterea temperaturii uleiului MCT peste 284 de grade îl face să se descompună și să piardă nutrienții benefici.
  • Acest lucru provoacă, de asemenea, eliberarea de radicali liberi nocivi.
  • Uleiul de nucă de cocos este o alternativă mai bună pentru gătit și este evaluat pentru căldură moderată, cum ar fi sotul legumelor sau carnea la tigaie, cu un punct de afumare de 350 de grade Fahrenheit.

Iată câteva alte simple moduri de a-l integra în dieta ta:

  • Amestecat în cereale fierbinți.
  • Se întinde pe pâine prăjită pentru a înlocui untul.
  • Se amestecă în ciocolată topită.
  • Adăugat într-un tartinat de maioneză.
  • Folosit pentru a acoperi floricelele de porumb.

Care este doza recomandată de ulei MCT?

  • Uleiul MCT conține 100% acid caprilic și capric, ceea ce înseamnă că consumatorii nu trebuie să consume o cantitate atât de mare pentru a primi aceleași beneficii ca și cu uleiul de cocos, uleiul de sâmburi de palmier sau alte surse de trigliceride cu lanț mediu alimentar întreg.
  • Recomandare de consum este de 1 lingură până la de 3 ori pe zi.

Sfaturile și recomandările noastre

  • La vianaturalia vă recomandăm produse 100% naturale care conțin 100% MCT cum ar fi Ulei de cocos MCT Bio 250ml, Ulei de cocos MCT C8 Bio 250ml (compus din 99% din acid caprilic) și Ulei de cocos MCT – pulbere 300g (pentru utilizarea în shake-uri).
  • Realizate din ulei de cocos 100% este un produs de excepție față de MCT-ul produs din ulei de palmier existent pe piață.
  • Are un conținut de 6 ori mai mare de acid capric și caprilic decât uleiul de cocos clasic.
  • Este un produs certificat ecologic.
  • In plus, există multe produse care combină MCT-ul cu diferite ingrediente care ajută la sănătate, dietă sau creșterea capacității fizice.
  • Dintre acestea menționăm: Colagen keto coffee creamer 300g – un supliment extrem de popular care conține grăsimi valoroase din nucă de cocos și ulei MCT, precum și peptide din colagen.
  • Folosit uzual la cafea. Produse care combină proteinele cu MCT de tipul KETO shake cu vanilie 300g, KETO shake cu zmeură 300G, Keto izolat proteic din zer 500g.
  • Produse keto care conțin cantitate mare de izolat de proteină din zer la care se adaugă grăsimi de tip MCT.
  • Extrem de ușor de utilizat în prepararea de smoothie și alte tipuri de băuturi.
  • Folosit cu succes în dieta ketogenică.
  • KETO coffee latte 300g combinație de cafea și MCT, KETO matcha latte 300g – produs keto friendly cu ceai matcha, ulei MCT și vitamina C sunt alte variante gata de a fi introduse în alimentația dumneavoastră.