CategoriesArticole

Despre lupin, cu mare atenție

82

Flori sau seminte, totul este bun in lupin, sau aproape. Aceasta leguminoasa frumoasa este ecologica, delicioasa, usor de gatit și bogata in beneficii! O solutie buna pentru un aport benefic de proteine vegetale … pentru cei care nu sufera alergii.

Ce este lupinul?
Lupinul face parte din familia de plante Fabaceae. Numele va este cunoscut? Fabaceae nu sunt altele decat leguminoasele, aceste minuni nutritive care includ in randul lor soia, nautul, fasolea sau lintea.
Cultivat de aproape 14.000 de ani pentru alimentatia animalelor și apoi a oamenilor, lupinul a ramas mult timp departe de bucataria rafinata. Slabiciunea lui? Un continut ridicat de alcaloizi, in special molecule amare, chiar toxice in doze mari. Nu intrati in panica deoarece speciile cultivate astazi pentru mancare sunt cele care au foarte putini alcaloizi sau chiar deloc. Insa trebuie tinut cont ca nu se manânca boabele crude direct din grădină. Lupinul se consumă doar gătit.

Lupinul si alergiile
Cu lupinul, precautia este esentiala: este o planta alergenica si adesea este obiectul unor alergii incrucisate, de exemplu cu alergia la arahide. In cazul unui teren sensibil sau al alergiilor cunoscute, este mai bine sa-l admirati de la distanta. Deasemenea ca orice alergen, evitați sa-l introduceti prea devreme in dieta copilului.

Care sunt beneficiile lupinului?
Daca deja consumati soia, linte, naut sau fasole acum puteti sa variati dieta vegana sau vegetariana prin introducerea unui nou aliment vegan proteic. Puteti beneficia de aportul nutritiv al unei leguminoase care poate fi folosita in mai multe forme: boabe intregi, boabe zdrobite, faina sau fulgi.
Iata cateva dintre caracteristice benefice ale lupinului:
• Lupinul este absolut delicious. Se pot amesteca boabele in diverse retete sau se poate folosi sub forma de faina sau fulgi. Acestea din urma au un gust care seamana usor cu cel de alune sau biscuit.
• Cu 35 pana la 45% proteine, acesta va depasi toti concurentii ca si sursa de proteine vegetale. Este apreciat de sportivi, vegetarieni si vegani.
• Bogat in fibre, ajuta tranzitul si faciliteaza digestia.
• Este o leguminoasa bogata in minerale si vitamine cum ar fi sodiu, cupru, magneziu, fier, calciu, vitamina A, B sau C.
• Capacitatea sa de emulsifiere face posibila inlocuirea oualor in mai multe retete.
• Planta rustica, lupinul este rezistent, necesita foarte putine tratamente, deci poate fi considerat un campion al agriculturii ecologice!
• La fel ca toate leguminoasele, lupiniul are capacitatea de a recupera azotul din aer pentru reciclare inapoi in sol. Cultivarea lui face posibila regenerarea si fertilizarea solurilor sarace.

Cum se utilizeaza lupinul?
Ca faina
Boabele lucioase de lupin produc o faina cu o culoare galbena placuta. Fara gluten si totusi se leaga, se emulsifiaza si se ingroasa foarte bine. Deci se poate ingrosa un sos, sau se pot inlocui ouale intr-un aluat. Si astfel putem avea preprate vegane insa cu un aport insemnat de protein.
Ca fulgi
Se pot adauga folosi in diverse retete de musli prin combinarea cu fructe seminte si alte tipuri de fulgi. O modalitate excelenta de a incepe ziua cu un aport sanatos de fibre si proteine.
Boabe intregi sau zdrobite
Boabele zdrobite de lupin se pot adauga in orice preparat cerealier pentru a-l imbogati cu protein. In orez, cuscus sau bulgur, lupinul aduce culoare si textura. Se mai pot adauga seminte si legume proaspete (ardei, morcovi, ceapa)
Boabele intregi (preparate termic ) se pot consuma ca atare, sau se pot amesteca in salate, supe, garniture din legume

Pentru cei care vor sa incerce si sa simta gustul deosebit al lupinului va recomandam un borcan cu lupin gata preparat pe care puteti sa-l folositi cum doriti. Astfel este inlaturata si cea mai mare grija a voastra: securitatea. LUPINUL PRIMEAL este sigur si poate fi consumat chia asa cum se prezinta.

Atentie insa la cei cu alergii si la copii foarte mici!

Sursa articol: http://blog-primeal.fr/lupin-plante-veut-bien/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *