CategoriiArticole

Zahar de cocos – zahărul cu indice glicemic scăzut

zahar din cocos

Cuprins:

1. Din ce este obținut acest zahăr?
2. Care sunt principalele diferențe dintre zahărul rafinat și cel de cocos?
3. Ce conținut nutrițional are acest zahăr?
4. Ce impact poate să aibă consumul asupra sănătății dentare?
5. Ce efect poate avea acest zahăr asupra glicemiei?
6. Din ce este compus zahărul de cocos?
7. Beneficiile zahărului din nucă de cocos
8. Cum se poate consuma în mod corect acest zahăr?
9. Ce efecte secundare poate să aibă consumul zahărului de cocos?
10. Recomandarea noastră

De câte ori nu ne-am propus să reducem efectele nocive ale zahărului din alimentație?
Stiind cu toții despre zahărul alb rafinat și pericolele la care ne expunem, am încercat la sugestia prietenilor variante de îndulcitori ca stevia, melasa, siropurile de agave sau artar care în unele situații ne sunt la îndemână.
Însă pentru plăcerile zilnice (cafeaua, ceaiul) sau preparatele dulci simțim în continuare nevoia de a folosi ZAHAR.
Recomandarea noastră este să folosești zahărul din muguri de palmier de cocos sau mai simplu zahăr – din cocos, un produs cu indice glicemic scăzut recomandat pentru copii, femei gravide și chiar pentru persoane care suferă de diabet zaharat.
Il poți folosi pentru a îndulci ceaiul, cafeaua, dar și pentru dulciuri.
Spre deosebire de zahărul rafinat acesta își păstrează toți nutrienții intacți și nu are un impact atât de puternic asupra pancreasului.
Din acest motiv, zahărul din cocos a devenit tot mai popular în Occident ca substitut al zahărului alb și brun și este vândut în mod obișnuit în magazinele de produse sănătoase.

Din ce este obținut acest zahăr?

  • Cunoscut și ca zahar din seva de cocotier, este un zahar obținut din seva florilor cocotierului și a fost utilizat ca îndulcitor tradițional timp de secole în țările asiatice (Filipine, Indonezia).
  • O inflorescență este de obicei produsă de fiecare palmier de cocos o dată pe lună.
  • Seva permite producerea zilnică a 200 g de zahăr per inflorescență.
  • Primul pas este colectarea sevei prin decuparea palmierilor și tăierea inflorescențelor nedeschise.
  • Timp de 8-12 ore, seva este colectată cu recipiente din bambus sau plastic.
  • Ocazional se adaugă var pentru a opri fermentația.
  • Seva este apoi încălzită pe flacără deschisă agitându-se regulat pentru a se îngroșa și cristaliza.
  • Culoarea zahărului poate varia de la maro deschis la maro închis în timpul procesului de producție.
  • In final, zahărul este selectat manual și cernut pentru a avea un produs final cu granulație fină.

Care sunt principalele diferențe dintre zahărul rafinat și cel de cocos?

  • Zaharul de cocos este un îndulcitor popular în multe diete vegane, deoarece este pe bază de plante și procesat minim.
  • Zaharul de cocos este nerafinat fiind din acest motiv o modalitate mai curata de ne satisface nevoia de dulce comparativ cu alternativele convenționale.
  • Principalele diferențe față de zahărul convențional sunt legate de indicele glicemic și conținutul de fructoză. Indicele glicemic măsoară cât de repede un aliment crește nivelul zahărului din sânge. Zahărul de cocos are un indice glicemic mai scăzut, 35 spre deosebire de zahărul convențional 60-65.
  • De asemenea se știe că zahărul de cocos conține mai puțină fructoză decât zahărul rafinat.
  • În timp ce zahărul de trestie conține așa-numitele calorii goale care nu oferă beneficii nutriționale semnificative (fără nutrienți), în zahărul de cocos întâlnim unele elemente nutritive provenite din seva palmierului cum sunt potasiu, calciu, fier, zinc și vitaminele B.
  • Acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea sănătății bune și lipsesc adesea din dieta urbană.
  • Producția de zahar de cocos este durabilă și etică, deoarece implică atingerea sevei din copaci, ceea ce nu dăunează copacilor.
  • În contrast, zahărul din trestie de zahăr este adesea asociat cu practici neetice, cum ar fi munca copiilor și daunele mediului.
  • Deoarece este produs doar prin simpla fierbere din seva mugurilor de palmier de cocos, zahărul de cocos este mult mai puțin procesat decât zahărul din trestie, păstrând astfel mai mulți nutrienți și aroma naturale.
  • Are un gust delicios, de caramel, care se aseamănă cu caramelul sau zahărul brun astfel încât se folosește cu succes într-o mare varietate de rețete dulci.
  • Poate fi păstrat la temperatura camerei, în locuri uscate și răcoroase, până la un an.

Ce conținut nutrițional are acest zahăr?

  • Zahărul de cocos conține antioxidanți și minerale cum sunt și potasiu și în plus, inulina din fibrele solubile vegetale, generează din aceasta cauză un risc scăzut de creștere a glicemiei.
  • Acest lucru se întâmplă, deoarece este absorbită lent în sistemul sanguin în loc să provoace o creștere bruscă precum cea din cauza creșterii zahărului din trestie.
  • 1 linguriță de zahăr de cocos conține:
    – 15 calorii
    – 0 g grăsime totală
    – 0 mg sodiu
    – 4 g carbohidrați
    – 0 g fibre
    – 4 g zahăr
    – 0 g proteine

Ce impact poate să aibă consumul asupra sănătății dentare?

  • Este zahărul de cocos rău pentru sănătatea dinților noștri? Răspunsul este da, în măsura în care se consumă fără discernământ.
  • Deși este considerat mai natural, zahărul de cocos este totuși compus din 93% zahăr și are aceeași contribuție ca și alte zaharuri la apariția de carii dentare.
  • Cauza principală este conținutul mare de carbohidrați fermentabili care cresc riscurile de infecții dentare.
  • Cele mai predispuse la acest gen de infecții dentare sunt persoanele cu diabet zaharat.

Ce efect poate avea acest zahăr asupra glicemiei?

 

  • Se știe că persoanele cu diabet monitorizează cu atenție aportul de carbohidrați și în mod special pe cel de zahăr.
  • Un consum mărit de zahăr se poate revedea într-o creștere a zahărului din sânge putând să apară complicații.
  • Iată de ce aceste persoane caută alternative la zahărul convențional, care să îi afecteze cât mai puțin.
  • Una din cele mai populare alegeri este zahărul din palmieri de cocos.
  • Consumul zahărului de cocos ca alternativă la alte tipuri de zahăr convențional are un efect bun în ceea ce privește scăderea glicemiei.
  • Acest lucru se întâmplă din cauza indicelui glicemic al zahărului de cocos, mult mai scăzut față de celelalte zaharuri, 35 față de 60-65.
  • Insa persoanele diabetice trebuie sa monitorizeze cu atentie consumul oricarui tip de zahar.

Din ce este compus zahărul de cocos?

  • Ca și zahărul din trestie, cel din palmier de cocos conține:
    – glucoză
    – fructoză
    – zaharoză (sucroză), care cuprinde atât fructoza, cât și glucoza.
  • Aceasta din urmă, prezentă în cea mai mare cantitate (70-80%) îi dă o aromă dulce, asemănătoare caramelelor.
  • În timpul digestiei, organismul descompune și acest component în componentele individuale fructoza și glucoza.
  • Fructoza este un zahăr care se găsește în mod natural în fructe în timp ce glucoza este forma de zahăr pe care organismul o absoarbe cel mai repede, ceea ce duce la o creștere bruscă și ridicată a conținutului de zahăr din sânge.
  • O cantitate mică de glucoză este prezentă și în zahărul de cocos.
  • O linguriță de zahăr din nucă de cocos conține numeroase oligominerale și alte elemente:
    – Fosfor (important pentru creșterea oaselor și funcționarea rinichilor)
    – Potasiu (reduce hipertensiunea și micșorează nivelul de zahăr din sânge)
    – Azot (tratează bolile cardiovasculare)
    – Magneziu (reglează metabolismul și stimulează creierul)
    – Mangan (un important antioxidant) și cupru (ajută la eliberarea energiei și la producerea de melatonină în piele),
    – cantități mai mici de zinc, fier, calciu, bor, sulf, sodiu și clor.

Beneficiile zahărului din nucă de cocos

  • Deoarece nu este supus unui tratament chimic, are vitamine și minerale esențiale intacte pentru organism, în special vitamine B care ajută metabolismul celular și furnizează energie.
  • Cel mai înalt nivel de vitamine B din zahărul de cocos îl are inozitolul (vitamina B8), care este necesar pentru formarea de celule sănătoase și mai este utilizat în tratarea anxietății și depresiei.
  • Zahărul din nucă de cocos are și un conținut înalt de tiamină, riboflavină, acid folic, colină, piridoxal, para-B12, care este adesea găsită în plante.
  • Poate să fie folositor persoanelor care țin dietă, deoarece are calorii mai puține decât zahărul obișnuit.
  • Este o opțiune bună pentru diabetici, deoarece are un indice glicemic scăzut (30), spre deosebire de zahărul obișnuit care are un indice glicemic ridicat (80).
  • Un indice glicemic și mai scăzut decât zahărul din nucă de cocos au următoarele: extractul de stevia (0), xylitol (7), siropul de agave (15-30) și siropul din orez brun (25).
  • Însă, xylitolul și siropul de agave sunt foarte procesate, iar stevia și siropul din orez brun nu se potrivesc și pentru dulciurile coapte.
  • Nu suprasolicita pancreasul, deoarece are un indice glicemic cu 10 procente mai mic decât cel din trestie sau sfeclă și se absoarbe lent în corp.
  • Astfel, pancreasul eliberează treptat insulina care este necesară pentru a controla concentrația de glucoză din sânge.
  • Zahărul de cocos este bogat în 16 aminoacizi ca și seva din care este extras.
  • 100 de grame de zahăr de nucă de cocos ne furnizează:
    – 34,2 grame de acid glutamic (un neurotransmitator esențial pentru buna funcționare a creierului)
    – 11,2 grame de acid aspartic (favorizează funcția metabolică și este utilizat în tratarea depresiilor)
    – 15,4 grame de treonină (menține echilibrul proteic în corp)
    – 8,2 grame de serină (ajută la funcționarea creierului și a sistemului nervos), cât și mici cantități din alți aminoacizi esențiali și neesențiali.

Cum se poate consuma în mod corect acest zahăr?

  • Zaharul de cocos este mai aromat și are un gust apropiat de melasa naturală și de zahărul brun din trestie, având o dulceață mai pură decât zahărul convențional.
  • Este adesea folosit ca înlocuitor pentru îndulcitori artificiali sau zahărul procesat și rafinat.
  • Il poți folosi ca să îndulcești cafeaua, ceaiurile, sucurile naturale și smoothie-urile, dar și la terciul de ovăz.
  • Il putem utiliza de asemenea la prepararea de toppinguri pentru gogoși, clătite, vafe sau iaurt.
  • La micul dejun se combină excelent cu musli, cereale sau fructe dând o aromă specifică.
  • Nu în ultimul rând, mai poate fi folosit atunci când gătim (inclusiv în sosuri) sau atunci când coacem diferite produse de patiserie.
  • Atenție însă, datorită faptului că este un zahăr mai închis la culoare poate afecta rețetele ce se bazează pe temperaturi lente sau produse care necesită umiditatea suplimentară generată de utilizarea unui zahăr brun.
  • Nu este recomandat să îl folosești atunci când produsul copt trebuie să mențină o culoare palidă.
  • Dimensiunea mică a granulelor și faptul că are o temperatură de ardere mai mică, nu va afecta deloc procesul de gătit dacă faci dulciuri cum ar fi pâinea cu banane sau dacă îl adaugi la budinca de chia.
  • Ca orice îndulcitor însă este foarte concentrat în calorii și n-ar trebui să faci abuz.

Ce efecte secundare poate să aibă consumul zahărului de cocos?

  • Fiind în esență un tip de zahăr, consumul nedozat de zahar de cocos poate duce la creșterea riscului de obezitate, exces de calorii și creștere în greutate.
  • Din cauza nivelului ridicate de fructoză acesta poate avea efecte secundare dăunătoare, cum ar fi bolile de inimă sau un risc crescut de sindrom metabolic.
  • Dacă îți place gustul sau aromat, unic sau merge perfect în rețetele tale, îl poți folosi dar cu moderație ca orice alt zahăr.

Recomandarea noastră

La Via Naturalia vă recomandăm Zahăr de cocos marca Diet Food, certificat ecologic, obținut din seva de muguri de palmier de cocos, nerafinat, un produs bio sigur fără OMG, recomandat pentru consum ca atare în ceai sau diferite băuturi sau pentru o aromă caramelizată în rețetele preferate de deserturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *