CategoriiArticole

Dieta Keto : O Soluție Uimitoare pentru Arderea Grăsimilor

118

Cuprins:

1. Ce trebuie sa stim despre aceasta dietă?
2. Pentru cine este recomandata aceasta dieta?
3. Care sunt avantajele acestei diete?
4. Cum influenteaza consumul redus de carbohidrati starea noastra generala?
5. Pe ce perioada de timp este indicat sa tinem aceasta dieta?
6. Ce efecte secundare poate avea aceasta dieta?
7. Cum se începe dieta ketogenică?
8. Ce consumăm în mod concret în cadrul dietei ketogenice ?
9. Exemplu de meniu ketogenic pentru o zi
10. Ce produse va recomandam pentru a sustine aceata dieta ?

Ce trebuie sa stim despre aceasta dietă?

 

Aceasta dieta este cunoscută la nivel global și există numeroase motive pentru această popularitate.

Este o dietă controversată, apreciată și contestată în egală măsură așa că vom încerca să explicăm aici în cuvinte simple această dietă.

La sfârșitul acestui articol sperăm să aveți o idee destul de clară asupra detaliilor, asupra stării de cetoză și să vă puteți planifica dieta în consecință.

Planul de dietă pentru începători este puțin diferit și îl puteți înțelege numai dacă știți cum funcționează întregul ciclu.

O dietă ketogenică este un plan alimentar bogat în grăsimi, cu un conținut scăzut de carbohidrati si un conținut limitat de proteine.

Scopul acestei diete este să ajute organismul ca printr-un metabolism adecvat să ajungă la starea de cetoză: starea în care transformă grăsimile în energie.

Principala sursă de energie a organismului este glucoza, care atunci când nu este consumată se transformă în grăsime și se depune.

Creșterea acestor depozite activează pofta de dulciuri și alimente bogate în carbohidrați pe care organismul le percepe ca noi surse de energie și deci nu mai consumă din depozitele vechi.

Pentru a determina organismul să consume din depozitele de grăsime existente este necesară o dietă săracă în carbohidrați (glucide), cu un control al proteinelor și bogată în grăsimi sănătoase.

Odată cu arderea grăsimilor rezultă corpii cetonici care vor înlocui glucoza și care vor constitui principala sursă de energie a organismului.

Procesul prin care corpul trece de la un sistem bazat pe glucoză la un sistem cetonic, se numește cetoză.

Prin acest proces se reduce pofta de mâncare excesivă și se remediază aportul de energie, menținându-vă alert fara a avea o stare de rău.

Mai simplu spus, starea de cetoza este stare fiziologica în care o mare parte din celulele corpului își obțin principala sursa de energie din grasimi și din produși metabolici derivati din grasimi (corpii cetonici)

Exista multe variante ale dietei ketogenice, unele cu fază de atac și apoi de menținere.

Importantă este compoziția corectă în grupe nutritive a dietei și anume: 75% grăsimi, 20% proteine și doar 5% carbohidrați

Deci: o abundență de grăsimi sănătoase (acestea ajuta intrarea organismului în cetoză) un control al proteinelor și o restrângere drastică a carbohidratilor (eliminarea acestora ajută deasemenea la intrarea în cetoză)

Asta nu înseamnă că avem liber la a consuma alimente înnecate în grăsimi, prăjeli, slănină, etc.

Deasemenea o greșeală frecventă e că se reduc carbohidrații și se cresc proteinele fără a înțelege că grăsimile sănătoase sunt cheia mecanismului.

În principiu, este indicat să consumați doar proteinele de care corpul are nevoie pentru a vă menține masa musculară și nimic mai mult.

Orice exces proteine este un stimulent puternic pentru anumite enzime care pot da semnale catabolice pentru creșterea nivelului de glucoză, ceea ce se încearcă a se evita prin dietă.

Într-adevăr e greu de mâncat unt fără pâine dar trebuie găsite soluții sănătoase și această restricție practic limitează și cantitățile de mâncare automat.

 

Pentru cine este recomandata aceasta dieta?

 

Aproximativ 40% din polpulația țărilor dezvolte suferă de obezitate. Obezitatea este o boală și trebuie tratată ca atare!

Aproximativ 50% din populație suferă de diabet și prediabet. O mare parte (70-80%) dintre acești oameni au dezvoltat rezistența la insulină

Există o creștere alarmantă a cazurilor de maladii neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson

Bolile de inimă sunt principala cauză a mortalității și nu trebuie să uităm și de cancer.

Deci iată categorii foarte mari de oameni care pot beneficia de aceasta dietă care poate face diferența

Legat de obezitate:

Rezultatul unei diete ketogenice este categoric reducerea în greutate, dar important la această dietă este faptul ca aceasta reducere provine din stratul adipos.

Nu sunt afectați mușchii.

În plus rezultatele apar destul de repede ceea ce încurajează persoana la dietă să continue eforturile.

Se diminuează extrem de mult senzația de foame, ceea ce duce la disparitia poftelor alimentare.

Aceste aspecte vă ajută să vă mențineți când ajungeți la greutatea ideală.

Categoric este una dintre cele mai eficiente dietă de slăbire

Un studiu pe un grup de pacienți obezi a artătat ca după 24 săptămâni de dietă prin dieta săracă in carbohidrati s-a slăbit aproape de două ori mai mult decât într-o dietă săracă în grăsimi; 9,4 kg față de 4,8 kg.

Cifrele vorbesc de la sine.

Legat de rezistența la insulină:

Când se ard grăsimi și organismul intră în starea de cetoză, nivelul glucozei din sânge scade în mod natural, deoarece nu se mai consumă carbohidrații responsabili de ridicarea nivelului de glucoză.

Ca urmare corpul va produce mai puțină insulină, ceea ce ajută receptorii de insulină să-și recâștige sensibilitatea la insulină.

Există numeroase studii care atestă faptul că persoanele diebetice care aderă la o dietă ketogenică sunt capabile să-și reducă semnificativ dependența de medicația diabetică.

Legat de maladiile degenerative:

Este cunoscut faptul că între demență și rezistența la insulină există o strânsă legătură.

Deci in mod prin dieta ketogenică se poate scade riscul pentru Alzheimer.

Legat de cancer:

Spre deosebire de celulele normale ale corpului care pot arde atât glucide cât și grăsimi, celulele canceroase nu pot folosi cetone (rezultatul arderii grăsimilor).

Deci când corpul intră în cetoză celule canceroase nu mai au o sursă de combustibil.

Acest lucru poate ajuta la prevenirea multor tipuri de cancer, dar poate fi și o resursă importantă pentru o strategie eficientă în lupta cu cancerul.

Care sunt avantajele acestei diete?

 

O altă informație foarte importantă este că aceasta dieta nu este doar o dietă de slăbire.

Ea vine cu multiple avantaje în cadrul multor alte afecțiuni pe care o să încercăm să le enumerăm în continuare:

Obezitate

Cetoza și alimentele prietenoase cu tipul acesta de dieta te ajută să slăbești și chiar mult mai bine decât o dietă cu conținut scăzut de grăsimi.

Dieta acesta ajută la stimularea metabolismul și la reducerea apetitul. Ajută la reducerea hormonilor care stimulează foamea și s-a devedit că cei care țin această dietă au un nivel îmbunătățit de colesterol.

Diabet

Boala este cronică; această dietă vă va plasa într-un mediu alimentar controlat.

Ajutându-vă să scapati de grăsimile suplimentare această dietă vă ajută de asemenea, să reduceți riscurile de apariție a sindromurilor metabolice și a prediabetului.

Această dietă vă poate ajuta în cele din urmă să duceți o viață fără medicamente.

Reducerea riscurilor de cancer

Această dietă este un tratament complementar sigur pentru un pacient care urmează chimioterapie sau radioterapie.

Acest lucru se datorează faptului că dieta aduce un stres oxidativ suplimentar asupra celulelor canceroase pentru a determina să moară mai repede în comparație cu celulele mai sănătoase.

De asemenea există studii care au dovedit că dieta este benefică pentru persoanele cu Alzheimer și epilepsie (inclusiv la copii).

Reducerea inflamației

Când organismul arde cetone se vor reduce citokinele inflamatoare (o categorie de proteine) și va determina organismul să producă mai multe antiinflamatoare naturale.

Deci prin reducerea consumului de carbohidrați și impulsionarea organismului spre cetoze nutriționale, scade semnificativ riscul de inflamație cronică.

Inflamația cronică este precursorul pentru aproape toate bolile cronice!

Creșterea longevității

Cetoza ajută la eliminarea celulelor imunitare defectuoase și joacă un rol important in autofagi si mitofagie.

Autofagia este reciclarea/eliminarea compușilor celulari deteriorași care apar ăn interiorul celulelor.

Mitofagia este un proces controlat de autofagie prin care se elimină din corp mitocondriile disfuncționale, prin urmare cetoza îmbunătățește funcția mitocondrială globală, ceea ce va contribui in mod efectiv la prevenirea și chiar tratarea majorității bolilor cronice degenerative.

O dietă ketogenică presupune un nivel scăzut de zahăr.

Se cunoaște faptul că zahărul este un accelerator foarte puternic al procesului de îmbătrânire și al morții premature.

Zahărul activează două gene – Ras și PKA – gene care sunt cunoscute pentru faptul că accelerează îmbătrânirea.

Detoxifierea organismului

Majoritatea toxinelor din organism sunt liposolubil, adică sunt solubile în grăsimi și sunt depozitate în celulele grase.

Când se instalează cetoza se va începe arderea depozitelor de grăsime viscerală (grăsimea depusă pe organe), care sunt încărcate de toxine.

Astfel se vor elimina și toxinele odata cu grăsimea.

Claritate mintală

Unul dintre cele mai mari beneficii ale cetonelor este faptul că acestea sunt un combustibil preferat pentru creier.

Odată ce este activată cetoza se deschide calea pentru o mai bună claritate mintală.

De fapt multe dintre presoanele care țin dieta ketogenică observa ca unul dintre primele lucruri care se întâmplă este faptul că se ridică “o ceață mintală” își recapăta starea de claritate mintală pe care o aveau când erau mai tineri sau mai sănătoși

Consumul de carbohidrați prelucrați și foarte rafinați modifică echilibrul bacteriilor intestinale, ceea ce determină un dezechilibru al nivelului zahărului din sânge.

Acest lucru afectează negativ pielea. Și poate fi o cauză a acneei.

Deci și acneea poate fi ameliorată prin această dietă.

Aceeași carbohidrați rafinați modifică și echilibrul bacteriilor din cavitatea bucală ceea ce poate determina carii dentare sau alte afecțiuni mai grave.

S-au observat îmbunătățiri substanțiale ale afecțiunilor bucale pentru cei care țin o dieta de acest fel.

 

Cum influenteaza consumul redus de carbohidrati starea noastra generala? 

 

Pentru a vedea cum influențează starea nostră de sănătate reducerea consumului de carbohidrați, haideți să vedem cum influențează sănătatea noastră un consum excesiv de carbohidrați

Pentru a avea energie corpul are nevoie de combustibili. Cei doi combustibili pe care corpul îi folosește sunt glucoza și grăsimile.

În cazul unei persoane care consumă zilnic alimente ultraprelucrate, cu multi carbohidrati (fast-food, dulciuri prelucrate, făinoase prelucrate, mâncăruri semi-preparate, etc) e clar ca principalul combustibil este glucoza.

Însă glucoza nu este cel mai bun combustibil, mai ales dacă corpul funcționează exclusiv prin folosirea glucozei.

Atunci când celulele folosesc glucoza ca și combustibil primar, acestea produc un exces de specii reactive de oxigen, care reprezintă o sursă semnificativă de stres oxidativ, ceea ce contribuie la majoritate bolilor, inclusiv la îmbătrânirea prematură.

Grăsimele sănătoase, pe de altă parte, creează mult mai putine specii reactive de oxigen decât glucoza.

Cu alte cuvinte, grăsimea reprezinta un combustibil mult mai curat decât glucoza

Un alt aspect este faptul că consumul de carbohidrați în exces genereaza o creștere rapidă a glicemiei.

Deoarece excesul de glucoză este toxic pentru celule, pancreasul va secreta insulina în fluxul sanguin pentru a reduce acest nivel ridicat al glucozei în sînge.

Dacă veți continua să aveți o alimentație bogată în carbohidrați (cereale, zahăr), în timp receptorii de insulină devin desensibilizați la insulina și necesită tot mai multă insulină pentru a-și face treaba.

Acest aspect se numește rezistența la insulină, fiind unul dintre cei mai importanți și mai frecvenți factori care contribuie la boală în general.

Deci e evident faptul că reducerea consumului de carbohidrați nu aduce decât beneficii pentru sănătatea organismului.

Multe dintre avantajele dietei ketogenice, avantaje pe care le-am prezentat mai devreme provin și din reducerea cantității de carbohidrași consumate.

Și amintim din nou aici: îmbunătățirea sensibilității la insulină, reducerea inflamatia, reducerea riscului bolilor cardiovasculare, reducerea riscului de cancer, pierdere în greutate.

Pe ce perioada de timp este indicat sa tinem aceasta dieta? 

 

Cei mai mulți medici specialiști nu recomandă dieta ketogenică ca mod de viață permanent

Cetoza nutrițională continuă trebuie privită ca o interventie pe termen limitat: pe termen scurt de câteva săptămâni până la cîteva luni.

Uneori se adoptă pentru o perioadă mai lungă pentru cei care sunt afectați metabolic și/sau obezi.

Trebuie să realizați cetoză nutrițională continuă doar până corpul învață să ardă grăsimea ca și combustibil și începe să producă cetone.

Odată ce începeți să produceți cetone în cantități semnificative (peste 0,5 mmol/l în sânge) înseamnă că v-ați recăpătat flexibilitatea metabolică și că organismul a reinvățat să ardă atât grăsimi cît și carbohidrați.

E momentul când puteți începe să consumați cantități mai mari de carbohidrați și proteine.

Cantități mai numari nu înseamnă nicidecum exces sau revenirea la stilul de viață anterior

Puteți reveni oricând la dieta ketogenică și organismul va reîncepe să ardă grăsimi.

Pentru a avea certitudinea că ați recuperat capacitatea de a utiliza grăsimile ca sursă de combustibil, este recomandat să vă monitorizați nivelurile de cetone.

Pentru aceasta monitorizare există în farmacii teste petru cetoza.

Majoritatea sunt sub formă de benzi care se fac prin testare în urină.

Nu sunt cele mai eficiente dar sunt rapide si bune pentru început.

Cele mai eficiente teste de cetoza sunt din sânge.

Multe persoane adoptă dieta ketoginică ca mod de viață pe termen lung.

Nu este bine deoarece astfel se renunță la multe categorii nutritive

Dieta ketogenică ar trebui ținută doar intermitent.

Odata ce deveniti flexibili din punct de vedere metabolic și puteți crea cetone, este ideal să țineți dieta ketogenică de numai câteva ori pe săptămână, astfel încât să vă puteți menține flexibilitatea metabolică.

Însă dacă veți reveni la dieta anterioară bogată în carbohidrați și în proteine, veți pierde în cele din urmă flexibilitatea metabolică și vă veți întoarce la starea anterioară.

 

Ce efecte secundare poate avea aceasta dieta? 

 

Ca orice dietă care limitează anumite categorii de nutrienți, este evident că există și anumite efecte secundare.

Cum am arătat mai sus după o perioada continuă limitată (saptămâni, luni) dieta ketogenică trebuie ținută doar ciclic.

După recăpătarea flexibilității metabolice, pot există probleme serioase de sănătate care pot rezulta ținerea unei diete sărace în carbohidrați și proteine.

Una dintre cele mai importante probleme este microbiomul intestinal va fi lipsit de anumiți nutrienți de care are nevoie.

În primul rând este vorba de fibrele nedigerabile, care se găsesc în formele sănătoase de carbohidrați care se găsesc în fructe și legume.

Deasemea în organism poate apare un dezechilibru legat de vitamine, minerale și alți macronutrienți

Un alt aspect este cel al manifestărilor fizice.

În primele zile când se instalează cetoza, se dizlocă mari cantități de toxine prezente în depozitele de grăsime viscerală.

Deasemenea apare o așa numită foame de carbohidrați (nevoia de a mânca dulciuri, făinoase, orice care conține carbohidrați).

Toate aceste aspecte sunt cunoscute sub numele gripa keto deoarece apar simptome similare gripei: greață, oboseală, dureri de cap.

O soluție pentru această gripă ketoeste suplimentarea cu cetone. Există suplimente pe bază de BHB (Beta-hidroxibutirat), o moleculă cetonică.

 

Cum se începe dieta ketogenică?

 

Înainte de a începe dieta trebuie să cunoșteți câteva informații fundamentale și esențiale.

Deasemenea sunt câteva accesorii pe care ar fi bine să le aveți în casă.

Toate aceste pregătiri pot face diferența între succes și eșec.

În general modul de a obține cetoza nutritionala este acela de a reduce numărul de carbohidrați consumați.

Obiectivul este sa consumați maxim 20-30g de carbohidrati pe zi.

Puteti face chiar voi calculul necesarului de carbohidrați și al celorlalți nutrienți.

Rețineți următoarele date:

  • 1g de carbohidrati (glucide) are 4 calorii
  • 1g de proteine are 4 calorii
  • 1g de grăsimi (lipide) are 9 calorii

Desemenea știm deja că dieta ketogenică (cel puțin in faza de atac care vizează instalarea cetozei) presupune următoarea dstribuție nutrițională: 75% grăsimi, 20% proteine și doar 5% carbohidrați.

Deci pentru o persoană care consuma în jur de 2000 de calorii (o femeie mai plinuță) avem un necesar de:

2000×5% = 100 calorii din carbohidrați, adică 25g de carbohidrați

2000×20% = 400 calorii din proteine, adică 100g de proteine

2000×75% = 1500 calorii din grăsimi, adică 167g de grăsimi.

Multe persoane se întreabă cum vor ști toate caloriile, proteinele, carbohidrații sau grăsimile din alimente.

Aici intervine primul instrument care este absolut necesar.

Trebuie sa activați o aplicație calculator de calorii și nutrienți.

Există foarte multe în mediul online în limba română.

Unele sunt și gratuite, așa că nu este nevoie de nici o investițe

Al doilea instrument absolut important este un cântar electronic pentru alimente.

Existe anumite tipuri de cântar care calculează și caloriile, însă noi nu le-am încercat.

Un simplu cântar alimentar e destul de ieftin și se poate achiziționa dintr-o multitudine de locuri online și offline.

Al treilea instrument sunt testele pentru cetoză pe care le puteți achiziționa din farmacii și online.

Pentru a obține cele mai bune rezultate și cele mai multe beneficii urmând dieta ketogenică, este indicat să eliminați alimentele procesate și ambalate.

Accesul trebuie pus pe alimente integrale, reale (nu prafuri), neprocesate, pe care vi le procurați personal și pe care vi le pregătiți personal.

Este foarte important ca în această perioadă să folosiți produse din surse cunoscute, fără îngrășăminte sintetice, fără aditivi alimentari, fără pesticide (în special glifosfatul), fără modificări genetice și în general fără alte chimicale.

Este bine să respectăm aceste norme în mod general, dar acum intervine și apectul detoxifierii despre care am vorbit mai devreme.

Prin activarea cetozei se vor activa depozitele de grăsime viscerală și se vor elibera multe toxine stocate în grăsime.

E clar că procesul de eliminare a acestor grăsimi poate perturba organismul și pot apărea efecte neplăcute precum greață, oboseală, etc.

Un surplus de toxine din alimentele ingerate va face mai dificil acest proces de eliminare, deci trebuie să consumați produse cât mai curate.

Încercați ca în prima perioadă să nu mergeți la restaurant unde nu știți exact ce conține fiecare preparat.

Un sos aparent inofensiv poate conține multe grame de carbohidrați.

După ce vă obișnuiți cu dieta și stăpâniți mecanismele puteți încerca vizite la restaurante unde știți că se gătește simplu și e clar ce aveți în farfurie

Important este si aspectul planificării.

Faceți rezerve din alimentele pe care le puteți consuma și care au termen mare de valabilitate.

Deasemenea trebuie să vă planificați fiecare zi în avans și să nu vă abateți de la acest plan.

Planificarea vă dă siguranță. Lipsa planificării vă poate da ocazia sa consumați ceea ce nu trebuie

Un ultim sfat este să comunicați cu familia, să le explicați în mare în ce consta dieta.

Nu trebuie să-i împovărați cu dieta vostră dar trebuie să vă susțină și să nu vă ofere alimente sau băuturi în această perioada

alimente ideale pentru dieta keto

Ce consumăm în mod concret în cadrul dietei ketogenice ?

 

ALIMENTE PERMISE:

Proteine:

– Carne cat mai curată: vita, oaie (miel), capra (ied) porc, pui. Atenție nu în exces. Proteinele reprezintă doar 20% din necesarul zilnic. Și atenție la proveniența cărnii.

– Peste și Fructe de mare. De preferat peștele gras precum somonul sau heringul și deasemenea de preferat să știți proveniența

– Ouă. Gălbenușul e bogat în grăsimi și albușul în proteine. Căutați ouă bio sau de țară.

Legume:

– Legume care cresc deasupra solului: spanac, salată (orice tip), dovlecei, zuchini, apio, castraveti, conopida, brocoli, ardei, rosii, vinete, varza.

Atenție la dovleac, chiar dacă crește deasupra are multi carbohidrati asa ca este de evitat sau consumat cu moderatie

– Ciuperci

– Verdețuri: patrunjel, țelina, leuștean, etc

Grăsimi sănătoase:

– Ulei de cocos MCT sub orice forma (ulei cu trigliceride cu lanț mediu). Este cea mai sănătoasă grăsime. Nu are miros și se poate adăuga în orice preparat

– Măsline, pastă de măsline, ulei de măsline (alegeti varianta de ulei de masline extravirgin, presat la rece)

– Nuci de cocos și ulei de cocos

– Ulei de in, ulei de avocado, ulei de floarea soarelui și alte uleiuri vegetale. NU MARGARINĂ

– Nuci crude, de preferat cele cu conținut scăzut de proteine: nuci macadamia și nuci pecan. Dar puteți folosi și nuci, migdale, caju, arahide. Pentru varianta cu grăsimi sănătoase e obligatoriu să consumați nucile crude.

– Semințe cum ar fi susan, chimen, cânepă și dovleac. Dar puteți folosi și semințe de chia, semințe de in și semințe de floarea soarelui. La fel ca mai sus, semințele trebuie consumate crude sau muiate în apă peste noapte

– Creme si unturi raw vegane din nuci si seminte: unt de arahide, de cocos, de migdale, de alune, tahini și alte unturi din fructe oleaginoase crude

– Avocado

– Gălbenușuri de ouă bio

– Produse lactate curate bogate în grăsimi: unt, smăntână (peste 30% conținut de grăsime. Ocazional iaurt grecesc. Nu mâncați cașcaval oricât de gras ar fi. Conține sare care nu este permisă

Unt ghee. Este foarte sănătos, se poate folosi și la gătit

Ocazional și cu multa moderație anumite fructe: afine, zmeura, căpșuni, fructe de padure, kiwi, anans

Inlocuitori de carbohidrați

Evident că veți simți nevoia de pâine, paste, dulciuri.

Există câțiva înlocuitori care se pot folosi cu succes:

Faina de migdale, se poate folosi la turte, prăjituri, creme, biscuiti, ca pesmet la anumite preparate, etc

– În loc de paste, orez se pot folosi pastele shirataki, paste făcute din făină de konjac. Practic sunt bogate în fibre dar nu au calorii

– Ca și gustare există diferite variante de crackerși făcuți din semințe și făinuri de fructe oleaginoase. Pot ameliora foamea, pot fi unși cu unt sau cu pastă de avocado. Sunt o soluție pentru perioadele mai grele

masa ideala pentru dieta ketogenica

ALIMENTE INTERZISE:

Proteine:

– Preparate din carne: salamuri procesate, cârnați, șuncă, pastramă

– Brânzeturi foarte sărate, cascaval, etc

Carbohidrați:

– Zahărul e complet interzis. Există însă variante de îndulcitori sănătoși cum ar fi eritritolul, xilitolul, stevia. Mierea, siropul de agave sau de arțar nu sunt înlocuitori de zahăr și sunt total interzise

– Cereale si alte preparate din cereale: pâine, cereale, musli, cuscus, bulgur, paste, orez, patiserie, cofetărie, etc

– Legumele care cresc sub pămînt (rădăcinoasele): cartofi, morcovi, sfeclă, păstârnac, – ceapă, usturoi. Ocazional puteți folosi țelină, pătrunjel în supe, dar trebuie calculati carbohidrații în aplicație

– Fructe bogate în zahăr: banane, struguri, pere, mere. Practic aproape toate fructele conțin mult zahăr și nu sunt permise. Excepție în cantități limitate cele prezentate la alimente permise.

– Fructe uscate: curmale, smochine, caise, merișoare, etc

– Sucuri și băuturi carbogazoase, inclusiv apele aromate.

Grăsimi nesanatoase:

– Slănină, kaiser sau alte preparate grase cu sare

– Ulei procesat. Toate preparatele fast-food sunt prăjite în ulei reîncălzit

– Margarina

Sare și alimente sărate:

– Sarea este complet interzisa.

– conserve tip murături, etc

Alcoolul este total interzis. Sub orice formă

Rețineți că indiferent dacă un aliment se găsește sau nu pe lista de alimente permise, TREBUIE sa folositi calculatorul (aplicatia de nutrienti).

E important să păstrați echilibrul prezentat la început: 75% grăsimi sănătoase, 20% proteine și doar 5% carbohidrați

Deasemenea trebuie să citiți cu atenție eticheta produselor.

Cu cât un produs are mai puține ingrediente cu atât e mai curat și în plus se pot calcula mai ușor valorile nutriționale.

 

ALTE INGREDIENTE DE MARE AJUTOR ÎN DIETĂ

Tărâțe de psilium, o fibră solubilă, care ajută la eliminarea toxinelor. Se pot folosi 1-2 linguri dar nu uitați să o treceți ăn aplicația de monitorizare.

– probiotice puternice de înaltă calitate care ajută microbiomul contra afluxului de toxine

chlorella 5-15g si spirulină. Algele sunt considerate hrană, deci trebuie trecute in aplicație

– ceaiuri sănătoase: ceai rooibos, ceai de papadie, ceai de mușețel și alte ceaiuri de plante. NU ceaiuri din fructe.

– felii de lămâie în apă sau ceai. Nu se mănâncă lămâia, doar pentru aromă

– în apă se mai poate adăuga limitat oțet nefiltrat din cidru de mere cu mamă

– limitat se poate folosi sarea de Himalaya

– Verdețuri aromate cum ar fi cele de Provence

– cacao, nu neapărat degresată. Poate da gust placut unor deserturi

– alte arome trebuie verificate să nu aibă carbohidrați și trebuie calculate. Zahărul vanilat nu este aromă, este zahăr.

ciocolată neagră, câte o pătrățică ocazional. Ciocolata neagră are multe grăsimi sănătoase.

Marea provocare care rămâne este să nu consumați calorii în exces.

Până la urma urmei grăsimile, chiar și sănătoase au foarte multe calorii.

Deci jonglați cu alimentele astfel încât să mîncați un număr rezonabil de calorii mai ales dacă doriți și să slăbiți.

Exemplu de meniu ketogenic pentru o zi

 

Mic dejun

Budinca de chia:

– semințe de chia 12g

– semințe de in măcinate 3g

– cacao 3g

– eritritol 3g

– faina de migdale 10g

– ulei MCT C8 12g

Se amestecă toate și se lasă peste noapte

Cafea

Prânz:

– Somon la cuptor 200g

– Fasole verde 120g (se poate și congelata)

– Ulei de măsline 2 linguri

Cină:

– Avocado 50g

– omletă simplă din 2 ouă cu o lingură ulei MCT

– unt cu conținut redus de sare, un cubuleț

 

alimente cu un continut ridicat de grasimi sanatoase

Ce produse va recomandam pentru a sustine aceata dieta ?

 

Magazinul nostru are o gamă extrem de mare de produse perfecte pentru dieta ketogenică

Vom încerca o grupare a lor prezentându-vă produse obligatorii și apoi produsele opționale

Produse obligatorii în dieta KETO

Sunt produse pe care trebuie să le ai în casă pentru reușita dietei. Unele din aceste produse se folosesc zilnic așa că nu trebuie să vă lipsească

Tărâțe de psilium

ulei MCT Bio

ulei MCT C8 Bio

ulei MCT pulbere, creamer pentru cafea

unt ghee Bio

ulei de măsline Bio

Erititol

Xilitol

ulei de cocos

ulei din seminte de in

paste shirataki fără miros

făina de migdale

lapte de cocos

crackersi din in fără carbohidrați

Produse opționale în dieta KETO

Aceste produse sunt perfect, întrunesc toate cerințele dietei dar poate nu le veți folosi zi de zi:

cetone BHB

migdale

semințe de chia, semințe de in, de dovleac

creme și unturi raw vegane

latte-uri îmbogățite cu MCT

smântână de migdale

smântână de cocos

Fiți inventivi, folosiți multe grăsimi sănătoase.

Practic adăugând o lingura de ulei MCT in cafea, ceai, supă, chiftele, în orice, transformați acel preparat într-un preparat ketogenic.

Pentru cei care sunt pregătiți magazinul Via Naturalia vă oferă AICI o gamă foarte mare de produse sănătoase pentru acest tip de dieta.

NU UITAȚI CĂ ACEASTĂ DIETĂ ESTE UN PLAN ALIMENTAR RESTRICTIV ȘI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VĂ CONSULTAȚI CU MEDICUL DVS. ÎNAINTE DE A ÎNCEPE ORICE DIETĂ

Pentru cei care sunt pregătiți magazinul Via Naturalia vă oferă AICI o gamă foarte mare de produse sănătoase pentru acest tip de dieta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *