CategoriiArticole

Beneficiile consumului de afine

67

Afine – micutele boabe sunt cunoscute ca unele dintre cele mai puternic antioxidante fructe cu multiple utilizari curative si gastronomice.

Afinul (Vacciunium myrtillus) este un arbust nu prea inalt care creste in zonele montane, infloreste in mai, iunie si fructele sale, afinele, niste bobite bleumarin, brumate, suculente, dulci-acrisoare, se coc in iulie, august.

Datorita proprietatilor antioxidante afinele impiedica actiunea radicalilor liberi, intaresc sistemul cardiovascular si vasele capilare contribuie la prevenirea cheagurilor de sange.

Afinele au un continut bogat de substante fitochimice cum ar fi acizii fenolici, proantocianidinele, antocianinele (pigmentii care dau culoare afinelor), flavonoidele ( quercitina, myricetina, kempferol) si acidul elagic, o componenta naturala care poate inhiba cresterea tumorilor.

Afinele sunt cunoscute pentru eficacitatea lor in calmarea afectiunilor gastrointestinale precum colite si enterite si chiar pentru indepartarea diareei .

Pentru cei care se lupta cu probleme legate de greutatea este bine de stiut ca afinele stimuleaza metabolismul grasimilor si regleaza nivelul zaharului in sange

In cadrul curelor de detoxifiere si de intarire a imunitatii afinele si sucul de afine protejeaza ficatul care sufera in pricesul de eliminare a toxinelor

Afinele sunt recomandate si in afectiuni ale rinichilor si tractului urinar prin capacitatea lor antibacteriana asigurand protectia impotriva mai multor bacterii specifice.

Afinele au proprietati antiinflamatorii care ajuta la reducerea riscului aparitiei bolilor paradontale. Fitonutrientii din afine ajuta la reducerea inflamatiilor gingiilor ce poate deteriora tesuturile care sustin dintii.

Afinele contin derivati hidrochinonici capabili sa inlature substantele(adrenalina si noradrenalina) Prin detoxifierea creierului de adrenalina, creste capacitatea de efort fizic si intelectual, rezistenta la temperaturi crescute si la schimbarea presiunii atmosferice.

Afinele contin sase derivati azotati ai acidului benzoic, care au capacitatea de a influenta semnalele de secretie a unor glande. Cercetarile endocrinologilor britanici au aratat ca o singura cura, chiar foarte scurta, de afine pe an, poate scadea cu 20-30% riscul aparitiei hipertiroidiei.

Rezultate bune s-au observat si la pacientii cu TBC sau diabet zaharat care au consumat afine
Consumul frecvent de afine scade riscul de infectii la orice nivel in organism si prin consumul frecvent de afine se poate renunta la “consumul” de antibiotice.

Pentru a vedea vedea rapid efectele benefice ale consumului de afine, specialistii recomanda consumul a 50-70 g afine inaintea mesei de pranz. iar in timpul curei trebuie sa evitam consumul de fructe bogate in vitamina B, precum bananele si perele.

Pe langa bobitele miraculoase se mai pot folosi si frunzele de afin, care, culese primavara, inainte de a ajunge la maturitate, au si ele o compozitie care ajuta in tratarea a numeroase boli, cum ar fi diabetul zaharat.

Afinele se pot consuma proaspete, congelate sau pulbere din afine uscate.
Despre modalitatea efectiva de consum aceasta ramane la indemana fiecaruia : ceai, suc proaspat, piure, inghetata, etc. Important este sa le consumati pe cat posibil in forma cruda si nu sa le gatiti la temperaturi inalte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *