CategoriiArticole

Chia, semințele care ne dau doza zilnică de putere

95

Cine ar fi crezut ca niste seminte asa sunt nişte depozite uriaşe de energie. Cunoscute de sute de ani, încă de pe vremea mayaşilor, seminţele de chia sunt un adevarat dar lăsat de Univers.

Foarte bogate în calciu, antioxidanţi, fier şi potasiu, seminţele de chia au o concentraţie mare de fibre şi ne oferă saţietate, fiind foarte indicate persoanelor care au probleme de greutate. Au o absorbţie lentă în procesul de digestive si graţie fibrelor, ne vom simţi sătui. Se pot consuma în stare crudă, după ce în prealabil au fost înmuiate în apă, ori gătite – se fierb, apoi se pot da prin blender sau se pot amesteca în salate.

Semintele de chia au o concentraţie mare de acizi Omega-3, ceea ce le recomandă persoanelor cu probleme cardiace sau care vor să prevină apariţia acestor afecţiuni, dar şi celor care suferă de dureri articulare.

Vegetarienii le folosesc ca înlocuitor pentru ouă datorită gelului pe care îl lasă după ce sunt înmuiate.

Sunt foarte bune pentru diabetici, atât prin indicele glicemic mic, cât şi prin faptul că imprimă o digestie lentă.

Uzual se consumă la micul dejun, când pot fi amestecate cu cerealele zilnice. O lingură sau două adăugate în iaurt sau în smoothie vă vor spori energia şi vor ţine foamea la distanţă. În combinaţie cu lapte de cocos şi miere ne vor oferi o budincă delicioasă.

Şi dacă tot am vorbit despre budincă, vă oferim şi o reţetă absolut delicioasă:

Avem nevoie de 4 linguriţe de seminţe de chia, un pahar cu apă, o ceaşcă de lapte de cocos, o banana, nuci şi un praf de scorţişoară. Seminţele se lasă la înmuiat în apă pe timpul nopţii, iar dimineaţă se amestecă în blender împreună cu restul ingredientelor. Va rezulta o pastă cremoasă, pe care o turnăm într-un bol şi o ornăm cu fructe după gust.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *