CategoriiArticole

Cum se topește corect ciocolata

Cum se topeste corect ciocolata

In acest articol va oferim toate sfaturile noastre pentru a topi cu succes ciocolata.

 

Veti gasi o lista cu diferite tehnici de topire a ciocolatei, sfaturile si trucurile noastre cand ciocolata ta devine granuloasa, se ingroasa sau chiar se intareste atunci cand o topesti.

CE TIP DE CIOCOLATA SA ALEGEM?

  • Calitatea ciocolatei va influenta modul in care se topeste, motiv pentru care se spune adesea ca nu toate ciocolatele sunt potrivite pentru coacere.
  • Va recomandam sa alegeti ciocolate special concepute pentru realizarea deserturilor.
  • Prin urmare, la Kaoka veti putea gasi ciocolate de acoperire sub forma de batoane de desert sau sub formă de pelete in vrac.
  • Ciocolatele Couverture sunt mai bogate in grăsime de cacao, ceea ce va facilita topirea omogena a ciocolatei.

In format tableta, aveti de ales intre:

 

  • Dark Dessert Chocolate 72% – O ciocolată neagra cu corp cu 72% cacao. Un baton care va aduce caracter tuturor preparatelor tale de ciocolată.
  • Cacaoa selectata provine din Ecuador: ofera arome fructate si florale exceptionale pentru a spori toate tipurile de desert.
  • Dark Dessert Chocolate 58% – O ciocolată neagra cu 58% cacao. Tableta esentiala pentru prepararea deserturilor de ciocolata de casa.
  • 38% Milk Desert Chocolate – O ciocolata cu lapte cu 38% cacao. Tableta ideala pentru a aduce moliciune creatiilor tale gourmet.

CÂTEVA SFATURI GENERALE DESPRE TOPIREA CIOCOLATEI

  • Taiati patrate mici de ciocolata sau folositi fulgi de ciocolata
  • Nu adaugati apa in ciocolata. Apa si grăsimea din ciocolata nu sunt amestecabile, iar acest lucru ar putea ingreuna topirea ciocolatei si poate duce la intarirea ciocolatei.
  • Nu topi ciocolata direct intr-o cratita, este prea greu sa controlezi temperatura de topire si risti sa iti arzi ciocolata
  • Nu vrei te grabi la topirea ciocolatei, cu riscul de a arde ciocolata
  • Există mai multe metode de topire a ciocolatei acasă: metoda traditională de topire a ciocolatei la bain-marie si metoda mai moderna de topire a ciocolatei la cuptorul cu microunde.

TEMPERATURA DE TOPIRE

  • Indiferent de metoda de topire aleasa pentru ciocolata (la bain-marie sau la microunde), trebuie sa controlati cu atenție temperatura de topire.
  • Deseori suntem putin grabiti si vrem sa economisim timp in anumite etape ale prepararii retetei. Cu toate acestea, etapa de topire a ciocolatei este cu siguranta una dintre cele mai importante pentru un desert pe baza de ciocolata.
  • In mod ideal, ar trebui să fiti echipat cu un termometru pentru a masura si controla temperatura ciocolatei:
  • 50°C – 55°C pentru ciocolata neagra
  • 45°C – 50°C pentru ciocolata cu lapte
  • 40°C – 45°C pentru ciocolată albă
  • Daca nu aveti termometru, ia pas cu pas si fiti atent la aspectul ciocolatei tale.

CUM SA TOPESTI CIOCOLATA LA BAIN-MARIE

Pasii de urmat pentru a topi cu succes ciocolata la bain-marie:

  • Se incinge apa intr-o cratita la foc mic.
  • Puneti un recipient rezistent la caldura peste cratita. Asigurati-va ca fundul recipientului nu este in contact direct cu apa continuta in cratita.
  • Turnati ciocolata in blocuri sau taiati in bucati mici in recipient.
  • Amestecati ciocolata în mod regulat.
  • Luati cratita de pe foc cand aproape toată ciocolata este topită. Continuati sa amestecati bine.

Ciocolata ta este acum gata pentru a fi folosita pentru reteta ta!

De ce se întărește ciocolata mea în bain-marie?

  • Ai ales metoda bain-marie pentru a-ti topi ciocolata si nu se intampla ca de obicei? Poate ai scapat din neatentie cateva picaturi de apa in vasul care continea ciocolata?
  • Daca ciocolata intra in contact cu apa, se pot forma cocoloase si ciocolata se poate intari.

Câteva sfaturi pentru a preveni întărirea ciocolatei când o topiți în bain-marie:

  • Asigurati-va ca utilizati ustensile foarte uscate
  • Nu acoperiti recipientul care contine ciocolata: se vor forma picaturi de condens si riscati sa cada din nou in ciocolata in timpul topirii.
  • Opriti incalzirea apei cand ciocolata incepe sa se topeasca: apa din cratita va fi suficient de fierbinte pentru a continua sa va topeasca treptat ciocolata, fara a risca să o arda.
  • Fundul bolului tau care contine ciocolata nu trebuie sa atinga apa din cratita: aburul creat de apa incălzita este suficient pentru a topi ciocolata.

CUM SA TOPITI CIOCOLATA LA MICROUNDE

Cuptorul cu microunde, daca este folosit corect, poate fi foarte practic pentru topirea ciocolatei. Este o metoda mai rapida decat un bain-marie si necesita mai putin efort.

Iata pasii de urmat:

  • Asezati ciocolata in blocuri sau taiati in bucati mici intr-un recipient care poate rezista la caldura si la cuptorul cu microunde.
  • Setati puterea cuptorului cu microunde la maximum 500 W.
  • Incinge vasul timp de 10 pana la 20 de secunde. Amesteca bine.
  • Repetati operatiunea pana cand ciocolata se topeste complet.

Cateva sfaturi pentru a topi cu succes ciocolata în cuptorul cu microunde:

  • Setati puterea cuptorului cu microunde la una dintre cele mai mici posibile
  • Opriti cuptorul cu microunde la fiecare 10-15 secunde pentru a amesteca bine ciocolata si verificati daca se topeste fara sa se arda
  • Puteti opri incalzirea ciocolatei chiar daca nu toate bucatile sunt topite. Recipientul folosit si ciocolata fiind fierbinti, daca continui sa amesteci ultimele bucati se vor topi la randul lor.

CUM SA RECUPEREZI O CIOCOLATA CARE S-A INTARIT?

  • Este complicat sa corectezi ciocolata care a devenit pastoasa si granulata in timpul topirii. Daca aveti posibilitatea, va sfatuim sa incepeti din nou etapa de topire a ciocolatei.
  • Dacă doriti sa incercati totusi, iată sfatul nostru final pe care il puteti incerca sa va salvati reteta.
  • Adaugati treptat grasime (unt moale clasic, unt de cacao inmuiat sau chiar ulei vegetal), in ciocolata si amestecati bine pana cand totul devine din nou omogen.
  • Daca ciocolata isi recapata o textura fluida si stralucitoare, puteti continua cu reteta initiala!

TEMPERAREA CIOCOLATEI

  • Poate doriti sa incepeti sa faceti bomboane de ciocolata sau forme de ciocolata? Daca da, va trebui sa invatati cum sa temperati ciocolata.
  • Temperarea ciocolatei va permite sa modelati ciocolata pentru a face invelisuri sau forme in timp ce obtineti ciocolata cu un aspect neted, stralucitor si crocant.
  • Profesionistii tempereaza ciocolata din motive estetice, dar si pentru a asigura o buna stabilitate creatiilor lor.
  • Temperarea ciocolatei implica aducerea ciocolatei la diferitele temperaturi ale curbei sale de temperare dedicate.
  • Fiecare ciocolata (neagra, cu lapte sau alba) are o curba particulară de temperare. Singurul lucru in comun: ele sunt intotdeauna impartite in 3 etape distincte.
  • Prima etapa este topirea ciocolatei, apoi urmeaza faza de cristalizare a ciocolatei si la final cea de prelucrare a ciocolatei.

Iata curbele de temperare recomandate pentru ciocolatele Kaoka:

  • Curba de temperare pentru ciocolata de acoperire neagra:
    Temperatura de topire: 50°C – 55°C | Temperatura de cristalizare: 28°C – 29°C | Temperatura de lucru: 31°C – 32°C
  • Curba de temperare pentru ciocolata de acoperire cu lapte:
    Temperatura de topire: 45°C – 50°C | Temperatura de cristalizare: 27°C – 28°C | Temperatura de lucru: 29°C – 30°C
  • Curba de temperare pentru ciocolata alba:
    Temperatura de topire: 40°C – 45°C | Temperatura de cristalizare: 25°C – 26°C | Temperatura de lucru: 27°C – 28°C

Speram ca aceste sfaturi sa va ajute in viitoarele creatii dulci spre incantarea familiei si prietenilor dumnavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *