CategoriiArticole

Semințe fel de fel – o bogăție de nutrienți

73

Semintele au o cantitate suficienta de substante hranitoare de cea mai buna calitate care fac ca viitoarea planta sa treaca peste perioada (rece de obicei) de sedere din capsula semintei si sa aiba forta sa se ridice spre lumea noua. Unele seminte iti sunt deja cunoscute pentru gustul lor placut, dar sa nu uitam ca ele pot contribui cu un plus de bine si la starea ta de sanatate sau pot sa-ti ofere o serie de substante hranitoare care sa-ti imbunatateasca performantele fizice si psihice. Nutritionistii sustin ca daca le consumam zilnic, semintele ne vor imbunatati starea de sanatate, fara a fi nevoie sa luam vreun medicament sau supliment alimentar. Simplu fapt ca apartin alimentatiei vegetale, dublat de faptul ca nu provin din culturi modificate genetic, cultivate pe soluri fara poluare pesticide si alte chimicale, fac din semintele plantelor cultivate biologic o superhrana a omului din zilele noastre. Sa vedem, impreuna, care dintre aceste seminte ne pot veni si noua in ajutor si care sunt beneficiile pe care le putem trage de pe urma unora dintre acestea.

Semintele de dovleac bogate in ulei cu proprietati calorice si energizante, ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, desfunda vasele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, dar au si un efect echilibrant glandular, nervos si psihic deosebit de puternic. Acestea au fost puse de dieteticienii japonezi pe primul loc in tabelul produselor alimentare, deoarece ele contin 36-52% grasimi, vitamine, microelemente si mai ales zinc. Traditional, semintele de dovleac sunt recomandate pentru a fi incluse in hrana de baza pentru persoanele care sufera de dezechilibre psihice (nevroze, psihoze), hiperexcitabilitate si pentru cei cu boli greu vindecabile. Semintele de dovleac protejeaza impotriva bolilor de inima si cancerului. Semintele de dovleac previn sau lupta cu prostatita, cu constipatia si balonarea, sunt diuretice, intaresc muschiul cardiac si rinichii, ajuta la cresterea parului, elimina metalele grele din organism. Semintele de dovleac sunt probabil cel mai cunoscut leac popular pentru eliminarea viermilor intestinali si vindecarea afectiunilor de prostata.

Semintele de in, provenite din India si China, cunoscute in trei varietati de in, toate inrudite: una din care se obtin fibrele pentru industria textila, una din care se extrage uleiul, si una intermediara, ultimele doua varietati fiind si cele utilizate in terapii. Principalele calitati ale semintelor de in sunt cele emoliente, calmante si stimulente ale regenerarii tesuturilor. Semintele de in contin aproape de doua ori mai multi acizi grasi esentiali Omega 3 decat pestele fiind si o sursa excelenta de fibre, de vitamine (in special cele din complexul B) si de minerale. Datorita continutului de acizi grasi Omega 3 si 6, semintele de in mentin sanatatea inimii, au efect antioxidant si antitumoral, contribuind la prevenirea cancerului de san, de colon si de prostata. Pe langa acidul alfa linolenic, semintele de in mai sunt bogate si in lignan. Liganul este un tip de fitoestrogen (antioxidant) care are un continut bogat in fibre. Cercetatorii sustin ca lignanul din semintele de in aduce multe promisiuni in batalia cu afectiunile, incluzand un rol important in prevenirea cancerului, mai ales cancerul la san. Prin continutul lor de acizi grasi esentiali, semintele de in contribuie la scaderea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de colesterol si de trigliceride. Medicina populara recomanda folosirea semintelor de in pentru efectul lor de drenare a intestinului, ele formand un bol in tubul digestiv care impinge materiile reziduale. Faina rezultata din macinarea semintelor de in se foloseste la cataplasme. In cazul colonului iritabil, se consuma un macerat la rece din semintele de in, pe stomacul gol. De asemenea, semintele de in stimuleaza arderea grasimilor si transformarea lor in energie, fiind de un real ajutor pentru combaterea obezitatii. Beneficiile semintelor de in au fost demonstrate cu ajutorul mai multor studii, printre care se regasesc si studii pentru scaderea totala a colesterolului sau pentru scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul “rau”), unde inul a dat rezultate remarcabile. Alte benefiicii ale semintelor de in sunt: scaderea trigliceridelor din sange si scaderea presiunii sangvine.

Semintele de Susan sunt o sursa buna de seleniu, magneziu si fosfor, avand un continut scazut de colesterol si sodiu. Contin 50% grasimi, alcatuite in proportii egale din acid mononsaturat oleic si acid polinesaturat linolic, deosebit de bogat in magneziu, calciu, zinc si fier. Este una dintre principalele plante ce erau cultivate in minunatele gradini suspendate ale Babilonului, semintele fiind folosite la prepararea de dulciuri, alcool si vin. Dulciurile cu susan si miere va pot garanta un bogat aport de saruri aspartice de potasiu si magneziu. Consumandu-le puteti beneficia de vitamina E – numita si vitamina fertilitatii – ca si de alte elemente nutritive: calciu, fosfor, acizi grasi nesaturati (vitamina F) si lecitina, indispensabile unei bune stari de sanatate. Semintele de susan contin si proteine, cu 50% mai mult decat se afla in carne. O particularitate a uleiului de susan este prezenta sesaminei, o substanta care scade absorbtia colesterolului in intestin si inhiba partial sinteza acestuia in ficat. In plus, semintele sunt bogate in arginina, un aminoacid care contribuie la intarzierea aparitiei tumorilor, ajuta la detoxifierea ficatului si rinichilor si la intarirea sistemului imunitar. Tot arginina stimuleaza spermatogeneza, crescand astfel fertilitatea.

Semintele de mac contin ulei (40%), in care sunt dominante gliceride ale acizilor grasi nesaturati, in special linoleic. Uleiul gras obtinut e folosit in alimentatie si farmaceutica. Macul este o sursa importanta de minerale continand iod, magneziu, mangan, zinc si cupru. Acidul linoleic din compozitie protejeaza organismul uman de atacuri de cord si alte afectiuni cardiace si este deasemenea eficient impotriva cancerului de san. Macul se cultiva in Europa inca din neolitic fiind probabil una din primele plante cultivate de om. Semintele de mac sunt astringente, analgezice, carminative si sedative. Dintre beneficii mentionam : tratarea afectiunilor aparatului respirator (bronsite, astm bronsic, laringite, tuse, raguseala, raceala, stari gripale), a durerilor provocate de colici si sciatica, tratarea varsaturilor si a gretii si impotriva diareei. Gustul deosebit al se¬mintelor de mac il face sa fie si un apreciat ingredient pentru patiserie.

Semintele de floarea soarelui au fost utilizate inca de acum 5000 de ani de indieni in America ca produs alimentar dar si sursa de combustibil, iar restul ca pigment pentru culoare. Semintele de floarea soarelui sunt surse naturale de proteina vegetala si contin grasimi mono si polinesaturate care au proprietatea de a preveni si proteja organismul de boli de inima. Contin desemenea fitosterol, o componenta foarte asemanatoare din punct de vedere structural cu colesterolul, ce sporeste imunitatea organismului si reduce riscul declansarii mai multor tipuri de cancer daca este procurata in cantitati suficiente din alimentatie. Contin magneziu, care are rolul de a normaliza tensiunea si de a reduce riscul aparitiei infarctului si aduc 20 la suta din necesarul de vitamina B atat de necesar femeilor insarcinate si dezvoltarii copiilor. Exista o cura cu seminte de floarea-soarelui in care acestea se mananca neprajite si constituie un regim extraordinar de dezintoxicare si intinerire. Adevarate rezervoare de sanatate semintele contin din belsug proteine, fibre, minerale si vitamine. Semintele contin un complex bogat de vitamine precum D, E, B, niacina (vitamina B3, numita si vitamina PP), seleniu, magneziu, mangan, fosfor, acid folic si proteine fiind si o excelenta sursa de vitamina E, un antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi din organism si poate juca un rol semnificativ in conditiile in care inflamatiile radicalilor liberi co-exista. In cazul ischemiei cardiace si a aterosclerozei este recomandata o cura cu seminte de floarea-soarelui de minim patru ori pe an, de obicei la schimbarile de anotimp. Seleniul din compozitia semintelor ajuta regenerarea celulelor, inclusiv a muschiului cardiac. Bogate in vitamine si minerale, micutele seminte de floarea-soarelui au efecte pozitive asupra compozitiei chimice a sangelui si un rol important in refacerea celulelor din organism. Nutritionistii americani recomanda femeilor sa le introduca in dieta zilnica, mai ales in perioada sarcinii. Astmul, artrita reumatoida, arteroscleroza si osteoartrita sunt doar patru dintre afectiunile ale caror efecte sunt aplanate prin intermediul acestor produse naturale. Le puteti adauga in cereale , supe si salate sau la prepararea painii.

Via Naturalia va asteapta cu o mare varietate de seminte bio ce provin de la plante crescute in sistem ecologic, fara ingrasaminte chimice, pesticide, insecticide si alte chimicale de sinteza toxice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *