CategoriiArticole

Ghimbirul – condiment și medicament

106

Ghimbirul este o planta din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice.

Cu siguranta ca ati auzit despre calitatile curative extraordinare ale ghimbirului. Eficienta sa ca tratament natural este uimitoare si mai ales varietatea şi severitatea problemelor de sanatate in care acesta are efect. Folosit in special ca si condiment, ghimbirul face parte din aceeasi familie cu cardamomul si turmericul, folosindu-se proaspat sau macinat sub forma de pudra.

Este utilizat inca de acum 2000 de ani, chinezii folosindu-l pentru stimularea digestiei si tratarea diferitelor probleme ale stomacului, fiind deasemenea o planta de baza in medicina ayurvedica, binecunoscuta medicina traditionala a indienilor. Datorita calitatilor sale acesta ajunge repede din India in imperiul Roman si apoi prin intermediul comerciantilor arabi timp de sute de ani in Europa, fiind alaturi de piper in secolul 14, cel mai comun condiment.

Beneficiile consumului de ghimbir
1. Ghimbirul este un excelent antibiotic fiind chiar superior antibioticelor in cazul infectiilor cu Staphylococcus aureus şi S. pyreus. Ghimbirul are un efect antibacterian în infecţiile respiratorii şi paradontale.

2. Are efecte benefice ca adjuvant in tratarea unor tipuri de cancer : pulmonar, de colon, la san, de prostata, ovarian, de pancreas. Studiile efectuate arata ca solutia de ghimbir previne aparitia unei rezistente a calulelor canceroase la tratament.

3. Utilizat cu succes pentru prevenirea efectelor toxice ale unor substante, in special pesticide dar si a medicamentelor folosite in tratarea cancerului.

4. Previne diabetul si ulcerul, deoarece reduce glucidele din sânge, colesterolul si grasimile din sange.  In acelasi timp combate bacteria ce cauzeaza de cele mai multe ori ulcerul: Helico pylori bacterium

5. Ghimbirul are proprietati antifungice, inclusiv impotriva formelor de fungi rezistenti la medicamente.

6. Reduce concentratiile de proteine din urină, poate reduce consumul de apă si este un inhibitor al aldoz-reductazei, reducand astfel complicaţiile produse de diabet.

7. Are o actiune antiinflamatoare benefica in tratamentul artritei, si este foarte eficient in tratamentul inflamatiilor cronice deoarece inhiba partial două dintre cele mai importante enzime cu rol in procesul inflamator, neprovocand iritarea stomacului. In plus, ajută la vindecarea tractului intestinal afectat de ulcer.

8. Alte utilizari benefice se refera la reducerea durerilor menstruale, combaterea starilor de voma provocate de intoxicatiile prin iradiere inclusiv chimioterapie. Este administrat sub forma de suplimente alimentare inainte de acest tratament si avand si efecte antiinflamatorii.

9. Exista deasemenea studii care il recomanda pentru reducerea durerilor musculare in cazul sportivilor, starile de rau si greata in timpul sarcinii, astm, reducerea hipertensiunii arteriale, pneumonie, scaderea ureei in sange, ameliorarea pierderii memoriei, prevenirea atacurilor de cord.

10. Indigestia, durerile abdominale si balonarile pt fi calmate usor cu o infuzie de radacina de ghimbir praspat rasa.  Aceeasi infuzie poate combate febra, edemele, senzatia de greata sau tusea.

11. Ceaiul de ghimbir este un calmant ideal în inflamațiile gâtului, sinuzite, răgușeală, febră, eliminare de mucozitati și congestii respiratorii.

Reacţiile adverse provocate de consumul de ghimbir sunt foarte rare, si pot fi sub forma de: diaree, arsuri stomacale sau iritaţii la nivelul gurii.

Contraindicatii: nu trebuie sa consumati ghimbir daca suferiti de deficiente de coagulare a sangelui sau daca luati medicamente pentru impiedicarea coagularii.  Este bine sa nu consumati mai mult de căteva zile pe timpul sarcinii.

Utilizare: atat in bucatarie cat si in tratament se foloseste rizomul de ghimbir. Extractul de ghimbir se gaseste sub forma apoasa si forma alcoolica, mult mai eficienta in tratamentul multor afectiuni. Compusii din compozitia ghimbirului se oxidează usor, asa ca ghimbirul trebuie preparat cu grija.

Ca si condiment ghimbirul macinat poate fi folosit in supe, orice prajitura sau aluat, de la clasica turta dulce pana la prajiturelele simple sau ingenioase, combinat cu morcov, dovleac sau alte fructe. Poate fi o gustare inedita sub forma uscata si usor zaharisit in zahar de trestie, amestecat printre alte fructe confiate, migdale, alune de padure sau caju. De asemenea, parfumeaza si schimba gustul unei salate de fructe de sezon. Este special si extrem de benefic cand este utilizat alaturi de alte legume si fructe in sucuri proaspat stoarse.

Ghimbirul este, poate, cel mai versatil condiment, fiind folosit in absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe si feluri principale, pana la deserturi si bauturi.

Nu in ultimul rand se consuma ca ceai. Pentru un ceai puteti cumpara ceai la pliculete sau il puteti prepara singuri: tăiaţi 2 cm de ghimbir in felii subtiri,  adaugati o cana de apa fierbinte si lasati timp de 10 minute la infuzat, acoperit. Beti ceaiul înainte de masa. Puteti consuma bucatelele de ghimbir ramase de la preparare. Va recomandam sa beti cate o cana de ceai pe zi, inainte de fiecare masă.

Pastrati ghimbirul proaspat intr-un loc racoros, intunecat si uscat, in camara, nu la frigider pentru ca se va deshidrata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *