CategoriiArticole

Despre soc și beneficiile sale

soc

Originar din Europa Centrala, socul este deosebit de raspândit acum in toata Europa si in zone in care beneficiaza de un climat temperat din Asia Mica, Caucazul si Siberia. Socul negru (Sambucus nigra) a fost consumat din timpuri greco-romane reprezentand „hrana zeilor”. Mai târziu, civilizatii celtice si germanice au considerat socul ca o planta magica puteri benefice si a fost folosit în principal pentru actiunea sa antiinflamator si diuretic. A fost folosit chiar si pentru scopuri cosmetice pentru a calma tenul iritat si pentru reduce pistrui. Face parte din farmacia populara si este folosit de mai multe secole în medicina pentru calitatile sale terapeutice. Socul este un arbust ale carui fructe de padure, dar în special florile si scoarta au fost utilizate inca din antichitate în medicina pe baza de plante pentru a trata diverse boli cum ar fi febra, iritatia gurii si infectiile respiratorii, raceli, tuse grasa, sinuzita, gripa, etc.

Florile de soc sunt, probabil, partea cea mai interesanta a plantei, atât pentru proprietatile lor medicinale si culinare cat si pentru parfum lor delicat. Acestea pot fi utilizate prin aplicatii interne sau externe (ceai de plante sau sirop). Florile de soc au un conținut ridicat de acizi fenolici, flavonoide, care sunt antioxidanti, uleiuri esentiale, precum si minerale.

Boabele de soc sunt bogate in vitaminele A, B6, C si fier, flavonoizi, taninuri, carotenoide si aminoacizi. Acestea contin o cantitate semnificativa de polifenoli, antioxidanti puternici, care frâneaza distrugerea membranelor celulare acționând împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt implicati în aparitia bolilor cardiovasculare si neuro-degenerative si imbatranire si anumite tipuri de cancer. In plus boabele de soc stimuleaza sistemul imunitar. Studii recente au aratat ca boabele de soc sunt printre cele mai bogate fructe de padure: 100 g de fructe de soc contin 1700 mg de antociani, o categorie de antioxidanti, în timp ce aceeasi cantitate de afine, mure sau coacaze negre ofera nu mai mult de 700 mg.

În cele din urma, coaja de soc este bogata în acid cianhidric, care poate fi însă toxic în doze prea mari.

Florile, frunzele si fructele de soc sunt disponibile în magazinele bio si naturiste ca suplimente pe baza de plante sub forma de capsule, ceaiuri de plante, sucuri, siropuri, etc. Însă cea mai placută formă pentru copii rămâne evident cea sub forma de sirop de soc. Este plăcut la gust și ușor de luat.

Beneficii:
Actiune sudorifica
Florile de soc, proaspete sau uscate, emana un parfum delicat si contine un ulei eteric, mucilagii si o substanta hipotermica, permițând combaterea racelii, gripei, si eliminarea toxinelor in caz de febra.
Actiune antivirala 
Datorita prezentei polifenolilor socul are proprietati antivirale mari care pot ajuta la reducerea simptomelor asociate cu virusul gripei de tip H1N1. El a devenit o alegere naturala pentru a fi consumat la primul semn de nas care curge sau durere în gât. Actiunea sa este mult mai eficienta daca remediul este luat din primele etape ale bolii, în doze mici, repetate de mai multe ori pe zi. Este deosebit de eficient in tratarea racelilor si inflamarea cailor respiratorii si pulmonar, fiind folosit in homeopatie mai ales pentru a calma raceli la copii. Flavonoidele din flori cresc secretiile bronșice, ceea ce poate ajuta în caz de tuse uscata si guturai.
Actiune mucolitica
Complexul aromatic de uleiuri esentiale din florile de soc are proprietati mucolitice care regleaza secretia de mucus când aceasta este excesiva. Proprietatea astringenta combinata cu efectul circulator si decongestionant al socului face din acesta cea mai buna alegere pentru a goli tractul respirator, mai ales ORL (gât, gura, nas, urechi).
Actiune diuretica
Socul poseda de asemenea proprietati diuretice, laxative, antireumatice. Este indicat împotriva excesului de greutate, proprietatile sale depurative fiind folosite pentru a curata si purifica organismul, fortându-l sa elimine toxinele. Favorizeaza secretiile de urina si sprijina activitatea rinichilor, lucru benefic în caz de edem si retentie de apa. Socul este recomandat deci pentru a combate infectii ale tractului urinar, reumatism si probleme de supraponderabilitate.
Actiune astringenta 
Florile de soc sunt bogate în taninuri. Folositi o compresa de infuzie de flori de soc pe arsuri mici, inflamatii sau mâncarimi ale ochilor. Apa de flori de soc este folosita pentru ochii obositi si conjunctivita. Unguentul facut din flori de soc este un bun remediu pentru condiloame.
Actiuni anti-inflamatorii
Proprietatile sale medicinale sunt de asemenea folosite împotriva reumatismului, artritei si osteoartritei, si pentru a calma durerile articulare. O infuzie de flori de soc într-o baie sau un unguent va calma hemoroizii.

În bucatarie, socul, denumit „vanilia saracilor”  este folosit pentru aroma sa delicata si persistenta. Cu flori de soc, putem face jeleu, sirop si vin de soc, otet de fructe de soc… Fructele mici de soc pot fi utilizate pentru a face jeleuri suculente sau dulcețuri rafinate.

Il puteti gasi sub diferite forme : ceai, sirop, tincturi, decoct, infuzii pentru inhalatii, sucuri, fructe uscate, fiecare forma fiind folosită la diferite tratamente interne si externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *