CategoriiArticole

Orez Negru Beneficii

orez negru

Cuprins:

1. Ce este Orezul Negru ?
2. De cate tipuri poate sa fie acesta ?
3. Prin ce se diferentiaza acesta de orezul alb ?
4. Ce beneficii pentru sanatate aduce consumul acestui orez ?
5. Cand putem introduce in alimentatia copilului orezul negru ?
6. Ce fel de substante nutritive contine acest orez ?
7. Ce valori nutritionale are orezul negru ?
8. Unde se gaseste acest orez ?
9. Cum se depoziteaza intr-un mod corect ?
10. Cum se gateste in mod corect orezul negru ?
11. In ce fel de retete putem utiliza orezul negru ?
12. Posibile riscuri si efecte secundare ale consumului de orez negru
13. Ce fel de produse iti recomandam noi ?

Ce este Orezul Negru ?

Orezul negru este o varietate de orez colorat cu aroma de nuca.

Are un indice glicemic mult mai bun decat orezul alb, ceea ce ii ofera multe beneficii pentru sanatatea cardiovasculara.

Orezul negru provine din Asia, mai exact din China.

Sinonim cu longevitatea, orezul negru este bun pentru sanatatea ta, deoarece este bogat in vitamine si fibre.

In trecut, in epoca Chinei imperiale, era poreclit „orez interzis” sau „orez imparat”.

Asta pentru ca datorita calitatilor nutritive si raritatii sale, doar Imparatul si curtea sa au avut privilegiul de a consuma acest aliment renumit pentru beneficiile sale nutritionale.

Orezul imparatilor Chinei avea reputatia de a avea proprietati afrodisiace.

De cate tipuri poate sa fie acesta ?

De fapt, nu exista un singur tip de orez negru, ci mai multe soiuri, printre care orezul venere, orezul Nerone si orezul negru din Camargue (garantat de Indicatia Geografica Protejata sau IGP).

Orezul venere (pronuntat „orez venerat”) este unul dintre cele mai cunoscute si mai consumate soiuri de orez negru din Europa.

Se gaseste comercial si sub denumirea de „orez Venus”, cu referire la zeita iubirii si a seductiei.

In traditia chineza, este un aliment afrodisiac.

Orezul venere a fost creat in Italia in 1997 prin incrucisarea orezului imparat chinezesc (dificil de aclimatizat in Europa) si a orezului lung italian care a facilitat adaptarea acestuia.

Datorita texturii sale moi dupa gatit si parfumului sau dulce de lemn de santal, orezul negru venere este un fel de mancare exceptional pentru cei care doresc sa faca mancaruri sanatoase si gustoase.

Orezul negru de Camargue este un produs 100% francez si 100% natural de calitate superioara.

Este un adevarat orez integral, din familia orezului lung (soiul Indica).

Dincolo de aroma de nuca, de fermitatea si elasticitatea boabelor si de frumoasa sa culoare neagra-violet dupa gatire, acesta este un orez de salata foarte bun, care necesita gatit 20 de minute prin absorbtie si la foc mic.

Gatindu-l mai mult timp si folosindu-l pentru a face budinca de orez, aroma si culoarea sa deosebita vor fi evidentiate.

IGP (Indicatia de origine protejata) a fost obtinuta pentru orezul Camargue in 2000.

Puteti regasi si in oferta noastra Orez de Camargue: orez rosu de camargue si orez rotund semiintegral de camargue.

Orezul negru este un orez negru, natural colorat si aromat avand un usor gust de afine si mure.

Culoarea neagra a boabelor provine din continutul lor ridicat de antociani, pigmenti gasiti in anumite plante, aceeasi cu pigmentii antioxidanti din afine.

Cand sunt gatite, culoarea boabelor se schimba intr-un violet inchis.

Orezul negru este cunoscut pentru gustul sau de fructe uscate.

Dupa gatire orezul negru ramâne intotdeauna ferm cu un bob intreg.

Prin ce se diferentiaza acesta de orezul alb ?

Spre deosebire de orezul alb, orezul negru este un orez integral, mai bogat in vitamine, fibre, minerale si antioxidanti si care are mai putini carbohidrati decat orezul alb.

Dupa decorticare, acesta are inca al doilea plic care inconjoara boabele: pericarpul.

Acest al doilea strat exterior este comestibil (spre deosebire de primul) si contine multi nutrienti.

Indicele glicemic al orezului negru este de 50, comparativ cu 70 al orezului alb.

Acest lucru inseamna ca orezul negru ofera rapid o senzatie de satietate si, prin urmare, nu provoaca un varf de zahar din sânge, ceea ce este un avantaj in comparatie cu orezul alb.

Ce beneficii pentru sanatate aduce consumul acestui orez ?

Deoarece este un aliment fara gluten este recomandat pentru persoanele cu boala celiaca.

Bogatia sa in antioxidanti ajuta la prevenirea bolilor si afectiunilor cardiovasculare, a imbatrânirii celulare si a cancerelor

Calciu si seleniu din compozitie, ajuta in cadrul unei alimentatii echilibrate, la reducerea inflamatiei.

Orezul are flavonoide care au un rol antiinflamator, imunostimulant (stimuleaza imunitatea), antioxidant si deci ajuta la apararea bolilor cronice

Orezul negru integral are virtutea de a fi bogat in fibre, ceea ce il face un aliment care reduce pofta de mancare prin excelenta.

Pe langa faptul ca acesta creeaza o senzatie de satietate, faciliteaza digestia si imbunatateste tranzitul intestinal.

In plus, consumul de orez negru ajuta la limitarea absorbtiei LDL, „colesterolul rau” care poate provoca exces de greutate sau aparitia bolilor cardiovasculare.

Orezul negru este o sursa excelenta de energie, hranindu-ne astfel corpul in mod durabil pentru a depune efort pe tot parcursul zilei.

Aceste „zaharuri lente” fac din orezul negru un aliment super amidon, care iti hraneste corpul mai mult timp.

Consumul acestuia este recomandat in special persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, acest aliment bogat in amidon permitandu-va sa pregatiti preparate echilibrate si sanatoase pentru a mentine un nivel bun de zahar din sange.

Cand putem introduce in alimentatia copilului orezul negru ?

Cea mai buna modalitate de a oferi orez negru bebelusilor este de a face un fel de mancare dulce prin inmuierea orezului peste noapte, gatirea sub presiune, apoi amestecandul cu ghee si piure de fructe pentru un plus de dulceata.

Acest lucru este recomandat si bebelusilor mai mari care au incercat deja alte soiuri de orez fara probleme

Ce fel de substante nutritive contine acest orez ?

Acest tip de orez are virtuti nutritive pretioase: pericarpul sau (invelisul fin al bobului care ii confera culoarea neagra) este extrem de bogat in antociani. cu proprietati antioxidante, precum si vitaminele E si vitaminele B, aminoacizi esentiali precum lizina si triptofanul si minerale: fier, zinc, calciu si fosfor.

Valoarea nutritiva a orezului negru este mare, deoarece contine:

  • carbohidrati complecsi;
  • proteine (inclusiv aminoacizi esentiali pentru corpul nostru, cum ar fi triptofanul si lizina);
  • fibre dietetice;
  • vitamina B si E;
  • oligoelemente (fier, magneziu, calciu, zinc si fosfor).

Orezul negru integral are virtutea de a fi bogat in fibre, ceea ce il face un aliment supresor de pofta de mancare prin excelenta.

Ce valori nutritionale are orezul negru ?

  • Valoare energetica la 100g: 1469 kJ/ 347 kcal
  • Grasimi (lipide): 2.8 g din care acizi grasi saturati 2.8 g
  • Carbohidrati (glucide): 68.8 g din care zaharuri 0.6 g
  • Proteine: 9.6 g
  • Fibre:3.6g

Unde se gaseste acest orez ?

Originar din China foarte apreciat de imparatii chinezi, orezul negru este astazi cultivat cu succes in nordul Italiei, in inima vaii Po.

Cum se depoziteaza intr-un mod corect ?

Orezul negru nu necesita conditii foarte speciale de pastrare, putand fi depozitat intr-un loc uscat si racoros, departe de lumina.

Cum se gateste in mod corect orezul negru ?

 

Orezul negru are o durata de gatire mai mare decat orezul alb, deoarece este un „orez cargo” sau orez integral.

Cu toate acestea, metoda de preparare este exact aceeasi, in apa clocotita sau bulion.

Odata ce orezul este clatit, poate fi gatit pur si simplu in apa clocotita.

Puneti 2 parti de apa rece si o parte de orez intr-o cratita si aduceti la fierbere.

Puteti sara apa sau adaugati bulion pentru ca orezul sa devina parfumat in timpul gatirii.

Puneti un capac si lasati 20 pana la 45 de minute de gatit, in functie de orez si de textura pe care doriti sa o obtineti.

In general, pe ambalaj sunt mentionate sfaturi pentru timpul de gatire.

Prin urmare, veti avea nevoie de putin mai multa rabdare decat cu orezul alb, asa cum este intotdeauna cazul cand optati pentru o versiune completa a unui aliment.

La sfârsitul gatitului, lasati orezul sa se odihneasca acoperit aproximativ cincisprezece minute, apoi va fi gata de servit.

In ce fel de retete putem utiliza orezul negru ?

 

Ca acompaniament la un fel de mancare savuros, pentru a umple legume de sezon, intr-o salata de vara sau chiar in risotto, orezul negru aduce o nota de caracter si o aroma unica meselor tale.

Suficient pentru a varia placerile in timp ce cream mancaruri echilibrate si hranitoare.

Gustul orezului negru aminteste atat de aroma painii fierbinti abia scoase din cuptor, cat si de aroma de alune.

Simplu de gatit, orezul negru poate fi folosit in multe retete: intr-o salata rece, intr-un desert sau pur si simplu ca acompaniament de carne, pasare sau peste.

Ierburile si condimentele vor da orezului o aroma mai exotica.

Acest poate fi insotit si cu mancaruri vegetariene precum un dahl indian de linte si conopida sau un curry de legume.

O alta posibilitate: pregatiti un desert de orez negru combinandu-l cu un strop de exotism.

Asortati-l de exemplu cu lapte de cocos, ananas, mango sau floare de portocal.

Orezul negru lipicios este foarte popular pentru a face acest tip de fel de mancare dulce.

Orezul negru este excelent pentru salate.

Pentru un fel de mancare complet, de exemplu, faceti o salata greceasca cu orez negru, rosii, oua fierte, feta, muguri tineri si o vinegreta pe baza de ulei de masline.

Iata si o alta reteta delicioasa de salata de orez negru:

Gatiti orezul negru conform instructiunilor de pe ambalaj. Odata ce orezul negru s-a terminat de gatit, scurgeti-l si clatiti-l cu apa rece.

Pastrati orezul negru fiert la frigider, astfel incat sa se raceasca.

Intr-un bol de salata, turnati ingredientele preferate pentru salata.

Puteti folosi avocado, tofu afumat taiat cubulete, morcov ras, patrunjel proaspat, rosii cherry, bucati de castraveti sau chiar alune zdrobite.

Adaugati orezul negru rece si amestecati toate ingredientele.

Asezonati salata de orez cu ulei de susan organic si suc de lamaie.

Adaugati sare si piper.

La fel ca si alte alimente bogate in amidon, in timpul unei mese, este posibil sa consumi 50 g de orez negru crud sau 100 pâna la 120 g de orez fiert, ceea ce echivaleaza cu un sfert de farfurie.

Este necesar sa alternati soiurile de orez si sa il insotiti cu legume si proteine pentru o farfurie sanatoasa si completa.

Posibile riscuri si efecte secundare ale consumului de orez negru

 

Orezul negru este un aliment bogat in amidon, asa ca trebuie consumat echilibrat in acelasi mod ca si alte alimente bogate in amidon, deoarece consumul excesiv ar putea duce apoi la cresterea in greutate”, avertizeaza dieteticianul.

Pe de alta parte, nu exista un risc crescut de constipatie cu orezul negru daca face parte dintr-o dieta echilibrata si variata, care include suficiente fibre.

La fel ca si alte alimente bogate in amidon, in timpul unei mese, este posibil sa consumi 50 g de orez negru crud sau 100 pâna la 120 g de orez fiert, ceea ce echivaleaza cu un sfert de farfurie.

Este necesar sa alternati soiurile de orez si sa il insotiti cu legume si proteine pentru o farfurie sanatoasa si completa.

Ce fel de produse iti recomandam noi ?

 

La Vianaturalia iti recomandam un orez negru de provenienta italiana, un produs certificat bio, bogat in fibre si nutrienti.

Gustul delicat de afine si mure si culoarea naturala vor fi reale surprize in felurile tale de mancare.

Pe pagina produsului vei fasi si o reteta delicioasa de SALATA DE OREZ NEGRU CU MANGO SI NUCI CAJU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *