CategoriiArticole

Beneficiile consumului de paste integrale

39

Cuprins:

1. Ce sunt pastele integrale ?
2. Care sunt beneficiile pastelor integrale ?
3. Cum se deosebesc pastele integrale de cele traditionale ?
4. De ce este recomandat sa consumam pastele integrale ?
5. Cum se diferentiaza gustul pastelor integrale fata de cele traditionale ?
6. Ce fel de substante nutritive contin pastele integrale ?
7. Cate calorii au pastele integrale ?
8. Cum trebuie sa consumam pastele integrale atunci cand suntem la dieta ?
9. Cum se depoziteaza acestea intr-un mod corespunzator?
10. In ce tipuri de retete putem utiliza cu succes pastele integrale ?
11. Cum se gatesc acestea in mod corect pentru a obtine rezultatele mult dorite ?
12. Ce tipuri de paste putem alege atunci cand suferim de alergii sau intoleranta la gluten?
13. Cum sa alegem intodeauna pastele integrale de o calitate inalta ?
14. Care sunt cele mai bune sosuri sau condimente pentru pastele integrale?
15. Pentru ce tipuri de paste putem opta ?
16. De ce sa alegi un produs din gama noastra ?

Ce sunt pastele integrale ?

  • Dupa cum le spune si numele, pastele integrale sunt realizate din cereale integrale si contin toate componentele esentiale ale boabelor integrale de grau, porumb, orz, ovaz, orez brun, mei, hrisca sau secara.
  • Cerealele integrale includ trei părți distincte: tărâțe, germenul și endospermul.
  • Taratele sunt invelisul protector (stratul exterior) al boabelor.
  • Este partea cea mai bogată în fibre și, de asemenea, conține vitamine B, minerale și o cantitate mică de proteine.
  • Endospermul este cea mai mare parte a cerealelor integrale și conține carbohidrați și proteine. Oferă o cantitate mică de vitamine și minerale.
  • Germenul este cea mai mică parte a bobului. Oferă o cantitate mare de vitamine B, vitamina E și minerale.
  • În timpul procesului de rafinare a cerealelor, tărâțele și germenii sunt îndepărtați, lăsând doar endospermul.
  • Ca urmare, rafinarea elimină majoritatea fibrelor alimentare, vitaminele din complexul B, vitamina E, urmele de minerale și antioxidanți.
  • Din acest motiv, produsele rafinate conțin în general mai puține fibre alimentare, cu excepția cazului în care se adaugă alte fibre, cum ar fi inulina, în timpul procesului de fabricație.
  • Pastele realizate din faina integrala, sunt din punct de vedere estetic identice cu cele traditionale avand aceleasi formate (lung sau scurt), dar o culoare mai inchisa, datorita faptului ca sunt facute din cereale la care nu este eliminata partea exterioara.
  • Contrar vechilor pareri, un consum moderat de paste integrale este recomandat si nu ingrasa deoarece ele contin fibrele necesare sa satisfaca si cea mai accentuata senzatie de foame.
  • Studiile au demonstrat că cerealele integrale pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate, reducând în special riscul de incidente cardiovasculare, accident vascular cerebral, obezitate și diabet de tip 2.
  • Într-adevăr, o meta-analiză recentă a constatat că consumul a 28 g de cereale integrale pe zi ar reduce riscul cardiovascular cu 22. %. Impresionant!
  • Pastele din cereale integrale au o aromă delicioasă de nucă!

Care sunt beneficiile pastelor integrale ?

Nivelurile de colesterol și sodiu

  • Pastele din cereale integrale sunt bogate în mulți nutrienți esențiali pentru sănătatea umană și sunt bogate în fibre alimentare, care promovează regularitatea și pot ajuta la scăderea colesterolului și la prevenirea cancerului.

Oferă energie

  • Pastele din cereale integrale sunt un aliment bogat în carbohidrați.
  • O cană de paste integrale, gătite, furnizează aproximativ 37 de grame de carbohidrați.
  • 45 până la 65% din caloriile pe care le consumi ar trebui să provină din carbohidrați, în special carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale, legumele și leguminoasele.
  • Macronutrienții, precum carbohidrații, sunt cei de care aveți nevoie zilnic și în cantități mari. Carbohidrații sunt sursa preferată de energie pentru mușchi, globule roșii și sistemul nervos

Bogate în nutrienți

  • Pastele din cereale integrale sunt bogate în vitamine B și minerale, cum ar fi cupru, seleniu, magneziu și mangan.
  • Pastele rafinate sau din făină albă, deși sunt îmbogățite cu vitamine B, nu sunt o sursă bună de minerale.
  • Vitaminele B sunt importante pentru sănătatea sistemului nervos și pentru metabolismul energetic.
  • Cuprul este necesar pentru a forma țesut conjunctiv, celule sanguine și pentru a promova funcția sistemului nervos, imunitar și cardiovascular.
  • Seleniul susține sistemul imunitar și funcția glandei tiroide.
  • Magneziul este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale și pentru construirea oaselor puternice și sănătoase, în timp ce manganul contribuie la formarea oaselor și la metabolismul carbohidraților și proteinelor.

Bogate in fibre

  • Cerealele integrale sunt bogate în fibre alimentare, care susțin sănătatea digestivă; ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge și a nivelului de colesterol din sânge; încurajează mișcările regulate ale intestinului și ajută la gestionarea greutății.
  • Școala de Sănătate Publică de la Harvard raportează că cerealele integrale, cum ar fi pastele din cereale integrale, conțin compuși numiți fitoestrogeni sau estrogeni din plante.
  • Aceste substanțe pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer – în special în combinație cu mineralele găsite în cerealele integrale – cum ar fi cuprul, seleniul, magneziul și manganul.

Indice glicemic scazut

  • Pastele integrale au un indice glicemic (IG) scăzut de 50.
  • Pastele albe au un indice glicemic mediu de 70. Indicele glicemic este un criteriu care permite clasificarea alimentelor care conțin carbohidrați pe o scară de la 0. la 100 în funcție de efectele lor asupra zahăr din sânge (nivelul glucozei din sânge) în timpul celor două ore după ingestie.
  • Se spune că este scăzut sub 55, mediu între 55 și 70, mare peste 70.
  • Favorizarea alimentelor cu IG scăzut ajută la limitarea riscului de a dezvolta diabet de tip 2, acest lucru este valabil și pentru obezitate și boli cardiovasculare

Sustin musculatura

  • Sportivii sunt adesea fani ai pastelor înainte de exerciții fizice, în special a eforturilor de anduranță.
  • Pentru a întârzia oboseala și pentru a reduce riscul de hipoglicemie, sportivii caută să-și stabilizeze nivelul zahărului din sânge.
  • Pastele integrale joaca tocmai acest rol datorita carbohidratilor pe care ii contine.
  • Prin urmare, permit sportivilor să aibă un nivel bun de energie pe tot parcursul efortului deoarece pentru a funcționa, mușchii au nevoie de carbohidrați.
  • Pentru a asigura un efort pe termen lung este deci necesar sa faceti aprovizionare inainte de ziua cea mare.
  • Idealul este asadar sa consumati alimente cu indice glicemic scazut sau moderat, astfel incat muschii sa stocheze carbohidratii.
  • Pastele integrale îndeplinesc perfect acest rol.


 

Cum se deosebesc pastele integrale de cele traditionale ?

  • Produsele din făină albă sunt mai ușor de preparat, dar valoarea lor nutritivă nu va egala niciodată cea a cerealelor integrale, chiar și atunci când sunt îmbogățite cu vitamine și minerale.
  • Pentru a vă asigura că vă selectați cu atenție produsele, citiți cu atenție etichetele produselor alimentare.
  • Căutați „100% cereale integrale” pe paste, pâine și cereale, dar nu orez brun, ovăz și orz, deoarece sunt deja cereale integrale.
  • Simțiți-vă liber să înlocuiți versiunile rafinate în rețetele voastre cu paste integrale, pâine integrala sau orez integral

Iată câteva sfaturi pentru identificarea produselor din cereale integrale:

  • Alege cereale făcute din grâu integral, orez integral, hrisca, ovăz, secară.
  • Totuși, fiti atent! Unele alimente nu conțin neapărat cereale integrale, chiar dacă ambalajul lor sugerează acest lucru.
  • De asemenea, nu te poți baza pe culoarea unui aliment pentru a ști dacă conține cereale integrale.
  • Priviți cu atenție lista de ingrediente căutând cuvintele „cereale integrale” și „integral”.
  • Acestea trebuie să fie în primele trei ingrediente.

 

De ce este recomandat sa consumam pastele integrale ?

  • Asigurați-vă că includeți cerealele integrale în dieta dvs. cât mai des posibil pentru a rămâne sănătoși!
  • Cercetările arată că persoanele care mănâncă mai multe cereale integrale pot avea un risc mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și anumite tipuri de cancer.
  • Cerealele integrale includ toate cele trei părți ale cerealelor și sunt mai bogate în fibre, vitamine și minerale și fitonutrienți decât produsele din cereale rafinate și îmbogățite.
  • Cerealele integrale sunt cele mai benefice pentru sănătate.
  • Fibre alimentare sunt o componentă esențială a cerealelor integrale, acestea fiind asociate cu multe beneficii.
  • Exista studii care arata ca un consum regulat de paste integrale ajută in preventia bolilor cardiovasculare (hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, etc.) și a diabetului.
  • De fapt, ajută la reducerea tensiunii arteriale, a nivelului de zahăr din sânge, a colesterolului rău din sânge și a inflamației cronice.
  • Fibrele ajută în special la normalizarea nivelului de zahăr din sânge (nivelul de zahăr din sânge) și a insulinemiei (nivelul de insulină din sânge), doi factori de risc pentru diabetul de tip 2.
  • Prezența fibrelor în alimente duce adesea la o perioadă mai lungă de mestecat.
  • Acest timp suplimentar alocat mesei ar permite creierului să trimită semnale de sațietate, evitând astfel consumul excesiv.
  • Consumul de fibre alimentare este, de asemenea, asociat cu un control mai bun al greutății.
  • În plus, alimentele bogate în fibre au, în general, mai puține calorii și conțin adesea mai puține grăsimi și zaharuri adăugate, în același timp fiind, în general, mai sățioase.
  • O dietă bogată în fibre și cereale integrale contribuie așadar la gestionarea sănătoasă a greutății și la prevenirea bolilor cardiovasculare și chiar a anumitor tipuri de cancer.
  • Cerealele integrale sunt bogate în fibre și nutrienți esențiali precum magneziul.
  • Cerealele măcinate conțin doar carbohidrați, în timp ce întreaga versiune este mai bună pentru organism.
  • Pastele integrale nu sunt doar mai bogate în fibre, ci și în vitaminele B, vitamina E, minerale și grăsimi bune decât cerealele rafinate.
  • De asemenea, conțin mai multe substanțe fitochimice, care se găsesc în toate fructele și legumele și în multe produse din cereale și care acționează ca antioxidanți.
  • De asemenea, exista studii care sugereaza ca ar fi benefice pentru sănătatea ochilor iar inlocuirea cantităților mici de alimente procesate cu produse din cereale integrale este suficientă pentru a îmbunătăți semnificativ sănătatea generală.

Cum se diferentiaza gustul pastelor integrale fata de cele traditionale ?

  • În ceea ce privește culoarea, acestea tind mai mult spre maro.
  • Din punct de vedere gustativ, senzația este mai pronunțată decât cea a pastelor clasice, pastele din grâu integral putand avea un gust puțin diferit.
  • Deși are o textură mai densă și o aromă pregnanta de nucă în comparație cu pastele albe, mulți se bucură de aroma sa unică.

 

Ce fel de substante nutritive contin pastele integrale ?

  • Pastele integrale va ofera numerosi nutrienti.
  • Fabricate din faina de grau integral sau din amestec de faina integrala din mai multe cereale au un bun continut de fibre, vitamine – B1, B2, B3, B5, K si E – si de minerale, precum calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc si mangan.
  • Pastele integrale sunt suplimente naturale de fibra, o substanta ce este deficitara in alimentatia moderna.
  • Fibra este insolubila si absoarbe apa pana la de 6-8 ori propria greutate, inmuind continutul intestinelor si accelerand tranzitul, generand o actiune deosebit de pozitiva in caz de constipatie, colon iritabil sau hemoroizi.
  • Fibrele formeaza un gel care ajuta stomacul si absortia de glucoza.
  • In plus, fitoelementele continute in pastele integrale ajuta organismul sa isi mentina o greutate corporala sanatoasa.
  • Se crede că capacitatea cerealelor integrale de a lupta împotriva bolilor provine din amestecul lor unic de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare.

Astfel, într-o porție (28 g) de cereale integrale, găsim:

  •  3 g fibre;
  • 69% din valoarea zilnică recomandata (VZR) a manganului;
  • 15% din VZR în fosfor;
  • 14% din VZR a tiaminei;
  • 12% din VZR de magneziu;
  • 9% din VZR de cupru; precum și
  • 7% din VZR în zinc și fier.

Cate calorii au pastele integrale ?

  • Pastele integrale sunt bogate în calorii.
  • Acest lucru vă poate surprinde, dar pastele integrale sunt aproape la fel de bogate în calorii ca pastele albe: aproximativ 350 de calorii la 100 de grame de paste crude.
  • În plus, ideea că pastele te fac să te îngrași este complet falsă.
  • Continutul mai mic de calorii al pastelor integrale alaturi de continutul ridicat de fibre se traduce in folosirea lor in diete care ajuta la pierderea in greutate, mai ales ca senzatia de satietate se instaleaza mult mai devreme.
  • O cantitate de 60 de grame de paste integrale contine 198 calorii, 43 grame de carbohidrati si 5 grame de fibre.
  • Un studiu recent realizat in Marea Britanie arata ca un consum zilnic de cereale integrale scade indicele de masa corporala si depunerile de grasime pe abdomen.

Cum trebuie sa consumam pastele integrale atunci cand suntem la dieta ?

  • Nu ezita sa consumi portii mici de paste integrale, in asociere cu legume coapte sau fierte la aburi.
  • Majoritatea pastelor integrale sunt vandute ca produs traditional sau ecologic, garantand faptul ca sunt produse din cereale integrale, si ideal ar fi sa le consumati al dente.
  • Trebuie sa stiti ca gătitul pastelor își va schimba indicele glicemic.
  • Pastele al dente au un IG mai mic decât pastele bine fierte.
  • Impactul pastelor integrale al dente va fi, prin urmare, mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge.
  • Pastele bio sunt produse din cereale provenite din culturi fara chimicale sau alte pesticide si sunt uscate la temperaturi scazute pentru a pastra intacte calitatile nutritionale si componentele de la cerealele sensibile la caldura.
  • In special, este pastrat mai mult continut de lizina, un complex de proteine pe care organismul nostru este in imposibilitatea de a-l sintetiza.
  • Lizina este un aminoacid esential, gasit in cantitati mici in semintele de cereale si de aceea este foarte importanta metoda de prelucrare a pastelor pentru a nu distruge aceasta substanta.

Cum se depoziteaza acestea intr-un mod corespunzator?

  • Pastele integrale nu necesita conditii speciale de pastrare.
  • Daca le depozitati intr-un loc uscat si racoros se vor pastra excelent.
  • In general chiar si pastele bio au termene de valabilitate in jur de 2 ani.

In ce tipuri de retete putem utiliza cu succes pastele integrale ?

  • Cel mai bun prieten al pastelor care nu te îngrașă vine direct din grădina de legume, oferind vitamine și minerale reducând în același timp marimea portiei.
  • Alegeți legumele și combinați-le cu paste integrale.
  • Adaugati plante aromatice (patrunjel, rozmarin, cimbru, busuioc) si veti avea o masa absolut delicioasa.
  • Sosul este un alt element important care va desavarsi meniul.
  • Bucataria iataliana va poate inspira, dar si bucataria orientala cu minunatul tahini sau sosuri pe baza de iaurt
  • Pastele iti permit sa experimentezi mereu in functie de gust realizand retete excelente.

Cum se gatesc acestea in mod corect pentru a obtine rezultatele mult dorite ?

  • Preparea pastelor este simpla: trebuie fierte in apa suficienta (pentru a evita lipirea intre ele si de vasul in care sunt fierte), in care se adauga un praf de sare (pentru ca apa sa atinga o temperatura mai mare).
  • Multe persoane pun pastele la fiert si uita de ele, crezand ca nu conteaza cat le fierb.
  • O gatire indelungata accelereaza gelatinizarea amidonului, marind indexul glicemic, de aceea este de preferat sa le fierbi al dente cum spun italienii, adica maxim 5-6 minute.
  • Pastele nu se acopera in timpul fierberii deoarece granulele de amidon vor absorbi prea multa apa.
  • Dupa scurgerea apei de fierbere, pastele nu se clatesc pentru a nu pierde nutrienti valorosi.
  • Pofta mare la paste integrale!

Ce tipuri de paste putem alege atunci cand suferim de alergii sau intoleranta la gluten?

  • In functie de cereala din care sunt facute pastele pot sa nu contina gluten in mod natural, vorbim aici de paste din orez integral, porumb, hrisca, quinoa, linte, mazare.
  • Pentru cei care sufera de celiachie trebuie sa caute si sa consume paste integrale garantate fara gluten.
  • Pentru aceasta cautati pe ambalaj semnul cu spic taiat si garantia oferita de un organism de certificare.
  • Insa si aici gasiti variante integrale

Pe via naturalia iata cateva dintre cele garantate fara gluten:

 

Cum sa alegem intodeauna pastele integrale de o calitate inalta ?

  • Recomandarea noastra este sa cautati paste integrale din cereale integrale care contin niveluri ridicate de proteine, minerale si vitamine plus fibre de buna calitate, produse de companii cu traditie din Italia sau Franta.
  • Pastele certificate bio va asigura in plus si puritatea ingredientelor si a conditiilor de prelucrare.

Care sunt cele mai bune sosuri sau condimente pentru pastele integrale?

  • Pastele integrale de grâu sunt mai hrănitoare decat cele albe.
  • Problema este că aroma lor mai pronunțată și textura mai rustică decât a pastelor albe nu se potrivesc cu anumite sosuri subțiri și cremoase, precum de exemplu carbonara.
  • Chiar și sosul de roșii, având în vedere aciditatea sa și pesto, deși atât de aromat, nu reușeste să seducă atunci când sunt servite pe spaghete din grâu integral.

Combinația câștigătoare pentru a-și echilibra gustul și textura mai consistentă a trebuit să includă trei ingrediente:

  • O legumă verde, cum ar fi sparanghelul, broccoli, sau orice altă legumă gustoasă, cum ar fi fenicul, ardeiul la grătar sau roșiile uscate la soare
  • Puțină carne grasă și gustoasă, cum ar fi chorizo, cârnați, pancetta ușoară sau picantă, sau cel puțin o brânză tare, bun, rasă pentru o versiune vegetariană: parmezan, pecorino sau cheddar vechi
  • Nuci care sunt prăjite pentru a le spori aroma și pentru a se potrivi cu gustul ușor de nucă al grâului integral.
  • Multa lume prefera sa consume pastele integrale doar cu un pic de unt sau cu ulei de masline, bucurandu-se de aroma speciala a cerealelor integrale.

Pentru ce tipuri de paste putem opta ?

  • Alege paste integrale sau semi-integrale și variază cât mai des cerealele!
  • Paste din grâu integral, paste de spelta din cereale integrale, paste de kamut, paste de hrișcă, paste de orez integral… există tot atâtea varietăți câte cereale!
  • Dacă optați pentru paste integrale sau semi-integrale, luați în considerare alegerea bio.
  • Pastele integrale se gasesc intr-o multitudine de forme.
  • De la spaghete, fusilli, penne, taglliatele, lasagne, pina la melcisori, macaroane sau absolut orice forma de paste se regaseste si in varianta integrala.

De ce sa alegi un produs din gama noastra ?

  • La Via Naturalia va oferim paste integrale si semiintegrale certificate bio, in diverse forme din ingrediente precum orez integral sau grau integral.

Iata ceteva dintre ele:

Cei care doresc o varianta semiintegrala pot alege intre Melcisori semi-integrali cu gatire rapida in 3 min. 500g sau Macaroane semi-integrale cu gatire rapida in 3 min. 500g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *