CategoriiArticole

Linte – Boabele din Babilon care au cucerit bucătarii

100

Cand le vezi atat de mici n-ai spune ca ascund o adevarata uzina de sanatate. Nimeni n-ar crede ca doar o cupa cu linte poate asigura necesarul nutritional pentru o buna parte din zi. Si nici ca pentru acest lucru este nevoie de un efort minim.

Faraonii o adorau, la fel ca si asirienii, iar doamnele care patronau gradinile suspendate ale Babilonului aveau zilnic grija de ea. Ca orice lucru foarte dorit, lintea a ajuns si in Grecia, unde nu i s-a mai respectat statutul de leguma favorita. A decazut in ochii oamenilor, insa a crescut in ochii medicilor. Uzina de sanatate functiona foarte bine si intre timp, boabele mici si usor turite s-au raspandit peste tot in lume si s-au bucurat de mare respect fiindca au adus sanatate si bucurii culinare prin retete foarte versatile.

Lintea este bogata in fibre foarte bune in combaterea constipatiei. Este de mare ajutor pentru diabetici, dar si persoanelor care au probleme cu dantura, prin continutul mare de fosfor, fier, zinc şi magneziu. In plus, ne scapa de stres prin continutul important de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Vitamina B9, sau acidul folic, este importanta in producerea materialului genetic de tip ADN şi ARN, fiind indispensabil viitoarelor mame.

Ei, si pentru ca natura este cel mai bun artist, a creat boabe intr-o varietate de culori – verde, rosie, bruna, galbena, neagra. Boabele mici si turtite sunt pe placul gospodinelor si prin timpul redus de preparare. Ce meniu mai poti prepara in maximum o jumatate de ora?

Cel mai raspandit sortiment este lintea verde, dar mai avem si linte galbena,  rosie sau neagra. Cea din urma mai este numita si caviar vegan.

Si daca tot am ajuns in bucatarie, este bine sa va spunem ca inainte de a le aseza in oala, boabele trebuie alese si spalate. Pot fi lasate la inmuiat o noapte, dupa care apa se arunca. Apoi, in doar o jumatate de ora de fierbere, avem o baza pentru o salata foarte buna, pentru un ghiveci sau o pasta de linte sau supa.

Aici  puteți găsi linte într-o varietate de sortimente și deasemenea pe blogul nostru puteți găsi rețete interesante care duc lintea la un alt nivel. Vă puteti bucura astfel de toate avantajele sale nutriționale dar puteți experimenta și noi combinatii gustative deosebite.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *