CategoriiArticole

Despre vinete și benefiiciile lor pentru sănătate

69

Vinetele, legume ale verii cu multiple beneficii sunt partial cunoscute la noi deoarece chiar daca multa lume le apreciaza gustul putina lume este constienta si de efectele lor asupra bunastarii organismului.

Aliatul perfect in curele de slabire
Cu numi 18 Kcal/100g vinetele fac parte dintre legumele cu putine calorii. Ele sunt deasemenea bogate in fibre si induc o senzatie rapida de satietate. Vinetele contin si saponina, care impiedica absorbtia de grasimi, deci puteti sa le consumati fara grija siluetei.

Efect antioxidant
Datorita continutului ridicat de antioxidanti naturali precum vitaminele C si E, seleniu, croten, vinetele sunt un aliat de nadejde pentru protectia celulara impotriva radicalilor liberi si reduc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, cancer sau alte boli datorate procesului de deteriorare celulara.

Faciliteaza tranzitul
Consumul de vinete este excelent pentru a mentine o buna igiena intestinala. Fibrele solubile precum protopectinele si pectinele accentueaza activitatea bacteriana a colonului. Vinetele actioneaza ca un laxativ usor si lupta contra constipatiei micsorand riscul de cancer de colon.

Efect diuretic
Bogate in minerale precum potasiul, vinetele au un efect diuretic natural dar eficient. Aceste legume ajuta la detoxifierea organismului si amelioreaza vizibil functiile renale. Consumul de vinete este recomandat in special persoanelor care sufera de retentie de lichide, senzatia de picioare grele sau de balonare.

Ajuta la diminuarea colesterolului
Diferite studii au aratat ca consumul de vinete poate ajuta la a limita cresterea nivelului de lipide si a colesterolului in sange. Se pare ca la nivelul intestinului vinetele se comporta ca un agent gelifiant, pectina continuta in vinete ajutand la captarea moleculelor de grasime. Consumul de vinete este indicat in special pentru reglarea tensiunii arteriale.

Benefice pentru cei care sufera de diabet
Intr-adevar aceasta leguma inhiba alfa amilaza pancreatica si alfa glucozidaza, doua enzime care transforma amidonul in glucoza. Astfel consumul de vinete va incetini absorbtia carbohidratilor si va limita cresterea zaharului in sange dupa masa.

La final nu vreau decat sa va spun ca arhicunoscuta salata de vinete nu este totusi cea mai buna optiune deoarece inglobeaza foarte mult ulei si de obicei se consuma cu foarta multa paine.
Insa exista multe alte retete sanatoase incepand cu vinete pe gratar sau la cuptor si continuind cu retete mai sofisticate, combinatii cu diverse alte legume, cereale si chair cu fructe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *