CategoriesArticole

Beneficiile consumului de paste integrale

39

Dupa cum le spune si numele, pastele integrale contin toate componentele esentiale ale boabelor integrale de grau, porumb, orz, ovaz, orez brun, mei, hrisca sau secara. Pastele realizate din faina integrala, sunt din punct de vedere estetic identice cu cele traditionale avand aceleasi formate (lung sau scurt), dar o culoare mai inchisa, datorita faptului ca sunt facute din cereale la care nu este eliminata partea exterioara.

Contrar vechilor pareri, un consum moderat de paste integrale este recomandat si nu ingrasa deoarece ele contin fibrele necesare sa satisfaca si cea mai accentuata senzatie de foame. Nu contin multe calorii, si in schimb ofera numerosi nutrienti. Fabricate din faina de grau integral sau din amestec de faina integrala din mai multe cereale au un bun continut de fibre, vitamine – B1, B2, B3, B5, K si E – si de minerale, precum calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc si mangan.

Pastele integrale sunt suplimente naturale de fibra, o substanta ce este deficitara in alimentatia moderna. Fibra este insolubila si absoarbe apa pana la de 6-8 ori propria greutate, inmuind continutul intestinelor si accelerand tranzitul, generand o actiune deosebit de pozitiva in caz de constipatie, colon iritabil sau hemoroizi. Fibrele formeaza un gel care ajuta stomacul si absortia de glucoza. De aceea spaghetele normale au o incarcatura glicemica de 37, pe cand cele integrale de 23. In plus, fitoelementele continute in pastele integrale ajuta organismul sa isi mentina o greutate corporala sanatoasa. Pastele integrale contin cu aproximativ 30 de calorii mai putin decat cele facute din faina gris rafinat iar asta se traduce in folosirea lor in diete care ajuta la pierderea in greutate, mai ales ca senzatia de satietate se instaleaza mult mai devreme.

O cantitate de 60 de grame de paste integrale contine 198 calorii, 43 grame de carbohidrati si 5 grame de fibre. Un studiu recent realizat in Marea Britanie arata ca un consum zilnic de cereale integrale scade indicele de masa corporala si depunerile de grasime pe abdomen. Asadar nu ezita sa consumi portii mici de paste integrale, in asociere cu legume coapte sau fierte la aburi. Majoritatea pastelor integrale sunt vandute ca produs traditional sau ecologic, garantand faptul ca sunt produse din cereale integrale. Pastele bio sunt produse din cereale provenite din culturi fara chimicale sau alte pesticide si sunt uscate la temperaturi scazute pentru a pastra intacte calitatile nutritionale si componentele de la cerealele sensibile la caldura. In special, este pastrat mai mult continut de lizina, un complex de proteine pe care organismul nostru este in imposibilitatea de a-l sintetiza. Lizina este un aminoacid esential, gasit in cantitati mici in semintele de cereale si de aceea este foarte importanta metoda de prelucrare a pastelor pentru a nu distruge aceasta substanta.

Preparea pastelor este simpla: trebuie fierte in apa suficienta (pentru a evita lipirea intre ele si de vasul in care sunt fierte), in care se adauga un praf de sare (pentru ca apa sa atinga o temperatura mai mare). Multe persoane pun pastele la fiert si uita de ele, crezand ca nu conteaza cat le fierb. O gatire indelungata accelereaza gelatinizarea amidonului, marind indexul glicemic, de aceea este de preferat sa le fierbi al dente cum spun italienii, adica maxim 5-6 minute. Pastele nu se acopera in timpul fierberii deoarece granulele de amidon vor absorbi prea multa apa. Dupa scurgerea apei de fierbere, pastele nu se clatesc pentru a nu pierde nutrienti valorosi.

Pofta mare la paste integrale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *