CategoriiRețete vegane/de post

Ardei umpluți cu bulgur și migdale

33

Pietele sunt pline cu legume, e sezonul lor si ar trebui sa le consumam din abundenta. Unul dintre felurile de mancare favorite la noi in casa sant ardeii umpluti. Dar dupa cum spuneam si alta data intervine plictiseala, asa ca am cautat o reteta diferita de ardei umpluti. Am gasit diverse umpluturi: cu peste, cu pui dar cea mai atractiva mai ales ca nu contine proteine animale este umplutura pe baza de bulgur si legume. Bineinteles ca nu puteam sa va propun ceva ce nu am incercat asa ca pot sa va spun din experienta proprie ca este un fel de mancare foarte bun, te satura bine si are o aroma exotica deosebita. Un alt punct in favoarea acestei retete este faptul ca am putut sa folosesc multe produse bio dintre favoritele mele.

Reteta pentru 2 portii:
– 125 g Bulgur (cam jumatate cana de bulgur). Eu am ales Bulgur Primeal care se pregateste foarte repede si pe care il gasiti aici
– 4 ardei rosii potriviti ca marime.
– 30 ml ulei de masline (2 linguri)
– 375 g ciuperci champignons taiate fin, sau orice alt fel de ciuperci: bureti, galbiori, etc
– 1 ceapa taiata fin
– 2-3 catei de usturoi tocati marunt
– Cateva crengute de salvie proaspata (sau o lingurita de salvie uscata maruntita)
– 60 g migdale prajite si maruntite (sau fulgi de migdale)
– 30 ml suc de lamaie (2 linguri mari) proaspat stoarsa
– 2 rosii mici curatate de samburi si taiate cuburi
– sare
– piper
– patrunjel

Preparare : 30 minute
Gatire : o ora si 30 minute
Repaos : 15 minute
1. Pregatiti bulgurul : fierbeti 125 grame bulgur (o jumatate de cana) in 250 grame apa (o cana) intr-un vas acoperit. Dupa ce opriti focul lasati la umflat in aceelasi vas.
2. Curatati ardeii cu un cutit bine ascutit. Taiati capacul, scoateti semintele. Partea de ardei de la capac se poate taia cuburi mici si se va folosi la umplutura.
3. Intr-o cratita ceramica incalziti jumatate din cantitatea de ulei (o lingura). Adaugati ceapa, ardeii taiati cuburi (ce a ramas de la capace), ciupercile taiate fin, usturoiul, salvia, sare si piper dupa gust.
4. Fierbeti amestecand continuu timp de aprox. 10 minute. Daca folositi ciuperci proaspete fierbeti pana scade apa lasata de ciuperci
5. Luati legumele calite de pe foc si adaugatile in vasul cu bulgur
6. Prajiti usor migdalele in cuptor intr-o tava pe o foaie de copt sau pe aragaz intr-o tigaie anti-adeziva. Daca ati folosit migdale intregi, dupa ce le-ati prajit sfaramati-le usor nu foarte marunt.
7. Adaugati peste amestecul de bulgur si legume migdalele prajite si patrunjelul proaspat tocat. Amestecati bine.
8. Cu ajutorul unei lingurite umpleti bine ardeii. Chiar puteti sa-i umpleti „cu varf”.
9. Folositi pentru cuptor un vas de sticla termo-rezistenta mai inalt (15 – 20 cm inaltime). Aranjati ardeii. In jurul lor puneti rosiile tocate, zeama de lamaie si restul de ulei (o lingura). Mai presarati si peste rosii putina sare si piper.
10. Daca vasul nu are capac acoperiti cu o folie de aluminiu. Trebuie ca vasul sa fie acoperit etans
11. Introduceti vasul in cuptorul bine incalzit in prealabil la 180 si lasati la cuptor pentru aproximativ o ora. Trebuie ca ardeii sa nu se moaie foarte tare.
12. Scoateti folia de aluminiu si mai lasati la cuptor cca. 20- 25 minute pentru ca bulgurul sa formeze o crusta aurie.

Sfat:
Cand serviti mai adaugati verdeata peste ardei.
Pentru o nota si mai exotica puteti adauga si cateva masline in vasul in care puneti ardeii la cuptor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *