CategoriiArticole

Quinoa Beneficii – 10 motive bune pentru a adopta definitiv quinoa

84

Cuprins:

1. Ce este quinoa?
2. De ce sa consumam quinoa?
3. Ce proprietati au aceste seminte?
4. Pentru cine este potrivit consumul de quinoa?
5. De cate tipuri este quinoa?
6. Cum se gateste corect quinoa?
7. Informatii nutritionale
8. Contraindicatii quinoa
9. De ce sa alegi produsele noastre?

Ce este quinoa?

 

  • Quinoa – este o planta traditionala cultivata de peste 5000 de ani pe platourile din zonele de munte din America de Sud si a fost prezenta inca de la inceputuri ca aliment de baza al civilizatiei precolumbiene la fel precum fasolea sau cartofii.
  • Face din Familia Chenopodiacee (ca si spanacul) si este asimilata cu o cereala din punct de vedere al compozitiei sale nutritionale.
  • Un inlocuitor excelent al orezului aceasta se pregateste exact ca acesta, aducand insa foarte multe beneficii nutritionale consumatorilor.
  • Datorita diversitatii amino-acizilor prezenti quinoa este bogata cantitativ si calitativ in proteine superioare.
  • Comparativ cu cerealele de tipul graului, quinoa furnizeaza cantitati valoroase de grasimi monosaturate sub forma de acid oleic si deasemenea, cantitati mici de acizi grasi omega-3, acid alfa-linolenic (ALA).
  • Analiza nutritionala a acestei plante ne arata un aliment bogat proteic 13 %, o sursa excelenta de fibre 9-10% net ridicat fata de cel al cerealelor (2,5%) si continut semnificativ de Sodiu, Magneziu si Fier.

De ce sa consumam quinoa?

Da, quinoa este la moda, acesta este un motiv bun, insa noi am gasit alte zece motive cu adevarat bune pentru a consuma quinoa.
In plin val al sanatatii si echilibrului, semintele sacre ale incasilor ofera o lista de beneficii prea lunga pentru a fi ignorata.

1. Quinoa face parte din familia Chenopodiacee

  • Quinoa are proprietati similare cu cerealele … dar nu este o cereala.
  • Face parte din familia Chenopodiaceae, iar verii sai sunt mangold si spanacul.
  • Cu alte cuvinte? Bucurati-va de beneficiile cerealelor, fara a avea vreunul dintre dezavantajele lor!

2. Quinoa este bogata in substante nutritive

  • Mangan, fier, cupru, fosfor si magneziu, zinc si vitamina B2: toate sunt prezente in cantitati suficiente in quinoa, pentru a avea un corp in plina forma si un moral ridicat.
  • Samanta incasilor este atat de bogata in magneziu incat doar o singura portie este suficienta pentru a acoperi aproape jumatate din nevoile nutritive de zi cu zi.
  • In ceea ce priveste bogatia in fier natural, quinoa este alimentul ideal pentru persoanele care au deficiente.

3. Quinoa se gateste repede si este foarte versatila

  • Douasprezece minute sunt suficiente pentru a gati optim quinoa, obtinand un bob moale, care se topeste in gura si incanta papilele gustative.
  • Gatiti in timp scurt cu beneficii complete, un obiectiv realizabil cu quinoa!
  • Quinoa se preteaza pentru o multitudine de preparate, cum ar fi quinoa fiarta, marinata (mai crocanta ), germeni consumati ca atare sau in salate ori alaturi de paste.
  • Turte, crochete, fainuri si drojdii pentru paine de casa, deserturi cu quinoa sunt tot atatea posibilitati de a savura Quinoa in familie.

4. Quinoa este bogata in fibre

  • O portie de Quinoa Real este bogata in fibre cat o felie de paine din faina integrala sau o portie de orez brun.
  • Aceste fibre sunt implicate in lupta impotriva diabetului si a bolilor cardiovasculare, regleaza tranzitul si faciliteaza digestia.

5. Quinoa este bogata in proteine

  • Spre deosebire de majoritatea cerealelor, quinoa contine toti aminoacizii esentiali, cei pe care organismul nu ii poate produce si care trebuie sa fie furnizati de alimente.

6. Quinoa este foarte variata

  • Nu, boabele aurii de quinoa nu sunt singura ta alegere.
  • Poti consuma quinoa rosie sau neagra, sub forma de fulgi sau faina, grisine, paste sau drojdie si chiar combinatii cu preparare rapida gata in 3 minute … astfel incat sa aveti o varietate suficienta pentru mese fara a pierde beneficiile.
  • Pe site-ul nostru puteti gasi quinoa in peste 14 produse.

7. Quinoa nu contine gluten sau soia

  • Secretul quinoa? Aceasta nu contine gluten!
  • Ea este minunata atat pentru cei cu intoleranta la gluten, cat si pentru cei cu boala celiaca.
  • Toate acestea fara frustrare si mai presus de toate, fara a provoca indigestie.

8. Quinoa este ideala pentru vegetarieni

  • Bogata in proteine, aminoacizi esentiali, fier, zinc si vitamina B2, quinoa este activul perfect pentru o dieta fara proteine animale, in special in cazul in care ati ales dieta vegetariana.
  • Gama de Quinoa Primeal este acum certificata Vegan

9. Quinoa este bogata in antioxidanti

  • Quinoa este plina de antioxidanti, lupta in mod activ impotriva imbatranirii pielii si aparitia anumitor boli. Noi spunem da!

10. Quinoa este delicioasa, cu un gust desavarsit

  • Pentru a vorbi mai mult despre calitatile sale nutritive, avem tendinta de a uita elementele de baza: fondanta, crocanta, quinoa este mai presus de toate gurmanda, oferind in functie de varietatea aleasa un gust de nuca mai mult sau mai putin pronuntata!

Ce proprietati au aceste seminte?

  • Quinoa furnizeaza organismului in proportii deosebit de concentrate o gama diversa de fitonutrienti antioxidanti din familia vitaminei E (alfa, beta, gamma si delta-tocoferol) si flavonoide de tip quercetina si kaempferol.
  • Quinoa contine saponina esentiala impotriva atacurilor microbiene si fungice.
  • Nu contine gluten in mod natural si acest lucru o face un aliment deosebit de important pentru cei care nu doresc sau nu pot sa consume gluten.
  • Deasemenea nu contine soia.
  • Quinoa are proprietatea de a germina foarte repede oferindu-va germeni cu o aroma dulce, deosebita.
  • Se gateste usor si are o multitudine de forme de consum.

Pentru cine este potrivit consumul de quinoa?

  • Quinoa un aliment ce reprezinta o reala sursa de sanatate, adecvata pentru toata lumea şi mai ales pentru cei care sufera de intoleranţa la gluten, vegetarieni şi chiar bebeluşi, femei insarcinate, femei care alapteaza (quinoa este şi galactogena), sportivi.
  • Datorita bogatiei in proteine mai usor asimilabile decat cele provenite din carne quinoa este un aliment extraordinar de bun pentru persoanele care au adoptat o dieta vegetariana si nu extrag aceste proteine din sursa animala.
  • Persoanele cu probleme de digestie pot folosi cu succes quinoa in alimentatie datorita continutului ridicat de fibre imbunatatindu-si digestia, combatand balonarea si constipatia.
  • Aceleasi calitati o aduc in atentie persoanelor care doresc o pierdere in greutate fara a crea dezechilibre proteice.
  • Combaterea diferitelor afectiuni beneficiaza deasemenea de calitatile quinoa.
  • Dintre acestea amintim diabetul zaharat de tip 2, datorita prezentei unei substante care se numeste metionina, ce ajuta la metabolizarea insulinei, bolile cardiovasculare la care se minimizeaza acest riscul datorită conținutului de fibre, minerale, vitamine și antioxidanți consumul de quinoa ajutand la mentinerea de niveluri normale de colesterol și glicemie
  • Quinoa reduce riscul de deces prin infarct datorita acidului alfa-linoleic, combate cu succes migrenele datorita riboflavinei din compozitie si are proprietati antiinflamatorii si anticanceroase deoarece contine triterpene.
  • Pentru sportivi si persoanele active consumul de quinoa ajuta la dezvoltarea musculaturii datorita prezentei aminoacizilor esentiali.

De cate tipuri este quinoa?

        • Se cunosc peste 120 de varietăți de quinoa, 3 din acestea fiind foarte intalnite: quinoa albă, quinoa roșie și neagră.
        • Quinoa alba se gaseste in diferite variante, Quinoa real fiind considerata cea mai buna , este cultivata doar in Bolivia, la 3.600 de metri deasupra nivelului mării, în condiții climatice extreme caracterizate de secetă și îngheț puternic. Este numita si quinoa regală.

      Quinoa Real este cultivata inca din 1989 de Ekibio in cooperative sociale sub principiul Fair Trade, si este cunoscuta pentru bobul alb, aroma sa dulce cu gust lejer de alune si textura moale.
      Semințele sunt mai mari și mai dulci, deoarece au un conținut mult mai mic de saponină în comparație cu alte soiuri.
      Bogată în mod natural în fier, fosfor, magneziu, potasiu și zinc, quinoa este, de asemenea, o sursă de calciu și proteine vegetale. Se adaugă la supe, salate proaspete, și crochete în loc de orez, cușcuș sau mei si se preteaza atat la preparate sarate cat si dulci.

        • Quinoa roșie se numără printre cele trei sortimente de quinoa cel mai des întâlnite.

      Creste la marginea lanurilor de quinoa Real si se remarca printr-un gust de nuca pronuntat, o textura mai crocanta folosindu-se in special la salate.
      Semintele de quinoa rosie sunt mai mari decat cele de quinoa negre, nu se sfarama fierbere, ramanand intregi, fara a se lipi.
      Are exact acelasi continut nutritional si ofera exact aceleasi beneficii organismului fiind bogata in proteine, fier, calciu, potasiu, cupru.
      Textura de quinoa roșie este mai fermă decât cea a quinoa albe, fiind astfel mai adecvată pentru preparate sărate și combinarea cu alte semințe, adăugând un plus de culoare.

      • Quinoa neagra are bobul mic si se deosebeste de quinoa alba si cea rosie prin fermitatea ce si-o pastreaza dupa fierbere si aroma placuta. Poate fi consumata in lapte, suc de fructe, salate sau cu legume. Crocanta si putin nisipoasa se gateste in circa 25 de minute

    Cum se gateste corect quinoa?

      • Quinoa Real este un aliment foarte versatil si se gateste foarte usor la fel ca orezul: clatiti, apoi fierbeti 1 volum de quinoa in 2 volume de apa, timp de 12-15 min. In cazul varietatilor de quinoa rosie sau neagra timpul de fierbere creste la 20 respectiv 25 de minute.
        • După ce este fiartă, fiecare bob de quinoa își mărește volumul de două ori, eliberand miezul alb..
        •  Poate fi servit atât cald, cât și rece, în preparate dulci sau sărate, precum salatele.
        • O porție pentru o persoană este de 60 de grame de quinoa.
        • Dupa fierbere o puteti servi ca atare sau în salate, supe, alături de sosuri de roșii, legume sau carne ca si pastele.
        • Quinoa este o garnitura excelenta si hranitoare pentru carne, pește, brânză, fructe de mare.
        • Quinoa este si o umplutura excelenta pentru feluri de mancare de tipul sarmalelor de post sau dovleceilor si ardeilor umpluti.
        • Nu in ultimul rand deoarece se poate fierbe în apă sau în lapte quinoa se foloseste cu succes in preparate dulci si aromate gen budincă alaturi de fructe proaspete sau uscate, fulgi de migdale, scorțișoară, nuci.
      • Iată aici cateva rețete deliciose cu quinoa. Puteți să le încercați sau sa le folosiți doar ca sursa de inspiratie:

      • Tajine de quinoa cu legume la cuptor, migdale și multe mirodenii
      • Ceapă roșie umplută cu quinoa
      • Supă de urzici cu quinoa și ghimbir
      • Desert cu quinoa și zmeură

    Informatii nutritionale

        • Sursa de fier si de magneziu,quinoa ofera un aport mare de proteine foarte bine echilibrate.
        • Comparata cu o cereala din cauza compozitiei sale nutritive este o veritabila sursa de fier (50% din necesarul zilnic) si de magneziu (50%din necesarul zilnic), are un procent ridicat de proteine, foarte bine echilibrat si nu contine in mod natural gluten.
        • Boabele de quinoa contin cei 8 aminoacizi esentiali si este o sursa de Ca, K, Zn, Fe, Mg si vitamine din complexul B.
        • Toate acestea stimuleaza sistemul imunitar.
        • Continutul de calciu mai mare decat cel prezent in lapte, ajuta la intarirea sistemului osos protejand impotriva artritei si a degradarii oaselor.

      Contraindicatii quinoa

       

      Desi este un aliment complex care asigura un aport consistent de vitamine și minerale, proteine si contribuie prin conținutul de fibre, la o digestie sănătoasă exista insa si contraindicatii in special la persoanele cu alergii la aceasta pseudo-cereala ori ale persoanelor cu sensibilitate cunoscuta la saponine

      Deoarece poate creste efectele medicamentelor pentru tensiunea arteriala, diabet sau inima, si pot provoca iritatii ale stomacului quinoa trebuie consumata cu grija de aceste persoane pe perioada tratamentelor

      De ce sa alegi produsele noastre?

      Via Naturalia este, incepand cu 2009, reprezentantul in Romania a unuia din cei mai importanti producatori de quinoa care cultiva si recolteaza direct in Altiplanul Bolivian asigurand o filiera echitabila.

      EKIBIO este puternic implicat in viata comunitatii locale prin respectarea drepturilor sociale, cursuri de formare in agronomie, asigurarea oportunitatilor de afaceri, compensatii echitabile si contracte pe termen lung pentru a asigura stabilirea venitului regulat.

      Astfel prin multa grija pentru cultura dar si pentru oameni, quinoa Priméal are cea mai buna calitate a semintelor avand garantia originii din altiplanul bolivian.

      In magazinul nostru va recomandam quinoa boabe in variantele de Quinoa Real 500g sau Quinoa rosie 500g, cereale pentru mic dejun si gustari:

      Fulgi de Quinoa 500gGrisine cu quinoa 120g, paine crocanta Turte crocante cu quinoa – fara gluten 150g, sau ingrediente pentru a va face singuri paine in casa, Amestec pentru paine cu quinoa – fara gluten 500g si Drojdie maia de quinoa 50g – fara gluten.

      Pastele sunt foarte bine reprezentate asigurand o masa deosebit de gustoasa gatita foarte usor: paste simple Penne cu quinoa fara gluten 250g, sau paste cu quinoa si arome deosebite Spaghetti cu quinoa si curry 500gSpaghetti cu quinoa, usturoi si patrunjel 500gSpirale in 3 culori cu quinoa 500g care practic nu mai au nevoie de sosuri.

       

Quinoa si mei cu legume – fara gluten gata preparat 220g este recomandarea noastra pentru consumatorii care nu au timp pentru gatit dar doresc mancaruri calde gata preparate.

Va dorim pofta mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *