CategoriiArticole

Săpun de Marsilia original

58

Aceste sapunuri au fost fabricate inca din Evul Mediu, in sudul Frantei. Doar cateva savonneries (fabrici sapun) in apropiere de Marsilia produc inca acest sapun legendar in mod traditional. Sapunul de Marsilia a fost inca odata redescoperit in zilele noastre pentru puritatea si capacitatea de ingrijire blanda a pielii, popularitatea sa fiind in crestere la nivel mondial. Un ‘Maitre de Savon’ are nevoie de doua saptamani pentru a face Sapun de Marsilia. Amestecul delicat de ulei de masline, cenusa din plante marine si de apa sarata din Marea Mediterana este incalzit timp de zece zile în cazane antice, apoi se toarna in cariere unde se intareste. Se taie in cuburi care sunt sunt inscriptionate si apoi sunt lasate la uscat in soare si in baiataia vantului Mistral.

Sapunul original traditional de Marsilia are o excelenta putere de spalare si de igienizare fiind foarte delicatet cu pielea celui ce spala. Calupurile vin in dimensiuni intre 600 g si 1 kg, fiind disponibile si dimensiuni mai mari unele pâna la 40 kg ( initial erau produse blocuri de 5 kg si 20 kg ).

Un sapun de Marsilia original si autentic este un sapun natural fabricat numai din uleiuri vegetale si trebuie sa contina in mod obligatoriu un procent de 72% materii grase. Acest lucru apare stantat pe fiecare sapun de Marsilia fiind si un simbol emblematic al acestui sapun.

Sapunul de Marsilia a fost creat incepand cu secolul 13 in zona Marsiliei. In 1688, Ludovic al XIV-lea a introdus reglementari (Edictul lui Colbert) prin care limita utilizarea numelui Savon de Marseille la sapunurile fabricate in si in jurul zonei Marsilia, si stabilea calitatile necesare pentru recunoasterea produsului: sapunul trebuia sa contina uleiuri vegetale in proportie de 72%. Ministru al regelui, Jean Baptiste Colbert, a adunat toti expertii liguri in producerea sapunului in vederea construirii de fabrici de sapun la Toulouse si Marsilia. Savon de Marseille a devenit un nume de rezonanta, fiindu-i recunoscuta pretutindeni delicatetea si prospetimea. Astazi, aceasta lege se aplica in continuare, cu toate ca reglementarile permit acum si alte uleiuri vegetale pentru a fi utilizate. Deja din secolul al IX-lea Marsilia era considerata capitala sapunului, la egalitate cu Genova si Savona. Sapunul se fabrica utilizand materii prime tipice Mediteranei, cenusa de plante marine si uleiul de masline. Pana in 1913 productia a ajuns la 180.000 de tone, si desi in 1924 au existat 132 de companii sapunului din Marsilia si Salon-de-Provence, astazi doar câteva fabrici de sapun din jurul Marsiliei produc inca veritabilul sapun de Marsilia.

In zilele noastre a ajuns cunoscut in special datorita delicatetei cu care curata si hidrateaza pielea. In 1997, produsul clasic al sapunului de Marsilia, in stare solida (traditionalul cub cunoscut in majoritatea gospodariilor), a fost transformat in sapun lichid de Marsilia produs lichid, usor de utilizat si dozat, capabil sa conserve aceleasi caracteristici ca si produsul clasic: o excelenta putere de spalare si de igienizare, respectul fata de rufele tratate si delicatetea fata de pielea celui ce spala.
Sapunul de Marsilia este un sapun natural, antibacterian si hipoalergenic cu PH neutru, fara parfum, fara coloranti avand numeroase utilizari cosmetice, pentru igiena si chiar menajere.
– curata in profunzime pielea, protejeaza impotriva factorilor de mediu si calmeaza diverse iritatii
– poate fi folosit pentru a curata si dezinfecta diverse suprafete in locuinta
– poate fi folosit pentru spalarea rufelor avand o puternica actiune antipete si este indicat mai ales la rufele delicate si la hainele bebelusilor fiind un produs hipoalergenic
Eficacitatea inegalabila in scoaterea petelor a fost demonstrata prin diverse studii efectuate de UFC QUE CHOISIR (asociatie a consumatorilor, membra a Biroului european a Uniunii Consumatorilor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *